november 2019

Boekenblog november

Een interessante maand met een aantal verrassende boeken. Zeven in totaal en toch zaten er een paar aardige ‘pillen’ bij. De allerdikste daarvan heeft de koppositie van de maand ingenomen. Overigens zes goede boeken en één wat minder.

  1. De denkbeeldige vriend – Stephen Chbosky
  2. Het vijfde meisje – J.D. Barker
  3. De getuige – Steve Cavanagh
  4. Sluit alle deuren – Riley Sager
  5. Het dubbele geheim van de familie Lessages – Sandrine Destombes
  6. Koud bloed – Robert Bryndza
  7. Geschonden graf – Val McDermid

Een verhaal dat je meteen pakt en waar je in gezogen wordt… ik tenminste. ‘De denkbeeldige vriend’ van Stephen Chbosky (Hoe spreek je dat in godsnaam uit?) is te vergelijken met ‘De talisman’ of ‘De beproeving’ van Stephen King of ‘’Nosferatu’ van Joe Hill. Een kind (kinderen) dat de strijd aangaat met het duivelse kwaad. In het verhaal van Chbosky betreft het de zevenjarige Christopher die in het kleine plaatsje Mill Crove, een plek waar een weg  doorheen en aan de rand het bos bij Mission Street (de naam zegt het al). Daarin verdwijnt Christopher zes dagen en als hij er uit terugkeert, heeft hij maar een doel. Op de open plaats in het bos, waar in het midden een boom staat, moet hij een boomhut bouwen en samen met zijn vrienden begint hij daar aan. En dan begint een fantasierijk verhaal waarin van alles gebeurt. Ook zeer de moeite waard overigens door de stijl van schrijven en de creatieve manier waarop bepaalde stukken verteld worden. Zeer de moeite waard!

‘Het vijfde meisje’ van de Amerikaanse schrijver J.D. Barker is het tweede deel rond detective Sam Porter. In ‘Horen, zien, zwijgen’ (deel 1, zie boekenblog….) maakte hij jacht op Anson Bishop en deze wist te ontsnappen. Dit boek is een direct vervolg en de doosjes met de afgesneden oren, uitgepulkte  ogen en verwijderde tong van slachtoffers keren weer terug. Eerst twijfelt Porter nog, want de modus operandi van de dader wijkt af, maar hij besluit toch het verleden van Bishop in te duiken en de zaken blijken nog veel complexer dan ze eerst leken. Een prima vervolg, dat zeer abrupt eindigt. Deel drie ‘Vergeef mij’ verschijnt in april.

Net als zijn vorige boek dat ik las (‘Dertien’, zie boekenblog) is ‘De getuige’ een uitstekend boek. Hetzelfde personage, advocaat en voormalig crimineel Eddie Flynn, dat bij een ontvoeringszaak  betrokken raakt… de dochter van een oude kennis. Uitstekend geschreven in een lekker tempo en met (alweer) een aantal prachtige scenes in een rechtszaal. Zijn volgende boek ‘Verdraaid’ verschijnt in februari en er zijn ook nog twee eerder verschenen boeken die ik moet inhalen. Gegarandeerd boeken van een hoog niveau.

Riley Sager was een voor mij niet bekende schrijver. Ik kreeg ‘Sluit de deuren’ als cadeautje van een boekhandel, waar ik had meegeholpen aan een spellingwedstrijd voor kinderen in het kader van de kinderboekenweek. En ik was aangenaam verrast. Een lekker geschreven verhaal, waar je in een hoog tempo door heen vliegt. Jules krijgt aardig wat dollars als ze een aantal maanden wil oppassen in een historisch wooncomplex in Manhattan, het Bartholomey. Er zijn wel een paar specifieke regels waaraan ze zich moet houden, maar Jules heeft het geld hard nodig. Al vrij snel ontdekt ze dat er iets vreemds aan de hand is. Een aantal vorige oppassers lijkt spoorloos verdwenen. Twee boeken van Sager zijn al eerder gepubliceerd… ze staan op mijn boekenlijst.

Ik weet niet meer precies waar ik dit boek tegenkwam, maar er stond bij ‘ Beste Franse thriller van 1918’. Welnu, dacht ik, dat moet toch de moeite waard zijn. Nou… ja toch wel. Niet een echt superspannend verhaal, maar een opeenvolging van sporen en verdachten in een zaak waarbij kinderen uit het kleine Franse dorpje Piolenc verdwijnen. Gendarme Fabregas krijgt er mee te maken en wordt bijgestaan door oud-politierot Wimez. Die wijst hem op een verdwijning van twee kinderen twintig jaar eerder. Alweer… prettig om te lezen en dat gaat supersnel.

‘Koud bloed’  is alweer het vijfde deel rondom rechercheur Erika Foster (andere delen zijn al eerder in dit blog voorgekomen). Er spoelt een gehavende koffer aan op een oever van de Theems en de inhoud is nogal verontrustend… lichaamsdelen. En het is niet de eerste keer. Erika en haar team gaan op jacht naar de seriemoordenaar. Ik schrijf het wat saai op, want ik bemerk toch een soort van dalende lijn bij de boeken van Bryndza. Hij schrijft ze in een zeer hoog tempo en zijn volgende boek (‘Doodsgeheim’) komt er al weer aan. Kortom… een degelijke thriller.

Een stuk minder dan bovenstaande boeken vond ik ‘Geschonden graf’ van Val McDermid. Ik las zeker al vijfentwintig boeken van deze schrijfster… dit verhaal komt vrij laag in haar persoonlijke ranglijst. Het draait om een plek op de Schotse Hooglanden waar ooit, meteen na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog twee motoren zijn begraven. Op zich niet zo interessant, maar er bevindt zich ook nog iets anders in het graf. Het kon me niet echt boeien.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *