Boekenblog 3 2021

Het 3e  boekenblog van dit jaar, 16 boeken belicht in de volgorde waarin ik ze heb gelezen. Mijn huidige visite uit Nederland bracht 15 nieuwe boeken mee en had al eerder een doos met 17 boeken via PostNL verstuurd. Ik kan weer even vooruit. Speciale aandacht wil ik geven aan het laatste boek van dit blog, een zeer verrassend verhaal. Net als bij het NETFLIX-FILE (zie) geeft de grootte van de afbeelding de kwaliteit van het boek weer. Hoe groter, hoe beter.

Lee & Andrew Child – De wachtpost
John Grisham – Een tijd voor genade
Michael Connolly – Een gewaarschuwd man
Arnaldur Indridason – Boven water
Stephen King – Later
Sebastian Fitzek – Het geschenk
Pascal Engman – Femicide
Deon Meyer – Donkerdrif
Carla Kovach – Stil maar
Sofia Sarenbrant – Berouw
Horst & Enger – Rookgordijn
Helen Fields – Perfecte resten
Riley Sager – Voor het donker thuis
B.A.Paris – De therapeut
C.J.Tudor – Brandende meisjes
Jerome Loudry – Toevluchtsoord

Lee & Andrew Child – De wachtpost

Alweer de 25e Jack Reacher, geschreven in samenwerking met zoon Andrew Child. Ik had eerder gelezen dat het een minder verhaal was, met een Reacher die afwijkt van de 24 vorige, maar dat valt reuze mee. Wat mij betreft past hij prima in de reeks. Het verhaal kent dezelfde opzet als verschillende voorafgaande boeken van Lee Child. Jack Reacher stapt ergens in de USA uit een bus en raakt toevallig betrokken bij vervelende zaken… in dit geval een groep muzikanten die door de eigenaar van een café worden afgezet. Reacher besluit er iets aan te doen en raakt zo betrokken bij veel ergere zaken die zich daar afspelen.
Terug naar boven

John Grisham – Een tijd voor genade / Michael Connolly – Een gewaarschuwd man

Twee oude ‘meesters’ die in de loop der tijd een wat dalende lijn in hun boeken vertonen, maar er is misschien een omslag, want beide verhalen mogen er zijn.

De boeken van John Grisham vond ik er niet op vooruit gaan, maar in ‘Een tijd van genade’ keert hij terug naar zijn specialisme, een rechtbank-thriller (Legal Thriller)… en dan is het verhaal toch wel een stuk interessanter. Jake Brigance, bekend uit ‘De jury’ en ‘De erfgenaam’, keert terug in dit boek. In Clanton (Mississippi) is een politieagent vermoord. Dader de 16-jarige Drew. Brigance krijgt de zaak met tegenzin toegewezen, maar hij raakt steeds meer betrokken en dat levert in de rechtszaal een aantal uitstekende scènes op.

Ook de boeken van Michael Connolly hadden een dalende lijn, maar ‘Een gewaarschuwd man’ spreekt dat tegen. Net als Grisham grijpt Connolly in dit verhaal terug naar een oude bekende, Jack McEvoy (‘De dichter’ & ‘Ongrijpbaar’). De journalist heeft een ‘one night stand’ en een dag later wordt de vrouw vermoord. Tegen alle adviezen in duikt Jack, zelf een verdachte, in de zaak en ontdekt hij een connectie met andere moorden. De seriemoordenaar die ervoor verantwoordelijk is lijkt ongrijpbaar. Een prima thriller.
Terug naar boven

Arnaldur Indridason – Boven water

Arnaldur Indridasons boeken worden altijd hoog geprezen, maar ik kan dat niet helemaal volgen. Ik schreef al eerder dat ik twijfel over een aanschaf als er een nieuw boek van hem verschijnt. Dat heb ik (dus toch) wederom gedaan en aan de grootte van de afbeelding kunt u wel zien wat ik er van vond. Het is het tweede boek met de gepensioneerde inspecteur Konrad, die een ouder echtpaar gaat helpen wiens dochter in de drugswereld is beland. Tegelijkertijd krijgt hij nieuwe aanwijzingen over de onopgeloste moord op zijn vader (geen idee, dat was ik allang vergeten). Er is geen tempo, geen spanning, geen verrassing. Mijn twijfel is nog meer toegenomen…
Terug naar boven

Stephen King – Later

Een nieuwe King is altijd spannend… wat zal de grootmeester van de ‘suspense’ ons nu weer voortoveren. Welnu…  Jamie heeft een bovennatuurlijke gave, hij ziet doden op de plek waar ze zijn overleden en kan contact met ze maken. Verschillende personen, waaronder een rechercheur die bezig is met de klopjacht op een seriemoordenaar, maken gebruik van zijn gave. Het verhaal is wel boeiend, maar mist de horrorachtige spanning die in betere King-verhalen aanwezig is.
Terug naar boven

