Kleurrijk onderwijs

Ik heb begrepen dat er op scholen een kleurencode wordt gehanteerd voor dossiers van leerlingen… groen, oranje en rood (het stoplichtmodel?)… om daarmee de situatie van kinderen aan te geven. Groen is een leerling zonder problemen, oranje geeft leerlingen aan die toch wel enige problemen hebben en rood, u begrijpt het al, zijn de kinderen met grotere problemen. Ik weet niet of er op een school waar dit plaatsvindt een ruimte is, waar deze kleuren keurig staan gerangschikt… In het lokaal van de IB’er bijvoorbeeld, want het ‘kleur geven’ is natuurlijk het belangrijke werk van een IB’er (een leerkracht kan dat niet).

Ik wil een paar suggesties doen om het systeem te perfectioneren. Hiervoor is het RAL-kleurensysteem uit Duitsland (1927) misschien wel goed te gebruiken. Ik heb er even naar gekeken en kwam zodoende tot een indeling die je kunt koppelen aan de gemiddelde cijfers van kinderen. Dit levert de volgende ‘top tien’ op:

10  smaragdgroen
9    briljantgroen
8    zuivergroen
7    bleekgroen
6    signaaloranje
5    zuiveroranje
4    roodoranje
3    zalmrood
2    vuurrood
1    zwartrood

Zo kun je kinderen duidelijker kleuren en weten de ouders waar ze aan toe zijn.

U begrijpt dat ik een dergelijk systeem verafschuw, maar het wordt nog leuker. Men heeft het plan de kleurencodemethode ook toe te passen op leerkrachten. Het hoofd van de school gaat het nu veel drukker krijgen (loonsverhoging?) want hij/zij moet steeds overwegen welke kleur bepaalde activiteiten van leerkrachten opleveren (ziekte, te laat komen, geen eigen mening, geroddel, te laat inleveren van, geen buitenbeurt, druk tijdens de vergadering, niet houden aan afspraken… er zijn honderden van dit soort kleurbeïnvloeders). Interessant is natuurlijk ook om te weten wat er met een leerkracht gebeurt die bv. vuurrood staat. Moet hij/zij de kleding aanpassen?

En dit allemaal in de ‘maand van het onderwijs’. Daar heb ik nog nooit eerder van gehoord (of iets van gemerkt) en ik denk dat de onderwijzers erg blij zullen zijn met deze kleurrijke aanpak… hoewel een zonnetje volgens mij geel is (helaas). Het hoogtepunt van deze maand is natuurlijk eind oktober als de gouden appeltjes worden uitgedeeld.

Momenteel zijn er een aantal belangrijke onderwijskundige dagen gaande. We gaan weer verder met de einddoelen voor basisonderwijs. Opnieuw komen de einddoelen voor rekenen, die vorig jaar al werden ingevoerd (en waar volgens mij niemand iets meer gedaan heeft), aan de orde. Geen idee wat besproken gaat worden, maar ik heb er geen hoge verwachting van. Wie weet worden er kleuren (blauw zou kunnen, geel is nog vrij en paars kan natuurlijk ook) gekoppeld aan de importantie van de stappen die genomen moeten worden voor een succesvolle invoering. Het kan ook zijn dat de Nationale eindtoets (die was afgeschaft en opeens weer werd ingevoerd) een invloedrijke rol heeft gespeeld.

U merkt dat ik een wat sarcastische kolom heb geschreven. Ik draag het onderwijs een warm hart toe… zou graag zien dat de kinderen onderwijs krijgen die past in de huidige tijd, dat ze onderwijs krijgen dat ze prikkelt, creatief uitdaagt en voldoening brengt. Men (?) is echter vooral bezig met volstrekt nutteloze en (voor een leerkracht) demotiverende zaken. Je vraagt je dan af wie dit soort ontwikkelingen bedenkt? Dat kan onmogelijk iemand zijn die jarenlang ervaring met kinderen op school heeft opgedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *