Boekenblog 3 2022

Weer 15 boeken, nogal wisselend qua niveau. De beste boeken zijn dikgedrukt.

Anders Roslund – Drie vrouwen
Linwood Barclay – Ik zal je vinden
Jussi Adler Olsen – Natriumchloride
Niklas Natt Och Dag – 1794
Harlan Coben – De match
Michael Robotham – Als je van mij bent
Lackberg & Fexeus – Box
Peter James – Ik volg jou
Angela Marsons – Verloren meisjes
Karin Slaughter – Puntgaaf
Lee & Andrew Child – Liever dood dan levend
James Rollins – Het zesde uitsterven
Lisa Gardner – Voordat ze verdween
James Patterson & David Ellis – De perfecte moord
Robert Bryndza – Vallend duister

Anders Roslund – Drie vrouwen

‘Drie vrouwen’ is nagenoeg een vervolg op ‘Drie jaar’, zich verder spelend in de sfeer van vrouwen- en orgaanhandel. Inspecteur Ewert Grens duikt er weer met volle energie in en krijgt ook nog te maken met de moord op een goede vriend van hem. Wederom een uitstekend geschreven boek… Anders Roslund lijkt het helemaal voor elkaar te hebben. Een hoog tempo, boeiende scenes, de stress waarmee Grens te maken krijgt, zijn volharding, spanning… alles zit erin. Aanrader!
Terug naar boven

Linwood Barclay – Ik zal je vinden

Alweer het tiende ‘losse boek’ van auteur Linwoord Barclay. Documentairemaakster Chloe Swanson gaat op zoek naar haar biologische vader. Ze ontdekt verschillende familieleden en langzaam dringt door dat ze allemaal via één spermadonor ter aarde zijn gekomen… dezelfde spermadonor. Deze persoon is schatrijk en heeft alles wat zijn hartje begeert. Verschillende van deze personen worden vermoord en uiteindelijk leidt het tot een confrontatie tussen Chloe en de miljonair. Wel een interessant gegeven en best wel boeiend om te volgen, maar net niet echt goed door het gemis aan spanning.
Terug naar boven

Jussi Adler Olsen – Natriumchloride

Deel negen van de Afdeling Q-serie en ouderwets goed. Fijntjes, komisch, boeiend… heerlijk om te lezen. Deze keer is de hoofdrol niet weggeleg dvoor Assad, wat vaak wel enigszins het geval is, maar steelt Q-leider Carl Morck de show. Ditmaal duikt de Q-afdeling in een cold case, waarbij ze ontdekken dat al verschillende decennia een seriemoordenaar actief is. Stapje voor stapje… op hun vaak onnavolgbare wijze… komen Morck en zijn mannen (en Rose natuurlijk) de dader op het spoor, waarbij ook Coronamaatregelen in acht moeten worden genomen. Voor de liefhebber!
Terug naar boven

Niklas Natt Och Dag – 1794

‘1794’ is net zo boeiend en goed geschreven als ‘1793’. We gaan eigenlijk gewoon door waar het eerste deel eindigde. Niet helemaal, want het boek start in het Caribisch gebied, waar een eiland in Zweeds bezit een doorvoerpunt van slaven is. De intro en personen die daarin een rol spelen is nodig om te kunnen volgen wat er later allemaal gebeurt in Zweden. Daar ga ik niets over schrijven, want dat lijkt me voor de lezer interessanter. 1794 lijkt ver weg, maar je bevindt je er zo weer in. Echt prima werk! Het derde deel heb ik nog niet in mijn bezit, dus helaas is dat nog even wachten.
Terug naar boven

Harlan Coben – De match

Het gebeurt wel vaker dat hetzelfde thema verschijnt in verschillende boeken en dat is ook het geval bij het boek van Barclay en de laatste Coben. Wilde, die we leerden kennen via het eerste deel van deze nieuwe ‘serie’ meldt zich bij een DNA-organisatie en komt zo op het spoor van familie. Hij alarmeert echter een geheimzinnige groep… doxxers. Doxxers willen anonieme online-trollen ontmaskeren. Wilde raakt betrokken bij verschillende gevaarlijke situaties en is ook zelf in gevaar. Persoonlijk ben ik niet zo blij met de nieuwe hoofdrolspeler (Wilde dus) en wat mij betreft mag Coben op ouderwetse manier verder schrijven. ‘De match’ is wel lekker leesbaar, maar mist de verrassende wendingen die de eerdere boeken van Coben zo sterk maken.
Terug naar boven

Michael Robotham – Als je van mij bent

Philly McCartney bevindt zich in een wespennest als mogelijke kandidaat om inspecteur bij de Metropolitan Police te worden. Het botst regelmatig met collega’s en dat wordt erger als ze de vrouw van een topinspecteur beschermd tegen haar man, die regelmatig geweld tegen haar gebruikt. Ze raakt bevriend met de vrouw, die uit angst weigert een klacht in te dienen. Een journalist die de zaak onderzoekt wordt levensloos uit de Theems opgevist. Een redelijke thriller van Robotham, van wie ik wel betere boeken heb gelezen. In dit boek zit weinig verrassing en spanning, maar het is wel de moeite waard.
Terug naar boven

Lackberg & Fexeus – Box

Weer iets anders van Camilla Lackberg, wiens laatste boeken nogal afweken van de daarvoor bekende. ‘Box’ is een aparte thriller waarin goochelacts en -attributen een belangrijke rol spelen, zoals bijvoorbeeld de kist die wordt gebruikt als een goochelaar iemand doorzaagt. In het boek gebeurt dat echt, de goochelacts vormen het decor van de moordenaar. Daarom schakelt inspecteur Dabiri een mentalist in die ook bekend is met magie. Het boek is niet echt top, maar komt daar aardig in de buurt. Het is een boeiende speurtocht naar de waarheid.
Terug naar boven

Peter James – Ik volg jou

Geen verhaal met Roy Grace in de hoofdrol, maar een losstaande thriller. Marcus Valentine, getrouwd en vader, ziet op een dag een vrouw joggen. Ze doet hem erg denken aan zijn eerste jeugdliefde en ze verdwijnt niet meer uit zijn gedachten. Zijn interesse voor haar neemt gaandeweg obsessieve vormen aan en hij neemt steeds meer risico om haar hart te winnen. Dat dat fout gaat kun je op je klompen aanvoelen. Een beetje een moeilijk te geloven verhaal, dat me (misschien daarom) tegenviel, want echt betrokken raak je niet. Degelijk geschreven, maar bepaald niet het beste werk van auteur Peter James.
Terug naar boven

Angela Marsons – Verloren meisjes 4

Het derde boek met de ietwat eigengereide inspecteur Kim Stone die te maken krijgt met twee jonge kinderen die spoorloos verdwijnen. Al snel blijkt de ontvoerder(s) een dodelijk spel te spelen, door de ouders van de kinderen voor te leggen… ‘Het kind waarvoor het meeste wordt geboden overleeft, de ander…’ Kim Stone ontraadt de ouders hieraan mee te doen en weet dat dit gruwelijke spel al eerder is gespeeld. Een best interessant gegeven dat prima wordt uitgewerkt, maar qua spanning toch niet helemaal slaagt. Het duurt eigenlijk te lang voordat er echt iets gebeurt.
Terug naar boven

Karin Slaughter – Puntgaaf

Een verhalenbundel met vier korte verhalen:
1. Koud hart, waarin Pam afrekent met haar man die haar vernederde.
2. Droom in mijn vlees, waarin tweelingbroers een meisje oppikken in een bar.
3. Gepakt, waarin oude bekende Will Trent wordt aangezien voor een gevaarlijke misdadiger.
4. Laatste adem, waarin Charlies verschrikkelijke jeugd terugkeert.
Tja… wel aardig.
Terug naar boven

Lee & Andrew Child – Liever dood dan levend

Een wat mij betreft een wat mindere Child(s). Reacher raakt in een klein gehucht betrokken bij een zaak waarbij hij een vrouw te hulp komt. Ik schrijf er niet meer over op, want hier komt het eigenlijk op neer.
Veel vechtpartijen en soortgelijke actie, teveel achter elkaar en een verhaal dat toch niet echt kan boeien. Je gaat twijfelen of de samenwerking met zoon Andrew wel zo’n goed idee is, want ‘Liever dood dan levend’ past niet echt in de vijfentwintig Reachers die we hiervoor hebben gehad. Tegenvallend dus…
Terug naar boven

James Rollins – Het zesde uitsterven

Het was een behoorlijke tijd geleden dat ik een boek van James Rollins had gelezen. ‘Het oog van god’ uit 2013 was volgens mij de laatste. Rollins koppelt de avonturen van de geheime organisatie Sigma altijd aan veel wetenschappelijke gegevens en dat maakt zijn boeken zeer interessant. Dat is ook het geval in dit verhaal waarin science en veel actie met elkaar gecombineerd worden. In hoog tempo volg je als lezer de ontwikkelingen en je blijft er bij betrokken, ook al zijn er bepaalde scenes die misschien een beetje té zijn. Een lekker boek om te lezen en fascinerend als je iets meer over de toekomst van de aarde wilt lezen.
Terug naar boven

Lisa Gardner – Voordat ze verdween

Lisa Gardner schotelt de lezer een bijzonder personage voor. Frankie Ellin, een vrouw die de nodige problemen heeft overwonnen, heeft nog slechts een doel in haar leven. Ze gaat op zoek naar personen die (vaak) al jarenlang zijn verdwenen en ze doet er alles voor om de vermisten op te sporen. Ze is geen detective of anders opgeleide speurder, maar ze gaat er vol voor als ze een nieuwe zaak op zich neemt. In het verhaal is de vermiste persoon een jong meisje en we volgen Frankies bezeten drang om het meisje op te sporen. Niet super spannend misschien, maar erg enerverend om te volgen. Prima boek!
Terug naar boven

James Patterson & David Ellis – De perfecte moord

De samenwerking met J.D. Barker lijkt James Patterson goed te doen. ‘De perfecte moord’ is een lekker boek, waar je in hoog tempo doorheen leest. Emma Dockery (zij kwam eerder voor in ‘Onzichtbaar’…ook samen met David Ellis) is een fanatieke analiste bij de FBI die veel tijd van haar leven bezig is met het opsporen van seriemoordenaars. Dat is haar al eerder gelukt en daardoor is ze bij verschillende collega’s niet zo populair. Als ze een nieuwe seriemoordenaar op het spoor is, krijgt ze dan ook eerder tegenwerking dan meewerking. Ze gaat er echter vol voor en dat maakt het boek een echte pageturner.
Terug naar boven

Robert Bryndza – Vallend duister

Het derde boek van Byndza met Kate Marshall, die weg is bij de FBI en een bureau als privé detective is gestart, samen met haar maatje Tristan. Ze worden aangenomen om te achterhalen wat er twaalf jaar eerder met journaliste Joanna Duncan is gebeurd. Zij verdween opeens nadat zij de wanddaden van een politicus naar voren had gebracht. Samen ontdekken ze verschillende verbanden, maar het verhaal verloopt traag en er gebeurt bitter weinig. Er zit geen wending in die je aandacht er weer bij trekt en wat mij betreft blijft er zo een enigszins slaapverwekkend verhaal over.
Terug naar boven