Boekenblog 3, 2023

Niet op vakantie geweest, dus veel gelezen. Vijftien boeken met daarbij de verrassende dikke pil van J.K.Rowling!

C.J.Tudor – De dwaling
Harlan Coben – Levenslang
Camilla Lackberg – Koekoeksjong
Lisa Gardner – Een stap te ver
B.A.Paris – De gevangene
M.W.Craven – Brandoffer
Gunnar Staalesen – De vrouw in de koelkast
Camilla Sten – De verdwenen stad
Michael Robotham – Meisje zonder hoop
Patricia Cornwell – Autopsie
Robert Gailbrath – Inktzwart hart
James Patterson – Terugslag
Jordan Harper – Kind van de rekening
Helen Fields – Perfecte wraak
Michael Connolly – Woestijnnacht

C.J.Tudor – De dwaling


Een zeer vreemd verhaal van C.J.Tudor, waarbij het behoorlijk lang duurt voordat je een beetje doorkrijgt wat er gaande is. Het verhaal speelt zich af in een niet aangegeven toekomstige tijd en als lezer krijg je te maken met een groep in een omgeslagen bus, een groep in een stilhangende kabelbaan en een aantal mensen in een gebouw bovenop een heuvel. Daar doet men onderzoek om een middel te vinden tegen een dodelijk iets wat velen bedreigt. Wel zeer apart dus, wel aardig om te volgen… maar ook weer niet superspannend… misschien wel iets te vreemd.
Terug naar boven

Harlan Coben – Levenslang


Een echte, ouderwetse Coben! Ik vond zijn laatste boeken wat minder… maar hij is nu helemaal terug. David zit in de gevangenis, veroordeeld voor de moord op zijn zoon Matthew. Dan verschijnt op een dag Rachel, zijn schoonzus. Rachel toont hem een actuele foto en daarop is een oudere Matthew te zien. Op ingenieuze wijze, met enige hulp, weet David uit de gevangenis te ontsnappen en begint hij met Rachel een speurtocht naar wat er die dag van de moord daadwerkelijk is gebeurd. Ook zijn hertrouwde vrouw wordt daarbij betrokken. Uitermate boeiend en intrigerend.
Terug naar boven

Camilla Lackberg – Koekoeksjong

Koekoeksjong is het 12e deel in de reeks met Patrick Hedström & Erica Falck, waarvan het vorige deel in 2017 verscheen. Dat was dus een tijdje geleden. In Fjjälbacka wordt een beroemde fotograaf vermoord en Patrick cs. gaan op zoek naar de moordenaar. Erica raakt daar zijdelings bij betrokken, start een eigen onderzoek en stuit op een oude moordzaak, waarbij een transgender was betrokken. Dan vindt er opnieuw een moord in Fjjälbacka plaats. Een degelijk geschreven thriller, vergelijkbaar met de voorgaande delen van de serie.
Terug naar boven

Lisa Gardner – Een stap te ver


Het tweede verhaal met Frankie Elkin, een vrouw die al haar tijd besteedt aan het opsporen van vermiste personen. Ze leest over Timothy, die spoorloos verdween in een uitgestrekt natuurgebied nabij Daytona, reist er naartoe en sluit zich aan bij een groep die opnieuw een poging wil doen om Timothy of sporen van hem te ontdekken. Er gebeuren al vrij snel vreemde zaken en Frankie krijgt het gevoel dat ze niet alleen zijn. Zo ontwikkelt zich een redelijk spannend en onvoorspelbaar verhaal. Zeker de moeite waard ook al door de omgeving waar het verhaal zich afspeelt.
Terug naar boven

 

B.A.Paris – De gevangene


Het zevende boek dat ik heb gelezen van B.A.Paris en niet haar beste. Emelie heeft in haar leven al aardig wat meegemaakt als ze Ned ontmoet. Haar leven lijkt eindelijk de goede richting op te gaan en een huwelijk past daarbij… maar dan wordt ze opeens ontvoerd. Ze is een gevangene, maar door wie? Waarom? Heeft haar echtgenoot er iets mee te maken? Dat wordt allemaal wel duidelijk, maar er is weinig verrassing of spanning. Tegenvallend dus.
Terug naar boven

M.W.Craven – Brandoffer


Een voor mij nieuwe schrijver en ik heb zijn andere boeken al besteld. ‘Brandoffer’ is een uitstekend verhaal, maar het zijn de hoofdrolspelers die de aandacht stelen. Washington Poe is een slimme en creatieve detective, wiens naam in een verkoold lichaam wordt aangetroffen. Hij duikt in de zaak en krijgt hulp uit onverwachte hoek. Tilly is sociaal een ramp, super verlegen, maar ook briljant. Een schitterend personage. Het is echt een genot om met deze twee figuren kennis te maken en daarbij is er een behoorlijk gecompliceerde zaak die stapje voor stapje wordt opgelost. Een dikke aanrader!
Terug naar boven

Gunnar Staalesen – De vrouw in de koelkast


Een oudje uit 1981 van een mij onbekende schrijver die in totaal al negen boeken heeft geschreven. Privé detective Varc Veum is gevraagd op zoek te gaan naar een verdwenen persoon. Hij reist daarvoor naar Stavanger, een stad waar steeds meer mensen komen wonen en de misdaad zich ontwikkelt. In het huis van Arne… de persoon die hij moet opsporen… vindt hij een vrouwenlichaam zonder hoofd dat in een koelkast is gepropt. Varc blijft doorgaan met zijn onderzoek en ontdekt wat er met Arne is gebeurd. Best wel aardig, echt een andere tijd, de moeite waard.
Terug naar boven

Camilla Sten – De verdwenen stad


Het eerste boek van de dochter van schrijfster Viveca Sten. Alice is gefascineerd door een gebeurtenis uit het verleden van Zweden… een dorp waar in de jaren vijftig alle bewoners, waaronder haar familie, spoorloos verdween. Met een groep vrienden wil ze er een documentaire over maken en ze gaan naar het dorp. Als vrij snel als ze in de spookachtige omgeving zijn gearriveerd, doen zich er vreemde voorvallen voor. Wel een aardig gegeven en intrigerend, maar toch een beetje tegenvallend als duidelijk wordt wat er speelt en wat er lang geleden in het dorp is gebeurd.
Terug naar boven

Michael Robotham – Meisje zonder hoop


Robothams boeken vond ik de laatste tijd een beetje tegenvallend, maar dat geldt zeker niet voor ‘Meisje zonder hoop’. Het is een intrigerende puzzel waarmee je wordt geconfronteerd. Cyrus Haven kennen we al uit twee eerdere verhalen en Evie Cormac, een tiener met een problematisch verleden die bij hem in huis woont, uit het vorige boek. Cyrus moet dealen met twee lastige zaken. Zijn broer Elias, die hun ouders vermoordde, komt vrij en hij raakt betrokken bij een moordzaak. Boeiend geschreven!
Terug naar boven

Patricia Cornwell – Autopsie


Het was een flinke tijd geleden dat ik een boek van Cornwell heb gelezen. ‘Autopsie’ is haar 25e boek met patholoog-anatoom Kay Scarpetta… en ik geloof dat ik een paar verhalen heb gemist. Een dode bij een spoorlijn en gebeurtenissen binnen een geheim laboratorium komen op haar agenda en natuurlijk zijn haar vrienden, haar man, Lucy en Marino, ook betrokken. Het boeiendste van het verhaal is de stijl (die was ik helemaal vergeten)… Je leest achter elkaar door, vrijwel zonder tijdsprongen. Alleen daardoor is het al de moeite waard.
Terug naar boven

Robert Gailbrath – Inktzwart hart


Wat een schitterende pil!
Pil omdat het 1150 bladzijden beslaat en schitterend want ik heb me geen bladzijde verveeld. Omdat ik het vorige boek van Robert Galbraith (= J.K.Rowling) saai en langdradig vond, was mijn verwachting niet al te groot. Gelukkig had ik het helemaal mis. ‘Inktzwart Hart’ is een zeer goed geschreven en intrigerend verhaal, waarbij de vele berichten op social media een prachtige aanvulling zijn. The Ink Black Heart is een soort animatiefilm die zeer populair is en wordt online bewonderd. Edie is de bedenker van de film en zij wordt vlak na een bezoek aan het kantoor van Robin & Cormoran vermoord. Een duister figuur…Anomie… , zo blijkt al snel, speelt een belangrijke rol bij de moord. Gewoon gaan lezen… je kunt het (zware) boek nauwelijks wegleggen!
Terug naar boven

James Patterson – Terugslag


Het zoveelste boek van James Patterson… het is teveel om te tellen. De president van de Verenigde Staten, een soort Trump-figuur, besluit een eigen agenda uit te voeren. Hij consulteert daarvoor twee ‘special agents’, Liam en Noa, die zijn plannen moeten verwezenlijken. Die hebben al vrij snel hun twijfels, maar voeren verschillende gewelddadige acties uit, zowel in het buitenland en binnenland. Als de president besluit een soort cyberaanval op China uit te voeren, dan lijkt een atoomoorlog dichtbij te komen. Kan de president nog worden gestopt? Best wel interessant om te lezen en sommige mensen kennende niet geheel onmogelijk.
Terug naar boven

Jordan Harper – Kind van de rekening


Een boek dat verschillende prijzen won, geschreven in een enigszins andere stijl, afwijkend van de thrillers die ik doorgaans lees. Nate komt uit de gevangenis, maar heeft heeft nog veel vijanden die hem willen doden. Zijn ex-vrouw wordt al vrij snel vermoord en daardoor moet hij opeens zorgen voor zijn 11-jarige dochter Polly. Samen met haar en de bijzondere teddybeer die ze bij zich heeft, slaan ze op de vlucht… naar plekken waar Nate de confrontatie aangaat met zijn vijanden. Polly begint daar een steeds prominentere rol in te spelen. Niet superspannend, maar wel boeiend om te lezen.
Terug naar boven

Helen Fields – Perfecte wraak


Het 7e boek in de ‘Perfecte-reeks’… boeken waarvan de titels allemaal beginnen met ‘Perfecte’ … met in de hoofdrol Ava Turner en Luc Callanagh. Zij krijgen te maken met verschillende bomaanslagen, waarij de bomaanslag min of meer aangekondigd wordt en er steeds een verrassende wending is. Edinburgh is geen veilige stad meer en het tweetal doet er alles aan de dader te ontmaskeren. Beter dan ik had verwacht. De bomaanslagen hebben steeds een verrassend element en dat verhoogt je betrokkenheid. Op naar de volgende ‘Perfecte’. Overigens is deze manier van boektitels maken door John Sandford al 25x gehanteerd (Prey in elke titel)
Terug naar boven

Michael Connolly – Woestijnnacht


Connolly heeft ondertussen ook al aardig wat boeken op zijn conto. ‘Woesstijnnacht’ is de 24e met Harry Bosch. Oud collega René Ballard wordt leider van het cold-case-team en vraagt meteen aan Harry om onderdeel te worden van dat team. Harry richt zich in eerste instantie op een moordzaak die hijzelf nooit heeft kunnen oplossen, maar René betrekt hem bij een andere zaak die vooral belangrijk is voor het voortbestaan van haar afdeling. Harry gaat op zijn eigen wijze aan de gang en speelt een wezenlijke rol bij de oplossing van beide zaken. Als je bekend bent met de boeken van Connolly, dan weet je wat je krijgt. Een gedegen thriller, goed geschreven, niet echt heel verrassend.
Terug naar boven