Boekenblog 5, 2022

Een flinke boekenblog met maar liefst 20 boeken… met daarbij verschillende nieuwe auteurs, waaronder Chris Carter en Sam Holland.

Sarah Goodwin – Gestrand
Chris Whitaker – We beginnen bij het einde
Catherine Ryan Howard – Je liet me leven
M.J. Arlidge – Kom eens gauw
Alex Marwood – Niemand komt je redden
Pierre Lemaitre – Het serpent
Laura Marshall – Sterfdag
Jo Nesbø – Rateiland
Horst & Enger – Slagzij
Adrian McKinty – Het eiland
Sandrone Dezieri – Dood de koning
Rolf & Cilla Börjlind – De samaritaan
Chris Carter – Handtekening van het kwaad, Gezicht van het kwaad, Jager in de nacht
Sam Holland – De echo man
Julie Clark – De laatste vlucht
Nicci & French – De gunst
Karin Slaughter – Gewetenloos
Jens Henrik Jensen – Gladiator

Sarah Goodwin – Gestrand

Maddy gaat samen met een aantal anderen meedoen aan een reality-programma, een soort overlevingsspel, op een onbewoond eiland nabij het Britse vasteland. Daar moet de groep een jaar verblijven en een soort samenleving opzetten. Er ontstaan conflicten en Maddy voelt zich al snel het buitenbeentje. De spanningen nemen steeds meer toe en Maddy isoleert zichzelf van de overige deelnemers. Het gaat nu echt om overleven, zeker ook als de boot die hen na een jaar op moet pikken niet verschijnt. Schrijfster Sarah Goodwin is nieuw en weet een boeiend verhaal neer te zetten. De stijl is anders dan ik meer gewend ben, maar gaandeweg word je echt in het verhaal getrokken. Een veelbelovend debuut.
Terug naar boven

Chris Whitaker – We beginnen bij het einde

Ook de schrijver Chris Whitaker is nieuw. Hij neemt ons mee naar Cape Haven in Californië. Daar vermoordde Vincent King een meisje. Hij werd veroordeeld tot 30 jaar en komt nu vrij. Zijn beste vriend, nu werkzaam bij de politie, is de enige die blij is hem te zien. Dat geldt niet voor Star, de zus van het meisje dat werd vermoord. Haar dochter, Duchess, speelt een belangrijke rol in de ontwikkelingen die er plaatsvinden. Ik merk dat het me moeite kost om het verhaal enigszins duidelijk te maken en dat komt overeen met mijn gevoel toen ik het boek las. Het is dus niet zo eenvoudig te volgen en daardoor is het voor mij zeker geen ‘Gold dagger award’ waard.
Terug naar boven

Catherine Ryan Howard – Je liet me leven

‘Je liet me leven’ van (alweer) de mij nog onbekende schrijfster Catherine Ryan Howard is een uitstekend boek. Een seriemoordenaar vermoord de ouders en het zusje van  de 12 jarige Eve. Nu heeft Eve een boek over de moorden geschreven, een bestseller. Dat boek lees je als het ware. We lezen hoe de verschillende moorden zijn gepleegd. Eve wil via het boek de nooit gevonden moordenaar ontmaskeren… triggeren… en als lezer weet je dat de moordenaar het boek leest. Zeer boeiend om te volgen en nogal afwijkend van andere thrillers. Aanrader!
Terug naar boven

M.J. Arlidge – Kom eens gauw

Alweer de 11e Helen Grace, waarin een tienerzoon en een moeder van een andere gezin vermoord worden aangetroffen. Inspecteur Grace duikt in de zaak, maar heeft ook andere problemen. Haar grote vijand jaagt op haar, op haar werk ontstaan problemen, onze trouwe Grace-hatende journalist is weer van de partij… een beetje de bekende patronen. Het verhaal leest lekker en vlot, er zijn verschillende ontwikkelingen en Helen is natuurlijk de sterkste… maar… voor de echte fan!
Terug naar boven

Alex Marwood – Niemand komt je redden

‘Niemand komt je redden’ kent een wat andere opzet. Centraal staat een sekte in Wales, de Ark. Zij hebben zich geheel afgesloten van de buitenwereld en volgen hun eigen leefpatroon. Die buitenwereld is de grote vijand. Agente Sarah’s zusje, Romy,  is lid van de sekte en Sarah raakt betrokken als er opeens, door vergiftiging, vele leden van de sekte sterven. Zij probeert de zwangere Romy te helpen en botst daarbij op sekteleden en de uitverkoren kinderen van de sekteleider. Wel interessant om te volgen. Via flashbacks kom je aardig wat te weten over de sekte. Echt spannend is het niet.
Terug naar boven

Pierre Lemaître – Het serpent

Een beetje een maf boek van Pierre Lemaître, die onder andere het steengoede ‘Alex’ schreef. Mathilde is een bejaarde huurmoordenaar… een beetje aangekomen de laatste jaren. Bij haar laatste opdrachten gaan er een paar dingetjes mis en dat zijn de opdrachtgevers niet gewend. Haar tussenpersoon begint aan haar te twijfelen en misschien is het daarom beter om haar te elimineren… maar dat gaat toch echt niet zo gemakkelijk. Best wel grappig en onverwacht wat er gebeurt. Niet echt een superspannende thriller, Wel vermakelijk.
Terug naar boven

Laura Marshall – Sterfdag

‘Sterfdag’ heeft wel iets van ‘Je liet me leven’ (zie). We bevinden ons in Heartstad. Op een morgen loopt Travis Green naar buiten en schiet hij 11 buurtgenoten (willekeurig?) dood. Het laatste slachtoffer is de vader van de 4-jarige Cassie. Vijfentwintig jaar later begint Cassie een onderzoek naar de gebeurtenissen, die nooit goed zijn onderzocht. Langzaam maar zeker gaan we inzien wat er die dag gebeurde. We volgen de dood van elk slachtoffer en Cassie begrijpt dat ze wel eens in gevaar kan zijn.
Een uitermate boeiende speurtocht, niet zozeer spannend maar intrigerend. Prima boek.
Terug naar boven

Jo Nesbø – Rateiland

Jo Nesbø kennen we vooral van de schitterende Harry Hole serie. Daar behoort ‘Rateiland’ niet toe, want daarin staan 5 korte verhalen:

  1. ‘Rateiland’ , waarin een pandemie nog duidelijker de verschillen tussen rijk en arm tentoonstelt.
  2. ‘Versnipperaar’, draait om een middel tegen onsterfelijkheid.
  3. ‘Cicaden’, over een vakantie in Pamplona waar tijdsprongen mogelijk zijn.
  4. ‘Serum’, waar een zoon zijn vader bezoekt in Afrika… op een slangenfarm.
  5. ‘Zwart Paard’, waarin een huurmoordenaar in een val loopt.

Uitstekend geschreven verhalen… helaas zijn sommige nogal kort…
Terug naar boven

Horst & Enger – Slagzij

Wederom een uitstekend geschreven boek van dit duo, het derde deel met inspecteur Alexander Blix en journaliste Emma Ramm. Inspecteur Kovic ontdekt thuis een connectie tussen een aantal moordzaken en wordt vlak na de ontdekking in haar huis vermoord. De dochter van Blix, aanwezig in hetzelfde huis, weet net te ontsnappen en te vluchten. Blix komt de dader op het spoor en schiet hem dood of…? Zijn dochter vecht op dat moment voor haar leven in een ziekenhuis. Een meeslepende thriller met spannende en memorabele scenes en verrassende wendingen.
Terug naar boven

Adrian McKinty – Het eiland

Het tweede boek van Adrian McKinty (‘De ketting’), dat zich vooral afspeelt op Dutch-eiland, nabij de kust van Australiё. Daar komt het gezin van Tom en Heather + twee kinderen min of meer toevallig terecht… om in ieder geval koala’s te zien. Tom rijdt daar een vrouw aan en verbergt het lichaam. Dat ontgaat de inwoners van het eiland niet en zo begint een jacht op het gezin. Een wat vreemde context met een aantal nogal onwaarschijnlijke scenes, maar op de een of andere manier toch wel aardig om te volgen. In een hoog tempo te lezen.
Terug naar boven

Sandrone Dezieri – Dood de koning

Bij de boekhandel in de aanbieding. Pas thuis ontdekte ik dat het een deel is van een serie (het derde). Dat maakte het boek toch wat minder duidelijk en minder leuk om te lezen. Politieagente Colomba maakt verder jacht op een organisatie die verantwoordelijk is voor verschillende aanslagen en moorden. Er zit best wel veel goede actie in het verhaal, maar het is zeker handig om met deel 1 te beginnen.
Terug naar boven

Rolf & Cilla Börjlind – De samaritaan

Het zevende boek met het duo Ronning & Stilton, waarin de Covid-pandemie daadwerkelijk een rol speelt. Een groep probeert de vaccinatie tegen de ziekte te verhinderen en saboteert de vaccins… maakt er een dodelijk middel van. Samen met een collega komt Olivia Ronning de groep op het spoor en dit leidt tot verschillende ontwikkelingen. Een degelijk verhaal, vlot geschreven, niet echt spannend. Misschien moet het schrijversduo eens een uitstapje maken naar een andere setting.
Terug naar boven

Chris Carter – Handtekening van het kwaad, Gezicht van het kwaad, Jager in de nacht

Drie ijzersterke boeken van de Braziliaanse schrijver Chris Carter. Hoofdpersonage Robert Hunter en partner Carlos Garcia werken voor een speciale afdeling in Los Angeles. Zij richten zich vooral op gruwelijke misdaden begaan door seriemoordenaars  en ze krijgen heel wat voor hun kiezen (en de lezer ook). Vreselijke moorden, verrassende wendingen, briljante ingevingen, een heerlijk tempo, spannende scenes… de boeken hebben alles waaraan een gave thriller moet voldoen. De boeken zijn zo’n tien jaar geleden al geschreven. Vreemd dat ze nu pas zijn vertaald. Deel 4 staat geprogrammeerd voor 9 mei 2023.
Terug naar boven

Sam Holland – De echo man

Nog een debuterende auteur met een prachtig boek, vergelijkbaar met de boeken van Chris Carter. Vanaf het begin word je een gruwelijke wereld ingetrokken, waarin Jess (die wordt verdacht van een brand waarbij haar man omkwam) en de niet zo gewaardeerde rechercheur Nate ontdekken wat de connectie is tussen de verschillende moorden die plaatsvonden en plaatsvinden. Iemand imiteert wereldberoemde seriemoordenaar en dat levert aardig wat gruwelijke scenes op. Uitstekend geschreven, spannend en verrassend. Laat haar volgende boek maar snel komen!
Terug naar boven

Julie Clark – De laatste vlucht

Haar tweede boek, maar de eerste die is vertaald… dus een debuut voor de Nederlandse boekenmarkt.
Op een vliegveld wisselen twee vrouwen, die elkaar toevallig lijken te ontmoeten, van instapkaart. De reden: Beide vrouwen zijn op de vlucht. Waarom? Wisselend komen de beide vrouwen, de rijke Claire en de klemzittende Eva, aan bod en zo wordt langzaamaan duidelijk waarom de wisseling plaatsvond. Boeiend om te volgen… misschien op een gegeven moment iets te langdradig… maar uitstekend geschreven en intrigerend met toch wel een verrassende afloop.
Terug naar boven

Nicci & French – De gunst

Het 26e boek van dit schrijversduo. Ze staan allemaal in mijn boekenkast, maar ik heb het gevoel dat er een langzaam dalende lijn is. In ’De gunst’ krijg je een enigszins vreemd verhaal voorgeschoteld. Een ex neemt contact op met Jude… om elkaar te ontmoeten in een afgelegen gebouw. Jude informeert haar man niet, gaat erheen en de ex komt niet opdagen. Zijn lichaam wordt al snel gevonden. Een toch wat onwaarschijnlijk gegeven dat niet echt wordt gecompenseerd door de ontwikkelingen die volgen. Wel aardig, maar meer ook niet.
Terug naar boven

Karin Slaughter – Gewetenloos

Karin Slaughter schotelt ons in haar 29e boek weer een bijzondere situatie voor. Een 40 jaar oude moord, een rechter die bedreigd wordt en beschermd moet worden en een boerderij waar jonge vrouwen als slaven worden behandeld. Special Agent Andrea Oliver heeft met alle drie te maken. Officieel is ze beschermer van de rechter, in het geheim onderzoekt ze de moord en de boerderij wordt een plaats delict als een meisje zelfmoord op het terrein heeft gepleegd. Net als zo vaak weet Slaughter het verhaal uitstekend neer te zetten en te ontwikkelen met hier en daar prachtige scenes waar ze een patent op heeft.
Terug naar boven

Jens Henrik Jensen – Gladiator

Deel 5 van de Oxen-reeks en bepaald niet de beste. Als er oud-veteranen worden vermoord, wordt oud-commando Oxen gevraagd te assisteren bij het onderzoek. In de vele bladzijden die daaraan besteed worden, verdwijnt Oxen en begint er een speurtocht naar hem. Pas op het einde van het verhaal gaat het boek leven en zijn er snel op elkaar volgende gebeurtenissen. Daarvoor is het veel te langdradig en daardoor raak je soms de draad kwijt. Tegenvallend!
Terug naar boven