Boekenblog 4, 2022

Een blog met een paar tegenvallers, maar zeker ook een aantal bijzondere boeken.

Preston & Child – Bloedeloos, Schorpioenstaart
Carla Kovach – Toen ze verdween
Michael Connolly – Het holst van de nacht
Val McDermid – 1979
John Grisham – De lijst van de rechter
Helen Fields – Perfecte stilte
Sofie Sarenbrant – Genade
Mary Higgins Clark – Zwijgen is goud
J.D. Barker – Augustus
Marc Reebe – De horzel
Faber & Pedersen – Stikdonker
Eva Maria Saenz de Urturi – Het zwarte boek van de uren
Pascal Engman – De weduwen
Juan Gomez-Jurado – De zwarte wolvin

Preston & Child – Bloedeloos, Schorpioenstaart

‘Bloedeloos’ is het 20e boek alweer met special agent Pendergast. Het verhaal start met een lang geleden gebeurde vliegtuigkaping, waarbij de kaper op een geven moment met een parachute uit het vliegtuig springt. Pendergast en Coldmoon raken betrokken bij een aantal vreemde moordzaken in het plaatsje Savannah, bekend door een legende over een vampier. Die lijkt wel tot leven te zijn gekomen. En dan is er natuurlijk ook een connectie met de vliegtuigkaping. Een excentrieke Pendergast, nogal vreemde gebeurtenissen, niet top, maar oké.
‘Schorpioenstaart is het 2e boek waarin archeologe Nora Kelly en FBI-agente Corrie Swanson de honneurs waarnemen. In een spookstadje in New Mexico wordt een lijk gevonden. Die is op een nogal onprettige wijze gestorven en bij zijn lichaam vinden ze een kostbaar artefact. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van het gebied en belangrijk is ook dat het bij een plek ligt waar Amerika de eerste atoomproeven nam. Het is het nog niet helemaal… echte spanning ontbreekt… maar het is interessant en gemakkelijk leesbaar.
Terug naar boven

Carla Kovach – Toen ze verdween

De vierde thriller van Carla Kovach met rechercheur Gina Harte in de hoofdrol. Diana, vriendin van de zeven jaar geleden verdwenen Samatha, ontvangt een envelop met daarin een verjaardagskaart en een stukje roze nagel. De nagel blijkt afkomstig van een vrouw die de nacht daarvoor is vermoord. Gina begrijpt dat er natuurlijk een verband is tussen beide moorden en stapje voor stapje ontrafelt ze het mysterie. Niet echt spannend, maar degelijk geschreven en vlot te lezen. Haar 5e boek (‘Haar duistere hart’) is binnenkort in mijn bezit.
Terug naar boven

Michael Connolly – Het holst van de nacht

Alweer het 23e boek met Harry Bosch, die overigens meer een bijrol vertolkt. Centraal staat LAPD-rechercheur Renée Ballard. Het is oudjaarsnacht en zij heeft nachtdienst. Overal is geknal te horen en een van die knallen heeft de dood van de eigenaar van een autoshowroom als gevolg. Ballard verdiept zich in de zaak en stuit op een onopgeloste moord die er mee in verband lijkt te staan. Die moordzaak was in handen van Harry Bosch. Samen gaan ze op jacht naar de moordenaar. Goed geschreven, in een lekker tempo. Zeker de moeite waard.
Terug naar boven

Val McDermid – 1979

‘1979’ van Val McDermid speelt zich af in 1979 en aan dat jaar wordt in het boek nogal wat aandacht gegeven. Allison Burns, die een onbelangrijke rol speelt als reporter bij de plaatselijke krant, ontdekt samen met een collega (Danny Sullivan), een complot waar corruptie hoogtij viert en waarbij Schotse nationalisten een belangrijke rol spelen. Allison en Danny doen er alles aan om de situatie wereldkundig te maken en daarbij komen ze in gevaar. Niet echt een goed boek. Het tempo is te laag en er gebeurt te weinig… laat staan dat er enige spanning is. Een tegenvallend boek.
Terug naar boven

John Grisham – De lijst van de rechter

De boeken van Grisham zijn altijd interessant. Soms behoren ze tot de kwalitatief betere boeken, soms vallen ze tegen. Dit boek zit daar een beetje tussen.
Lacy Stolz (bekend van ‘De klokkenluider’) onderzoekt wangedrag van rechters en nu is er eentje op het spoor die daadwerkelijk zelf moorden pleegt… op mensen die hem in het verleden hebben dwarsgezeten, dan wel hebben gekleineerd. Voor Lacy betekent haar onderzoek dat ze zeer voorzichtig moet zijn. Rechters hebben veel invloedrijke vrienden en ze wil absoluut voorkomen dat de desbetreffende rechter haar op het spoor komt. Een boeiend verhaal.
Terug naar boven

Helen Fields – Perfecte stilte

Ik had de boeken van Helen Fields al een beetje op de achtergrond geschoven (ik weet niet meer precies waarom) en daar kom ik nu op terug. ‘Perfecte stilte’ is namelijk zeker de moeite waard. Het is haar vierde boek met het tweetal Ava Turner & Luc Callanagh. Bij een moordslachtoffer, waar diepe snijwonden aanwezig zijn, wordt een pop aangetroffen, samengesteld uit de huid van een mens. De huid blijkt van een vorig slachtoffer. Zo volgt een poppendans die alleen voorkomen kan worden als het duo de moordenaar vindt. Best wel goed geschreven en beklemmend. Ik ga de volgende twee boeken van Fields (die zijn er al) zeker lezen.
Terug naar boven

Sofie Sarenbrant – Genade

Bij Sofie Sarenbrant is ongeveer hetzelfde gebeurd. Ik vond haar vorige boek (‘Jaloezie’) nogal tegenvallen, maar besloot toch haar volgende boek te gaan lezen. Gelukkig maar. Het is een best goed verhaal, waarin politie-inspecteur Emma Skjold op zoek gaat naar de persoon of personen die zwervers vermoorden of mishandelen. Daarnaast wordt ze zelf bedreigd en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Stapje voor stapje achterhaalt Emma wat er gaande is. Een stuk beter dan ik had verwacht en haar volgende boek heb ik ondertussen besteld.
Terug naar boven

Mary Higgins Clark – Zwijgen is goud

Een nieuw verhaal van de in januari 2020 overleden Mary Higgins Clark. Geen idee hoe dat zit. Journaliste Gina Kane onderzoekt een geval van seksueel overschrijdend gedrag. Een slachtoffer daarvan is ‘op vakantie’ op Aruba en Gina besluit haar op te zoeken. Het slachtoffer, zo ontdekt ze, maakte een tocht op een jetski en verongelukte daarbij dodelijk. Gina komt op Aruba, van figuren met allemaal een Nederlandse naam (!) niet veel meer te weten, maar er zijn meer slachtoffers van seksueel geweld. Wel redelijk geschreven (maar door wie?), behalve dan haar ontmoetingen met mensen op Aruba. Dat geeft toch wel een volkomen verkeerd en mager beeld.
Terug naar boven

J.D. Barker – Augustus

Dit is even wat anders. Een episch verhaal vergelijkbaar met boeken zoals ‘De Talisman’ (King) of ‘Nosferatu’ (Joe Hill), waarin kinderen een belangrijke rol vertolken. In ‘Augustus’ ontmoet Jack, bij het graf van zijn ouders, Stella en er is meteen een klik tussen die twee. De ontmoetingen herhalen zich jaarlijks, steeds op 8 augustus. Stella wordt daarbij begeleid door een witgeklede vrouw en een witte SUV. Ondertussen vinden er een aantal vreemde gebeurtenissen plaats, waarbij doden vallen. Jack lijkt daar op de een of andere manier bij betrokken. Er ontwikkelt zich een uitermate boeiend verhaal, waarbij Jack’s obsessie voor Stella centraal staat. Ik was uitermate geїntrigeerd door het verhaal, waarin de mysterieuze gebeurtenissen zich op een zeker moment in hoog tempo opvolgen en die zorgen voor een spannend verloop. Echt voor de liefhebber!
Terug naar boven

Marc Reebe – De horzel

Het 3e boek van Raabe met rechercheur Tom Babylon in de hoofdrol. Net als zijn vorige twee boeken beland je als lezer in een complexe situatie, waar de ontwikkelingen zich in hoog tempo afspelen. De beroemde popster Brad Galloway treedt op in Berlijn en even later wordt zijn lichaam gevonden in een hotelkamer. Tom onderzoekt de zaak en ontdekt dat zijn vrouw er een rol in speelt. Daarnaast zijn er gebeurtenissen waardoor het lijkt alsof hijzelf betrokken is bij de moord. Alleen zijn trouwe bondgenoot, psychologe Sita Johanns, blijft hem steunen. Dan blijkt dat er in het verre verleden zaken gebeurden die verklaren wat er aan de hand is. Een echte pageturner.
Terug naar boven

Faber & Pedersen – Stikdonker

Het derde boek van dit schrijversduo waarin inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen weer samenwerken. Zij maken jacht op een moordenaar die na de moord de kleren van het slachtoffer keurig netjes achterlaat, een situatie die bij Juncker een lampje doet branden. Hij herinnert zich een onopgeloste moord waarbij dat ook het geval was. Samen komen ze langzamerhand de dader op het spoor en zijn er een paar verrassende wendingen. Toch vond ik het boek iets minder dan hun vorige boeken… ik weet eigenlijk niet precies waarom.
Terug naar boven

Eva Maria Saenz de Urturi – Het zwarte boek van de uren

Over minder gesproken. Ik verwachtte na de drie schitterende verhalen met Unai Lopez de Ayala (Kraken) net zo’n spannende scenes tegen te komen in het vierde deel met de (nu) voormalige inspecteur. Dat was echter niet het geval. Het draait om een eeuwenoud bibliografisch boek, waarvoor moorden worden gepleegd. Unai raakt daarbij betrokken, want zijn overleden moeder (of leeft ze nog?) heeft daar mee te maken gehad. De speurtocht naar de waarheid (en het boek) is echter nogal eenzijdig. Veel tijd en aandacht wordt besteed aan bezoekjes van antiquariaten, bibliotheken e.d. Je komt heel wat over die wereld te weten, maar op een gegeven moment ben je dat zat. Een tegenvallend verhaal…
Terug naar boven

Pascal Engman – De weduwen

Pascal Engman schreef met ‘De weduwen’ een behoorlijk actueel boek, want in Zweden is net een rechts politiek blok aan de macht gekomen. De rechtse denkbeelden + de vele moorden en misdaden die in Zweden plaatsvinden (die vaak gekoppeld worden aan vluchtelingen & asielzoekers) spelen een belangrijke rol in het boek. In Stockholm wordt een politieagent vermoord aangetroffen en vlak bij zijn lichaam bevindt zich ook het lichaam van een jonge vrouw. Terwijl de politiemacht zich richt op de dood van hun collega, besluit rechercheur Vanessa Frank (bekend van de twee vorige boeken) uit te zoeken waarom de jonge vrouw is vermoord. Zij komt daarbij een terroristische organisatie op het spoor. Een interessante en dus actuele thriller, behorend tot de betere boeken van deze blog.
Terug naar boven

Juan Gomez-Jurado – De zwarte wolvin

Net als zijn vorige boek (‘De rode koningin’) een uitstekend geschreven verhaal met natuurlijk (rode koningin) Antonia Scott en rechercheur Jon Gutierrez. Terwijl het tweetal zich wil gaan bezighouden met een drijvend lijk in Madrid, worden ze naar Marbella gestuurd… waar een bekende Russische maffiabaas is vermoord. Zij moeten zijn vrouw opsporen, want ze is spoorloos verdwenen. Een hoog tempo, wendingen, verraad, geweld… allerlei ontwikkelingen vinden er plaats en voor het tweetal ontstaat een complexe situatie, vooral ook omdat Antonia gewend is haar eigen intuїtie te volgen… iets waar Jon niet altijd goed mee kan omgaan. Wederom een lekker boek!
Terug naar boven