Jaaroverzicht 2019

Hieronder een overzicht van een aantal boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen. Het waren er in totaal 82, oftewel 6,83 boeken gemiddeld per maand. Ik begin met de tien beste boeken van het jaar en daarna volgen nog een paar statistieken. In de boekenblogs is er over elk boek natuurlijk meer te lezen.

De 10 beste boeken

De denkbeeldige vriend – Stephen Chbosky (november)

In allerlei opzichten een bijzonder boek. Een meeslepend epos, spannend, verrassend, zeer fantasierijk en creatief vorm gegeven. Een boek dat je niet snel vergeet en daarom zeker behorend tot de tien beste boeken van 2019.

Het instituut – Stephen King (oktober)

Een echte King. Je wordt meegetrokken in het verhaal, beleeft mee wat de hoofdpersonen moeten ondergaan en doorstaan (ook hier kinderen!) en volgt stapje voor stapje hun ‘bevrijding’. Lekker geschreven, zoals King dat kan.

Laatste weduwe – Karin Slaughter (augustus)

Vooral bij de top door een paar prachtig geschreven scenes in het verhaal, dat verder goed is opgebouwd en boeiend is.

Horen, zien, zwijgen – J.D. Barker (juli)

Een nieuwe schrijver die een gruwelijke moordenaar ten tonele voert. Niet echt angstaanjagend, maar wel spannend. Deel 2 vond ik iets minder, deel 3 komt er aan.

Het mes – Joe Nesbø (juli)

De boeken van Joe Nesbø met in de hoofdrol Harry Hole zijn allemaal bijzonder goed en dus ook dit verhaal. Hole blijft een zeer boeiend personage, zoals je die weinig in andere boekenreeksen tegenkomt.

Niemand hoort het – Linwood Barcley (juli)

Het was lang geleden dat een horrorelement me echt aansprak, maar dat was wel het geval met de typemachine in dit verhaal. Het doet je enigszins danken aan meneer Torrance die in Stephen Kings ‘Het tweede gezicht’ duizenden dezelfde regels op een typemachine produceert. Dit apparaat speelt wel een vergelijkbare rol… mysterieus en beklemmend.

De ontdekking – Harlan Coben (juni)

Vrijwel elke boek van Harlan Coben behoort in de top tien van een jaar. Het is zeker een van de beste thrillerschrijvers van de afgelopen twintig jaar. Vrijwel altijd een spannende situatie, verrassende wendingen en een uitstekend plot.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek (april)

Voor iemand die bepaald niet van vliegen houdt, zoals ik, klapt dit verhaal er goed in. Aan boord iemand die het vliegtuig wil laten neerstorten, boeiende vlieginformatie, gelukkig zit je er zelf niet in… een lekker tempo, goed geschreven… allerlei factoren die het boek aantrekkelijk maken.

Error & Exit – Willem Asman (februari/maart)

Twee boeken van dezelfde schrijver en dan ook nog een Nederlandse schrijver. Het is mogelijk! Deel 2 en 3 van de ‘rebound-reeks’ , uitstekend geschreven, zeer boeiend om te volgen. En… goed nieuws. Binnenkort deel 4.

Van de volgende auteurs las ik meer dan 1 boek dit jaar:

Sandra Brown (4) , Mikaela  Bley en Michael Connolly (3), Camilla Lackberg, Steve Cavanagh, J.D. Barker, Robert Bryndza, Preston & Child, Alafair Burke, Stephen King, Hanna Lindberg, Jane Harper, M.J. Arlidge, Lee Child, David Baldacci, James Patterson, Willem Asman… (2)

Nieuwe  schrijvers… schrijvers waarvan ik dit jaar voor het eerst een boek las:

Hanna Lindberg, Alex Marwood, Louise Jensen, Martin Osterdahl, Sarah Naughton, Mikaela Bley, Alex Michaelides, J.D. Barker, Adrian McKinty, Steve Cavanagh, Sandrine Descombes, Stephen Chbosky, Riley Sager

Tegenvallers:

De boeken van Arnaldur Indridason, ‘Geschonden graf’ van Val McDermid, de boeken van James Patterson, ‘De vos’ van Frederick Forsyth, ‘De Egyptische sleutel’ van Preston & Child

Kenmerken: Traag, saai, weinig verrassend, geen spanning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *