februari 2019

Boekenblog februari 2019

Een heerlijke maand met allemaal behoorlijk goede boeken. Mijn ranglijst is meer ‘op gevoel’ ontstaan, niet zozeer omdat het ene boek duidelijk beter is als het andere.

  1. Koudvuur – Cilla en Rolf Börjlind
  2. Error – Willem Asman
  3. In de maneschijn – M.J. Arlidge
  4. De andere vrouw – Sandra Brown
  5. Wildernis – Jane Harper
  6. Het oordeel – John Grisham

 

‘Koudvuur’ is het vijfde deel van de serie met Tom Stilton en Olivia Rӧnning. In Zweden lost Rӧnning een zaak op rondom een bomaanslag, maar blijft de twijfel hangen. In Thailand gaat Stilton, op verzoek van een gehandicapte vrouw, op zoek naar een mysterieus persoon. Beide zaken blijken met elkaar in verband te staan. Tussendoor spelen er ook nog allerlei privé-dingetjes.  Op de een of andere manier boeide het verhaal me, ook misschien omdat het lang onduidelijk is wat er nu precies speelt.

Ik ben op dit moment bezig met ‘Exit’ , het sluitstuk van de ‘Rebound-trilogie’ van Willem Asman. Ik leerde de schrijver kennen via ‘Enter’(deel 1) en heb deze maand het tweede deel gelezen. Het duurde een flink aantal bladzijden van ‘Error’ voordat ik weer goed in de Rebound-wereld  zat, maar dan word je weer meegenomen in een hoog tempo. In dit tweede deel kom je veel over de organisatie te weten en er is zijdelings een belangrijke rol voor een maffia-figuur die via Rebound een andere identiteit heeft gekregen. Volgende maand ongetwijfeld meer.

De verhalen van M.J. Arlidge zijn enorm populair geworden. Zijn laatste boek ‘In de maneschijn’ vervolgt de reeks rondom inspecteur Helen Grace (en misschien ook wel de irritante journaliste). In dit boek worden slachtoffers, beschoten met kruisboogpijlen, op een speciale manier aan bomen opgehangen in een bosgebied. Het verhaal is wederom in een lekker tempo geschreven en de ontwikkelingen zijn boeiend om te volgen. Ik merk bij mezelf dat het toch een beetje ‘ bekend terrein’  aan het worden is. Ik ben daarom benieuwd naar het volgende boek van Arlidge. Daarin geen Helen Grace…

De boeken van Sandra Brown vormen geen serie. Het zijn losse verhalen met steeds andere personages. In ‘ De andere vrouw’  overleeft journaliste Avery Daniels een vliegtuigongeluk. Zwaar gehavend merkt ze in het ziekenhuis dat ze wordt aangezien voor de vrouw van Tate Ruthledge, die van plan is senator te worden. Na een aantal operaties lijkt ze ook op diens vrouw en ze besluit die rol (tijdelijk) te blijven spelen, vooral omdat ze heeft ontdekt dat er een moordaanslag op de toekomstige senator zal worden gepleegd. Best wel grappig om te volgen…

In ‘Wildernis’ beginnen vijf vrouw aan een avontuurlijk team-uitje, een trektocht door het Australische Giralanggebergte, en vier keren er terug. Agent van de federale politie, Aaron Falk (ook hoofdpersoon in ‘ De Droogte’) raakt samen met een collega bij deze zaak betrokken, want de verdwenen vrouw is een klokkenluider in een onderzoek. Het verhaal wisselt steeds tussen de vrouwen in het bosgebied en Falks speurtocht. Wel redelijk boeiend, maar niet superspannend.

John Grishams ‘ Het oordeel’ gaat over de totaal onverwachte moord van Pete Banning op een dominee. Voor mij het meest interessant (en onbekend) was hoe de Japanners tijdens de tweede wereldoorlog omgingen met hun vijanden. Pete Banning vocht namelijk in de Filipijnen tegen de Japanners en Grisham geeft een behoorlijk uitgebreid beeld van wat daar allemaal gaande was. Vreemd is ook, vind ik, dat hier erg weinig over bekend is… op scholen wordt er niet of nauwelijks over gesproken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *