Naar:
Spaanstalige series
Engelstalige series
Anderstalige series

Scandinavische series

Sygeplejersken (The Nurse)
Rettur (‘Case’)
Equinox
The Bridge (‘Bron’)
The killing (‘Forbrydelsen’)
Quicksand (‘Stӧrst av allt’)
Love & Anarchy (Kärlek & Anarki)
Springvloed (Springfloden)
The Valhalla murders (Brot)

Seizoenen: 1 / Afleveringen: 4
Pernille, de verpleegkundige, is net komen werken op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Haar mentor, Christina Hansen is een ervaren en populair persoon die het voortouw neemt bij gevaarlijke situaties, zoals reanimaties. Dat niet iedereen gered kan worden, dat wordt Pernille al snel duidelijk. Eigenlijk ongewild richt ze haar aandacht meer en meer op Hansen en zij begint aan haar te twijfelen. Wel interessant omdat het ‘echt’ gebeurd is, maar niet echt spannend. Het is ook een erg korte serie… Van de makers van ‘Kastanjemanden’.
Korte Deense serie gebaseerd op een ware gebeurtenis.
Terug naar boven

Seizoenen: 1 / Afleveringen: 9
Rettur (2015) speelt zich af tijdens de IJslandse zomer, waar een 14-jarig meisje dood wordt aangetroffen. Verschillende personages treden dan op de voorgrond en stapsgewijs wordt ontrafeld wat er allemaal speelt. Misbruik van tieners, moeilijk te doorgronden personages, chantage, vreemde relaties , drank verslaafdheid en nog meer… zijn samengebracht in de serie. Wel aardig om te volgen, maar niet super beklijvend. Opvallend is dat er van de woeste IJslandse natuur vrijwel niets te zien is…toch wel jammer.
Terug naar boven

Seizoenen: 1 / Afleveringen: 6
‘Equinox’ kent dezelfde makers als van ‘Love & Anarchy’, maar het is echt een totaal andere serie. Astrid haar zus is net geslaagd en vertrekt samen met andere blije studenten in een gammel busje voor een bijzondere party (‘russefeiring’). Slechts 3 personen keren later terug… de anderen zijn spoorloos verdwenen. Als kind had Astrid al bepaalde hallucinaties en die komen nu terug. Ze gaat op zoek naar haar zus, wil weten wat er is gebeurd. Een beste wel spannende en griezelsfeervolle thriller, maar het is een nogal fantasierijk verhaal en daarom was ‘een logisch einde er aan knopen’ erg lastig.
Terug naar boven

Seizoenen: 4 / Afleveringen: 38
Toch wel een van de beste series die op Netflix te zien is, vooral door het schitterende spel van hoofdpersoon Saga Noren. Zij heeft het syndroom van Asperger en dat zorgt voor zeer vermakelijke scenes en verrassende wendingen. Elk seizoen is spannend en uitermate intrigerend. In elk seizoen heeft Saga de taak de gepleegde moorden te analyseren en op te lossen, waarbij ze samenwerkt met wisselende andere rechercheurs. Toch komen eerdere personages terug in latere seizoenen, dus wel in volgorde kijken. Een uitstekende serie die je zeker gezien moet hebben.
Terug naar boven

Seizoenen: 3 / Afleveringen: 40
De boeken van ‘The killing’ (schrijver: David Hewson) staan al enige jaren in mijn boekenkast en ze beloofden veel voor de serie. En daar werd ook zeker aan voldaan! De drie seizoenen staan op zich en draaien rondom inspecteur Sarah Lund. Plaatselijke politiek speelt in alle seizoenen een belangrijke bijrol en draagt bij aan de enerverende ontwikkelingen die er in voorkomen. Sarah heeft zo haar eigen stijl, is zeer volhardend en is helemaal in de ban van de zaken die ze moet oplossen. In veel opzichten te vergelijken met ‘The bridge’, zeer de moeite waard.
Terug naar boven

Seizoenen: 1 / Afleveringen: 6
Gegil, schoten, een klaslokaal, een tienermeisje onder het bloed. Zo begint de serie ‘Quicksand’ en ben je meteen in het verhaal getrokken. Het meisje wordt beschuldigd van moord, want er zijn doden gevallen. Via flashbacks volgen we het 18-jarige tienermeisje Maja en op die manier maken we kennis met haar vriend Sebastiaan… die steeds meer invloed op het meisje krijgt, drugs gebruikt en psychisch ook niet helemaal in orde is. Langzaam wordt duidelijk wat er in het klaslokaal gebeurd is en waarom. Een meeslepend verhaal.
Terug naar boven

Seizoenen: 1 / Afleveringen: 8
Weer even iets totaal anders, een combinatie van uitdaging en gein. Sofie komt te werken bij een uitgeverij en daar ontmoet ze Max. Het klikt in het begin helemaal niet, maar op een gegeven moment dagen ze elkaar uit. Een rode lippenstift speelt daarbij een belangrijke rol. Wie de lippenstift in handen heeft, moet de ander een opdracht geven. Dit leidt tot een aantal hilarische scenes en de romantiek tussen het tweetal neemt steeds verder toe. Als je even toe bent aan wat anders, deze serie is zeer vermakelijk.
Terug naar boven

Seizoenen: 2 / Afleveringen: 20
‘Springvloed’  was eerder op de tv te zien, maar die had ik gemist. Ik ken Olivia Rönning en Tom Stilton al geruime tijd uit de boeken van schrijversduo Cilla & Rolf Börjlind, ondertussen al een serie van zes boeken. De Netflix serie is een verfilming van de eerste twee boeken. In seizoen 1 raakt de jonge Olivia geobsedeerd door een gruwelijke moord die op een strand heeft plaatsgevonden. Oud rechercheur Tom Stilton, ondertussen een ongezond levende dakloze, was degene die de moord eerder heeft onderzocht. Een vriend van Tom, erg kundig in het werpen van messen, speelt ook een rol bij de opheldering van de zaak en hij staat centraal in seizoen 2, als een geliefde van hem uit het circus waar hij ooit werkte, wordt vermoord.
Terug naar boven

Seizoenen: 1 / Afleveringen: 8
Deze serie speelt zich af op IJsland. Politieagente Kata krijgt te maken met een seriemoordenaar. Ze wordt bij de ontrafeling geholpen door een profiler. Hun speurtocht leidt naar een tehuis voor jongens: Valhalla. Een gedegen thriller met zo nu en dan prachtige beelden van de woeste IJslandse natuur.
Terug naar boven