Boekenblog 2, 2023

Een erg laat 2e boekenblog van 2023… sorry… geen idee waardoor dat gekomen is. Wel een uitgebreide van in totaal 20 boeken, met daarbij veel nieuwe schrijvers.

Angela Marsons – Bloedlijn en Schijndood
Steve Cavanagh – Advocaat van de duivel
Liza Marklund – Poolcirkel
Carla Kovach – Haar duister hart
Tess Gerritsen – Luister naar mij
Lee & Andrew Child – Geen plan B
Karen Hamilton – De perfecte vriendin
Elisabeth Noreback – Zeg dat je van mij bent
John Grisham – De jongens van Boloxi
Robert Bryndza – Fatale waarheid
Preston & Child – Het duivelsplateau
David Baldacci – De 6:20 man
Patrick Worrall – De Partizaan
Catriona Ward – Het laatste huis
Lisa Regan – Nu ben je van mij
Carmen Mola – De zigeunerbruid
Mikaela Bley – Sterf voor mij
Juan Gomez-Jurado – De volgende patiënt
Andreas Gruber – Stervensuur

Angela Marsons – Bloedlijn en Schijndood

Twee verhalen uit de reeks met rechercheur Kim Stone. In ‘Bloedlijn’ wordt ze geconfronteerd met een aantal moorden die verwijzen naar het werk van een seriemoordenaar. Een degelijk verhaal waarin we Stone op haar speurtocht volgen, maar minder goed dan ‘Schijndood’. Dat speelt zich voor een groot deel af op een ‘Bodyfarm’, een plek waarin met behulp van lijken allerlei onderzoekingen worden gedaan. Als op de Bodyfarm een vers lichaam van een meisje wordt gevonden, raakt Stone erbij betrokken. Het tweede lichaam van een meisje in hetzelfde gebied verkleint Stone’s onderzoeksgebied. Een interessant verhaal met iets meer wetenswaardigheden in vergelijking met het andere boek.
Terug naar boven

Steve Cavanagh – Advocaat van de duivel

De boeken van Steve Cavanagh met advocaat Eddie Flynn zijn zeker de moeite waard. Centraal staat de officier van justitie Randal Korn, wiens doel het is om zoveel mogelijk criminelen in de dodencel te krijgen… of ze nou schuldig zijn of niet. En dat lukt hem aardig. Andy Dubois wordt opgepakt… hij wordt verdacht van de moord op een jong meisje. Via via raakt Eddie Flynn hierbij betrokken en gaandeweg maken we kennis met de kwalijke praktijken van Korn. Prima geschreven, ontwikkelingen in een hoog tempo, verrassende scenes… een prima boek!
Terug naar boven

 

 

Liza Marklund – Poolcirkel

De Zweedse schrijfster Liza Marklund, vooral bekend door haar redelijke serie verhalen rond journaliste Annika Bengtzon, verraste me met dit boek. ‘Poolcirkel’ is de naam voor een boekenclub van vier Zweedse studentes. Om de beurt wordt er een interessant boek gepresenteerd en besproken. Dan verdwijnt opeens een van de vier studentes en haar lichaam wordt 40 jaar later door toeval ontdekt. Regelmatig wisselen verleden en heden elkaar af en zo kom je langzamerhand te weten wat er is gebeurd. Het is vooral de opbouw van het boek en de manier waarop het is geschreven die het verhaal boeiend maken. Hopelijk zet ze deze trend voort bij haar volgende boek ‘Moeraskou’.
Terug naar boven

Carla Kovach – Haar duister hart

Het 7e boek alweer van deze nog vrij nieuwe schrijfster. Wederom met detective Gina Harte, maar in een minder aanwezige rol. Susan, moeder van drie kinderen, verdwijnt op een dag spoorloos, nadat ze de kinderen bij school heeft afgezet. Haar moeder is er van overtuigd dat ze haar kinderen nooit opeens zou achterlaten, maar haar zus, Clare, vindt dit wel bij haar passen. Susans gedrag was altijd al onvoorspelbaar en leidde vaak tot problemen. Als het dagboek van Susan tevoorschijn komt wordt de zaak nog ingewikkelder. Een redelijk boek dat spanning mist.
Terug naar boven

Tess Gerritsen – Luister naar mij

Tess Gerritsen heeft al een stuk of dertig boeken op haar naam staan. ‘Luister naar mij’ is het dertiende deel uit een reeks met detective Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles. Ze ontdekken dat Sofia, voor de gruwelijke moord op haar, verschillende telefoontjes pleegde met wegwerptelefoons en daardoor gaan ze ervan uit dat de verpleegster ergens bij betrokken was geraakt. Stapje voor stapjes ontdekken ze waar ze mee te maken hebben en hierdoor raken ze zelf ook in gevaar. Interessant om te volgen, maar zeker niet het beste boek van de schrijfster.
Terug naar boven

Lee & Andrew Child – Geen plan B

De 27e Reacher, al lange tijd dus een interessant compagnon in mijn boekenleven. Een vrouw werpt zichzelf voor een bus. Twee getuigen, waaronder Reacher. Die ziet dat het geen zelfmoord was en natuurlijk wil hij te weten komen wat er speelt en de dader(s) straffen. Dat levert hem verschillende lastige geweldssituaties op, die hij op eigen wijze weerstaat. Hij doorgrond, met enige hulp, al vrij snel dat hij te maken heeft met machtige figuren, die hem willen uitschakelen. Een echte Reacher dus, met een hoog tempo en bekende scenes.
Terug naar boven

Karen Hamilton – De perfecte vriendin

Een uit de losse pols gekochte aanbieding en een nogal vreemd boek (daar komen er later nog meer van) van een mij onbekende schrijfster. Juliette is gek op Nate en heeft een verhouding met hem. Haar wereld komt op de kop te staan als Nate het uitmaakt. Daar is Juliette niet van gediend. Op allerlei manieren probeert ze Nate te manipuleren, zodat hij begrijpt dat zij toch echt de ware is. Daarbij heeft ze weinig scrupules… het doel heiligt alle middelen. Het verhaal is geschreven vanuit Juliettes gedachten en dat maakt het wel een apart verhaal.
Terug naar boven

 

 

Elisabeth Noreback – Zeg dat je van mij bent

Opnieuw een mij onbekende schrijfster met een interessant verhaal. Psychotherapeute Stella had een dochter, maar die verdween opeens. Twintig jaar later komt er een nieuwe patiёnt bij haar, Alice, en Stella weet zeker dat zij haar verdwenen dochter is. Zij begint een onderzoek en vraagt hulp aan bekenden… maar het is niet de eerste keer dat ze denkt dat ze haar dochter heeft gevonden. Eerder leidde dat tot een gedwongen opname. Een best boeiend ‘kat en muis-spel’ waarbij de vraag is of Stella nu wel gelijk heeft. Zeker de moeite waard!
Terug naar boven

John Grisham – De jongens van Boloxi

Een waardeloze Grisham, als ik zo vrij mag zijn dat te schrijven. Het is meer een soort weergave van gebeurtenissen, dan een beklemmende (legal) thriller. We volgen het leven van een aantal criminele figuren in Biloxi (Mississippi), waar men het lange tijd niet zo nauw nam met wettelijke overtredingen. Twee jeugdvrienden komen dan tegenover elkaar te staan, want de ene wordt hoofdofficier van justitie en begint een fanatieke aanpak van de misdaad. Geen spanning, geen echte betrokkenheid… dus een mager verhaal.
Terug naar boven

Robert Bryndza – Fatale waarheid

Vicky Clarke is een onderzoeksjournalist en heeft een podcast. Als haar lichaam wordt gevonden, wordt Erika Foster op de zaak gezet. Zij vindt geen sporen over de podcast en begrijpt dat dit een belangrijk spoor is naar de moordenaar. Dan blijkt het gevonden lichaam niet van de journaliste te zijn en Erika zet alles op alles om haar te vinden. Door stukjes informatie weet ze de moordenaar en Vicky steeds dichter te naderen. Best wel een goede Bryndza… Ik vind de schrijver nogal wisselvallig, maar dit verhaal is goed geschreven en levert een interessante speurtocht op.
Terug naar boven

Preston & Child – Het duivelsplateau

Dit schrijversduo heeft al meer dan dertig boeken gepubliceerd, met een beetje wisselende spanning. In ‘Het duivelsplateau’ is het de beurt een Nora Kelly & Corrie Swanson (4e boek). Het verhaal sprak mij zeer aan, aangezien ‘Het Roswell-incident’ (landing van een UFO bij het plaatsje Roswell, 1947) er in centraal staat. Nora, die niets met Roswell te maken wil hebben, wordt door de miljardair Lucas Tappan min of meer gedwongen om aan een opgraving in het gebied mee te werken. Zij vindt al snel twee lichamen en hierdoor raakt ook FBI-agente Corrie Swanson er bij betrokken. Een leuk en informatief verhaal met verrassende wendingen en lekker geschreven.
Terug naar boven

David Baldacci – De 6:20 man

De 55e Baldacci behoort tot zijn betere boeken. De 6:20 slaat op een tijdstip waarop een trein rijdt… een trein die een villa passeert waar een mooie vrouw bij het zwembad te zien is. Travis, die eerst een ranger was en nu met tegenzin in de financiële wereld werkt, bevindt zich elke morgen in die trein. Als een collega van hem is vermoord, wordt hij door een oude bekende gevraagd om uit te zoeken wat er speelt. Zo ontdekt Travis dat de vrouw die hij elke ochtend vanuit de trein ziet een speciale rol heeft. Een goed geschreven verhaal, waarin de ontwikkelingen je betrokken houden.
Terug naar boven

Patrick Worrall – De Partizaan

Even iets totaal anders. Een intrigerend debuutverhaal uit de goede oude tijd, waarin twee jonge schakers, de Letse Yulia en de Engelse Michael elkaar ontmoeten en een rol gaan spelen. Via flashbacks wordt langzamerhand duidelijk wat er gaande is. Centraal staat Greta die een missie uitvoert… een missie die is gericht op mensen die oorlogsmisdaden in het Baltische gebied hebben gepleegd. Er spelen echter ook andere zaken en je moet als lezer goed bij de les blijven om het te kunnen volgen. Wat mij betreft een boeiend verhaal, totaal anders dan de meeste andere boeken die ik lees.
Terug naar boven

 

Catriona Ward – Het laatste huis

Over bijzondere boeken gesproken. Dit is er toch ook wel eentje. Een qua vertelwijze nogal afwijkend verhaal met een aparte opbouw. Het duurt wel even voordat je een beetje doorgrondt wat er nu echt aan de hand is. In de hoofdrol Ted Bannister, die woont aan het laatste huis van een doodlopende straat grenzend aan een bosgebied. Het duurt maar even of je denkt… die Bannister is knettergek, dan wel volkomen gestoord. Meer wordt duidelijk als er een nieuwe bewoonster in het lege huis aan de overkant van zijn huis komt wonen. Wel een apart boek dus, maar toch ook wel erg lastig om te volgend en niet echt beklemmend spannend.
Terug naar boven

Lisa Regan – Nu ben je van mij

Wederom een nieuwe schrijfster voor mij. Het eerste verhaal, er zijn er al zes, met rechercheur Josie Quinn. Zij gaat op zoek naar de opeens verdwenen tiener Isabelle en stuit op een ander tienermeisje… June die, zo dacht men, was weggelopen van huis. June heeft een tongpiercing… een tongpiercing van Isabelle. Behalve de naam ‘Ramona’ komen ze niets meer van June te weten. Ze had die naam met bloed op de muur geschreven waar ze haar vonden. Er begint een jacht op de figuren die meisjes ontvoeren en misbruiken. Goed geschreven, lekker tempo… de andere vijf ga ik zeker ook lezen.
Terug naar boven

Carmen Mola – De zigeunerbruid

Datzelfde geldt voor het drietal dat onder de naam Carmen Mola boeken uitbrengt. ‘De Zigeunerbruid’ is het eerste boek (er zijn er drie) met het hoofd van een speciale afdeling binnen de Spaanse politie, Elena Blanco. Een jonge zigeunerin wordt op gruwelijke wijze vermoord en Elena ontdekt dat de zus van de zigeunerin op dezelfde wijze is vermoord… beiden vlak voordat ze zouden gaan trouwen. De dader van die moord zit vast, maar was hij wel de moordenaar? Een prima geschreven thriller waarbij Elena’s verleden ook een interessant facet is. Aanrader!
Terug naar boven

Mikaela Bley – Sterf voor mij

Mikaela Bley is bekend van de vierdelige serie rond Ellen Tamm. ‘ Sterf voor mij’ behoort daar niet toe en ik vond het een betere en interessante thriller. Een perfect huwelijk, rijkdom, kinderen… alles lijkt volmaakt tussen Caroline en Gustav… of lijkt dat maar zo. We krijgen daar een beter beeld van als Caroline met haar kinderen opeens verdwijnt, of is dat beeld misschien ook wel weer anders dan wat er echt speelt? Een boeiende puzzeltocht die wordt volbracht door twee rechercheurs die zich bezig houden met de verdwijning en steeds meer ontdekken. Gaaf om te volgen, omdat je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet.
Terug naar boven

Juan Gomez-Jurado – De volgende patiënt

Juan Gomez-Jurado, schrijver van de schitterende trilogie rond de Rode Koningin, schotelt ons een apart verhaal voor. Als neurochirurg David Evans zijn nichtje in leven wil houden, dan moet hij ervoor zorgen dat de volgende patiёnt op zijn operatietafel sterft… de president van de USA. Dat levert natuurlijk een lastig dilemma op en Evans moet al zijn creativiteit en hulpmogelijkheden gebruiken om uit dit lastige parket te geraken. Op eigen wijze, dus in een hoog tempo en met bijzondere wendingen, weet Gomez-Jurado hier een mooi spektakel van te maken.
Terug naar boven

Andreas Gruber – Stervensuur

Het laatste boek van deze boekenblog en misschien wel het beste… van een mij totaal onbekende Oostenrijkse schrijver die al meerdere verhalen heeft geschreven rond het tweetal dat de hoofdrollen vertolkt: De Duitse rechercheur Sabine Nemez en de exentrieke Nederlands profiler Maarten S. Sneijder. Zij komen elkaar tegen bij een uitermate vreemde zaak. Iemand ontvangt een telefoontje, krijgt te horen dat een bekende is ontvoerd en heeft dan 48 uur de tijd om te achterhalen wie ontvoerd is?… waarbij bepaalde aanwijzingen kunnen helpen. Een bijzonder intrigerend verhaal, waarbij een oud sprookjesboek een belangrijke schakel is. Spannend, goed geschreven, interessante personages, wisselende scenes… het heeft alles van een uitstekend verhaal.
Terug naar boven