Willekeur

Ik heb uit de krant begrepen dat er voor dit jaar meer geld is vrijgemaakt voor het onderwijs. Altijd prima en zeker noodzakelijk… maar het is natuurlijk wel van belang waarvoor het gebruikt wordt. Ik zou zeggen… besteed het vooral aan de kwaliteit van schoolgebouwen en aan noodzakelijke schoolvoorzieningen die de basis vormen voor het onderwijs.

Ik rijd regelmatig langs het voormalige Rosa College. Het dak is er afgehaald (asbest) en een deel van de muren is verwijderd. Wat er nog staat ziet er niet uit (en de schimmel die de school onwerkbaar maakte zal vast weer terug keren). Waarom heeft men niet besloten een compleet nieuwe, frisse en zeker ook kinderen en leerkrachten motiverende school te bouwen (en dan een beetje snel graag). Er worden vele guldens besteed aan nieuwe pleinen en gebouwen, maar die oude school wordt gerestaureerd. Hetzelfde geldt voor scholen die jarenlang in de noodopvang zitten… zonde van het geld toch?

Ik denk niet dat de huidige (dan wel de nieuwe) regering veel onderwijsgeld moet besteden aan verbetering van de kwaliteit van het onderwijs zelf. Dat is waarschijnlijk toch geld weggooien. Ik denk dat men de scholen eerst moet aanspreken op de willekeur die er heerst. Ik hoor veel van kinderen en ik heb al heel wat hoofdschuddende momenten (van mijn hoofd) meegemaakt.

Laat ik beginnen met Colegio. Naast oude klachten, zoals geen uitleg krijgen van een leraar, zijn er een paar nieuwe in beeld gekomen. Zo worden er binnen hetzelfde vakgebied lessen door leraren gegeven die aardig van elkaar verschillen en waarbij nogal verschillende materialen worden gebruikt. Daarnaast worden er opdrachten gegeven waarbij de vraagstelling totaal anders en onduidelijk is in vergelijking met de opdracht in andere klassen. Het geeft wel een lekkere verwarring!

Nieuw is ook dat antwoorden bij toetsen niet gelijk worden gewaardeerd. Bij de ene leraar is het antwoord 2 punten, bij de andere is het 3 punten. Als de leerling daar iets van zegt, dan wordt hij/zij verontwaardigd weggewoven. O ja… ik ken er ook nog een waarbij de leraar elk kind een zeven gaf, ongeacht wat er gezegd werd. Wat een zooitje! Overleggen die leraren niet met elkaar?

Ze doen nu op colegio ook aan ‘debatteren met elkaar’, zover ik weet in havo 3 en havo 4. Bij de ene leraar mag je het voorbereiden, bij een ander hoor je ter plekke wat het onderwerp is en of je voor of tegen bent, sommigen debatteerden al in november, anderen moeten het nu nog doen, in een havo 4 klas is het geen debat, maar een presentatie. Ja, ja.?

En hoe gaat het met wiskunde? Ik hoor verontrustende cijfers over zeer lage klassengemiddelden. Ik zou graag al die gemiddelden eens willen zien. Wiskunde… in havo 3 gebruiken ze nog de oude methode, in de andere klassen de nieuwe. Ik denk dat de havo 3-kinderen het volgend jaar zeer zwaar zullen krijgen… en hoe zit het met de instroomkinderen  van de mavo die vier jaar lang een andere methode hebben gehad?

Willekeur is er ook bij het geven van strafwerk. Je hoort de meest vreemde dingen. Een onvoldoende voor een proefwerk… schrijf de goede antwoorden vijfentwintig keer over. Iemand komt een minuut te laat in de klas… alle kinderen strafwerk. Een leraar verlaat de klas… ‘als ik een geluid hoor, krijgt iedereen straf.’ Of deze:  Een leraar geeft een proefwerk omdat er in de klas een meisje lacht. En dit zijn  maar een paar voorbeelden van de onzinnige en totaal nutteloze straffen die hier en daar worden bedacht (ik heb er nog wel meer). Kinderen zitten urenlang te pennen… zeer goed voor hun motivatie, schoolplezier en betrokkenheid.

Om dit soort zaken te veranderen is geen geld nodig. Je zou zeggen dat ouders naar school moeten stappen, maar als ouders zoveel mogelijk geweerd worden (het hek gaat pas open om 13.03u.) dan nemen ze het risico niet. Stress, vermoeidheid en tegenzin zijn ook facetten die ouders tegenkomen bij hun kinderen en waar niets mee gedaan wordt.

En hoe zou het gaan met de Steve Jobs scholen? Ook zoiets. Zes scholen zouden daarin omgetoverd worden, maar dit soort magie komt alleen maar voor in fantasieverhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *