Boekenblog 1, 2023

Een nogal laat 1e boekenblog van 2023… gevolg van omstandigheden en een aantal nogal dikke boeken, waaronder het fantastische sprookje van de heer King.

Niklas Natt Och Dag – 1795
Sarah Pearse – Het sanatorium
David Baldacci – Schaduwstad
Alafair Burke – Vind mij
Ruth Ware – De moord in Oxford
S.K. Tremayne – Sterftij
Sofie Sarenbrant – Schuld
Stephen King – Fairy Tale
Lars Kepler – Spin
Camilla Lackberg & Henrik Fexeus – Cultus
Clare Mackintosh – Het laatste feest
Juan Gomez Jurado – De witte koning
Marc Raabe – De kelder
Catherine Ryan Howard – 56 dagen
J.D. Barker & James Patterson – Jeugdzonde
Camilla Grebe – Iedereen liegt

Niklas Natt Och Dag – 1795

Het derde deel van deze serie, die met geen elk andere boekenreeks te vergelijken is… Stockholm en omgeving aan het einde van de 18e eeuw. Emil Winge en helper Mickel Cardell krijgen toch weer te maken met Tycho Ceton, die zich terug probeert te vechten bij de elitaire kringen. Hij wil de bewoners van Stockholm nog een lesje leren en daarbij speelt Anna Stina Knapp een belangrijke rol. Mocht je de eerste twee delen niet gelezen hebben, dan snap je hier natuurlijk niets van… daarom is aan te raden de boeken achter elkaar te lezen. Ik garandeer je een bijzondere leefbelevenis.
Terug naar boven

Sarah Pearse – Het sanatorium

Het was een sanatorium (nu een hotel) waar in het verleden zich nogal illustere zaken hebben afgespeeld. Dat wordt gaandeweg het verhaal duidelijk. Rechercheur Elin gaat er naartoe, omdat haar broers verloving daar gaat plaatsvinden. Terwijl het hotel ingesneeuwd raakt, verdwijnt de (toekomstige) verloofde en tegen wil en dank raakt Elin daarbij betrokken. Als vlak daarna nog een vrouw verdwijnt, begint de paniek in het hotel toe te slaan. Langzaam worden er steeds meer zaken duidelijk en de situatie ziet er niet best uit. Geen echte horror of superspannende scenes, maar een gedegen ontwikkeling naar een climax.
Terug naar boven

David Baldacci – Schaduwstad

Het derde boek waarin Aloysius Archer present is en net als de vorige twee verhalen lekker om te lezen. Ik zou zeggen ‘de betere boeken van Baldacci van de laatste tijd’. Het is wel handig om de drie verhalen in volgorde te lezen. Tijdens oudjaaravond ’52 , die Aloysius samen met Liberty viert, ontmoet hij een scenarioschrijfster die bedreigd wordt. Aloysius besluit nader onderzoek te doen en raakt zo betrokken bij een complexe situatie waarbij allerlei pionnen een rol spelen. Goed geschreven, met een zekere humor, interessante scenes, wendingen… het heeft alles. Een fijn boek om te lezen.
Terug naar boven

Alafair Burke – Vind mij

Hope en Lindsey zijn dikke vriendinnen. Hope is door haar geholpen, nadat zij – als gevolg van een ongeluk – aan geheugenverlies leed. Hope wil echter weten wat er in het verleden is gebeurd en keert daarom terug naar haar geboorteplaats. Lindsey is daar niet zo blij mee en probeert te volgen hoe het met Hope gaat. Dat komt in een stroomversnelling als Hope ploseling verdwijnt… zo wordt er bloed gevonden dat gekoppeld kan worden aan een seriemoordenaar. Een vlot geschreven verhaal dat stapje voor stapje naar de uiteindelijke ontwikkelingen leidt. Het is nog geen top, maar Alafair Burke heeft het wel in zich een echt goed verhaal te schrijven, denk ik.
Terug naar boven

Ruth Ware – De moord in Oxford

Alweer het zevende boek van Ruth Ware en zeker niet de minste. Hannah arriveert in Oxford en treft als kamergenoot April, een extroverte en populaire studente met een rijke afkomst. Samen met een aantal anderen vormen ze een vriendengroep, maar de situatie wordt anders als April’s lichaam dood wordt aangetroffen. De dader wordt opgepakt, gaat naar de gevangenis en overlijdt daar… maar Hannah heeft altijd getwijfeld of hij wel de moordenaar was. Wisselend… voor de dood van April en erna… maken we kennis met de vriendengroep en wordt uiteindelijk duidelijk wie April heeft vermoord. Een lekker leesbaar boek met studentenscenes, een goede opbouw en een ontmaskering.
Terug naar boven

S.K. Tremayne – Sterftij

Het Stanhope-hotel ligt op een aflegen eiland. Er zijn veel gasten aanwezig bij de heropening van het hotel, maar dan gaat er iets volkomen mis. Hannah is ook aanwezig… en zal nog lang aanwezig zijn op het eiland, door haar angst voor water. Wat heeft zich er afgespeeld tijdens die noodlottige avond? Hannah voelt zich medeschuldig, maar waaraan precies? We volgen een intrigerende speurtocht naar het antwoord op die vraag, die Hannah in gevaar brengt. Een apart verhaal, dat zeker weet te boeien.
Terug naar boven

Sofie Sarenbrant – Schuld

Het 4e deel van de Emma Skjold -serie. Ditmaal krijgt ze te maken met een aantal inbraken en de dood van een tienermeisje. Ze weet niet of de twee zaken met elkaar te maken hebben en dat is het eerste wat ze te weten wil komen. Ze zoekt daarbij de grenzen van he toelaatbare op en gaat daar zelfs overheen. Eerlijk gezegd kan ik me er niet zoveel van herinneren en dat zegt waarschijnlijk al genoeg. Ik weet niet of ik de boeken van Sarenbrant blijf lezen, want ze halen toch vaak niet het niveau wat ik enigszins nastreef.
Terug naar boven

Stephen King – Fairy Tale

Wat een schitterend boek!
Zelf mijn vrouw… bepaald geen King-liefhebber, was zeer enthousiast over dit gaaf geschreven sprookje. Want dat is het echt, een sprookje maar dan op zijn Kings. In het eerste deel maken we kennis met de 17 jarige Charlie en de hond Radar. King heeft thuis ongetwijfeld een hond en heeft meerdere honden gehad. Hij weet hoe het voelt als je hond aan het einde van zijn leven komt. Er gebeurt eigenlijk niets bijzonders, maar je raakt er enorm bij betrokken. Samen met Radar komt Charlie terecht in een verborgen sprookjeswereld, waar allerlei sprookjeselementen… maar dan een beetje anders… voorkomen. Heerlijk geschreven, met humoristische zijstapjes, uitermate boeiend, bijzondere personages… een prachtig verhaal om te lezen.
Terug naar boven

Lars Kepler – Spin

Het 9e boek van dit schrijversduo met speurder Jonna Linna… boeken die garant staan voor een goede kwaliteit en boeiende gebeurtenissen. De raadselachtige moorden die elkaar opvolgen zijn al snel te herleiden naar een bericht dat Joona jaren eerder ontving… een kaart met daarop een pistool en negen witte kogels. De laatste kogel is bestemd voor Joona en Saga, zo lijkt het, is de enige die ervoor kan zorgen dat dit niet gebeurt. Die betrokkenheid van Sara maakt haarzelf verdacht. Zo ontwikkelt er zich een soort kat en muisspel, in een hoog tempo geschreven, met interessante wendingen en boeiende scenes. Een prima boek.
Terug naar boven

Camilla Lackberg & Henrik Fexeus – Cultus

Het eerste verhaal van deze twee samenwerkende schrijvers beloofde wel het een en ander. Toch voldeed ‘Cultus’ niet echt aan die verwachtingen. Rechercheur Mina Daibiri richt zich op de verdwijning van een aantal kinderen en mentalist Vincent Walder wordt erbij betrokken. Dit duo zorgde voor een boeiend eerste boek, maar in dit vervolg is er geen ontwikkeling. Hun verhouding wordt bij herhaling aangesneden en is eigenlijk een herhaling van het eerste boek. Daar wordt overbodig veel tekst en papier aan besteed. Het verhaal is verder wel oké. Stap voor stap kom je er achter wat er speelt en dat levert wel een redelijk boek op, maar meer ook niet.
Terug naar boven

Clare Mackintosh – Het laatste feest

Het eerste deel van een serie rond inspecteur Ffion Morgan, afkomstig uit een klein dorp vlakbij een aantal luxe vakantiehuizen (The Shore) gelegen. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsduik wordt het lichaam van Rhys, de eigenaar van het huizenpark, aangetroffen. Samen met Leo Brady probeert Ffion de moordenaar op te sporen en het aantal gegadigden neemt al snel toe. Een lekker leesbaar boek waar je snel doorheen gaat, vooral ook omdat je wil weten hoe de vork in de steel zit. Dit was het 6e boek dat ik van Clare Mackintosh las en misschien wel haar beste. In ieder geval ben ik wel benieuwd naar het volgende verhaal met Ffion…
Terug naar boven

Juan Gomez Jurado – De witte koning

Het 3e boek met (Rode Koningin) Antonia Scott en inspecteur Jon Gutierrez in de hoofdrol, maar eigenlijk het vervolg op het 1e boek. Haar grote tegenstander daarin nodigt haar nu uit ‘om te gaan spelen’. Hij zet haar voor het blok en Antonia moet zich overgeven aan het spel. Hij geeft haar cryptische opdrachten, die Antonia met haar briljante geest (en geholpen door de nuchtere Gutierrez) moet oplossen. Sterk geschreven, spannend, boeiend om te volgen of de puzzels kunnen worden opgelost… wederom een uitstekend boek van deze nieuwe Spaanse schrijver.
Terug naar boven

Marc Raabe – De kelder

De 4e Tom Babylon… net zo ingewikkeld als de eerdere delen en daarom is het wel handig als je die eerst leest. De speurtocht naar zijn verdwenen zusje staat in ‘De kelder’ centraal. Tom bevindt zich in een ziekenhuis in London als het verhaal begint en gaandeweg ontdekken we hoe hij daar terecht is gekomen. Hij is zijn eigen onderzoek gestart, maar wordt toch ook geholpen door Sita Johanns, die een bezoek brengt aan een soort sanatorium… de plek waar Walter Bruckmann zit opgesloten. De ontwikkelingen volgen zich in een hoog tempo op. Een toepasselijk vierde deel met vergelijkbare sterkten als de eerdere delen. Goede schrijver!
Terug naar boven

Catherine Ryan Howard – 56 dagen

Na ‘Hij liet mij achter’, het uitermate boeiende vorige boek van haar, was mijn verwachting hoog gespannen… misschien wel iets te hoog. ‘56 dagen’ is wel een aardig boek, maar lang niet zo meeslepend. Howard heeft wel gebruik gemaakt van de Corona crisis op haar hoogtepunt. Tijdens de lockdown gaat Ciara inwonen bij haar grote liefde (!), Oliver, die ze eigenlijk nog maar net heeft ontmoet. Gaandeweg wordt duidelijk dat er meer speelt. Is Oliver wie hij zegt dat hij is?… en Ciara? Wel interessant om te volgen, maar niet echt spannend.
Terug naar boven

J.D. Barker & James Patterson – Jeugdzonde

J.D.Barker (ik denk toch echt dat hij de motor is achter de samenwerking) schotelt ons weer een uitermate vreemde situatie voor. Op een plaats delict treft agent O’Brien een jonge vrouw aan, die onderweg naar het politiebureau weet te ontsnappen. De vrouw heeft zich echter in zijn hoofd genesteld en we volgen O’Briens loopbaan en nieuwe ontmoetingen met de vrouw… ontmoetingen die steeds vreemder en raadselachtiger worden. Het is wel even wennen als lezer, maar het komt tot een intrigerende climax… goed geschreven, een hoog tempo… een schrijver waar we nog meer verrassend werk van kunnen verwachten.
Terug naar boven

Camilla Grebe – Iedereen liegt

De stiefdochter, Yasmin, van Maria verdwijnt plotseling. Alles wijst er op dat ze zelfmoord heeft gepleegd, maar ergens voel je al snel dat dat niet zo is. Maar waar is ze dan? Wat is er gebeurd? Via de hoofdpersonages… Maria, haar man Samir, andere betrokkenen en Yasmin zelf komen we stapje voor stapje meer te weten. Zo wordt Samir gearresteerd op verdenking van moord. Een leuke, interessante puzzel naar de waarheid. Best wel goed geschreven en boeiend om te volgen.
Terug naar boven