Sebastian Fitzek – Het geschenk

De boeken van Sebastian Fitzek, los van elkaar staande verhalen, zijn altijd zeer interessant. Er is meestal veel actie, een hoog tempo en een vaak verrassende ontwikkeling. Dat geldt ook voor ‘Het geschenk’. Milan Berg, analfabeet, speelt daarin de hoofdrol. Hij staat met zijn auto bij een stoplicht als hij in een andere auto een klein meisje ziet, die een papier tegen het raam gedrukt houdt. Hij heeft geen idee wat daar op staat, maar voelt dat het meisje in gevaar is en begint een speurtocht naar haar en langzaam wordt dan duidelijk dat er iets totaal anders aan de hand is.
Terug naar boven

Pascal Engman – Femicide

‘Femicide’ is het tweede boek van Pascal Engman met inspecteur Vanessa Frank (‘Vuurland’ heb ik gemist, net als een ander boek… ‘Patriotten’). Gemist, want ik ben van plan deze boeken nog in bezit te krijgen. ‘Femicide’ is namelijk een meeslepend verhaal, geschreven in een eigen stijl die me zeker beviel. Frank krijgt te maken met een vermoorde jonge vrouw en stuit tijdens haar onderzoek op een digitaal netwerk van zogenaamde ‘incels’, mannen die vrouwen willen straffen. Femicide is een term die wordt gebruikt voor de moord op een vrouw, een haatmisdrijf. Een prima geschreven verhaal.
Terug naar boven

Deon Meyer – Donkerdrif

Het 8ste verhaal alweer met luitenant Bennie Griessel die, samen met vriend Vaughn Cupido, geschorst is en overgeplaatst wordt. Boonstra, een louche persoonlijkheid vraagt makelaarster Sandra Steenberg een pand van hem te verkopen, geheten Donkerdrif. Er gaat echter iets fout en ondertussen speuren Griessel en Cupido naar een verdwenen student. Alles komt dan bij elkaar en dat levert wel een aardig en redelijk verhaal op. De Zuid-Afrikaan Deon Meyer heeft al een aantal echt goede boeken op zijn palmares staan… Donkerdrif hoort daar niet bij.
Terug naar boven

Carla Kovach – Stil maar / Sofia Sarenbrant – Berouw

Twee (voor mij) nieuwe schrijfsters waarvan ik de eerste twee boeken nu in mijn bezit heb. In ‘Stil maar’ wordt bij de bibliotheek een baby ontdekt en na DNA-analyse blijkt de baby afkomstig van Deborah Jenkins, een vrouw die vier jaar eerder spoorloos verdween en waarvan werd aangenomen dat ze dood was. Detective Nina Hart kent de verdwijningszaak goed en gaat met volle kracht op zoek naar Deborah. Een redelijk spannend verhaal, niet echt spectaculair maar voldoende om de volgende verhalen van Kovach met plezier tegemoet te zien.

In ‘Berouw’ maken we kennis met rechercheur Emma Skjöld, die te maken krijgt met een zesjarig meisje dat haar vader vermoord aantreft. Emma ontdekt dat er een scheiding op handen was, aangezien de man zijn vrouw mishandelde. Er vallen echter meer slachtoffers en Emma, die zwanger is en problemen heeft met haar ex, krijgt het steeds zwaarder, want haar zus lijkt iets met de moorden te maken te hebben. Wel vergelijkbaar qua niveau met ‘Stil maar’. Ook bij deze schrijfster zal het tweede boek meer duidelijkheid geven.
Terug naar boven

Horst & Enger – Rookgordijn

‘Nulpunt’, het eerste boek van deze twee schrijvers, vond ik een prima debuut en mijn verwachting wat betreft ‘Rookgordijn’ was dan ook optimistisch. Dat bleek echter een foute inschatting, want – ondanks de aanwezigheid van dezelfde speurder, Alexander Blix – dit tweede boek viel zwaar tegen. Centraal in het verhaal staat een explosie die zich voordoet in Oslo. Langzamerhand ontdekt Blix dat personen uit het verleden, in verschillende opzichten, een rol daarbij spelen. Blix wordt in zijn onderzoek opnieuw geholpen door journaliste Emma Ramm. Het verhaal blijft echter vrij oninteressant, het heeft niet de scherpte en snelheid van hun vorige boek.
Terug naar boven

Helen Fields – Perfecte resten

Van Helen Fields zijn tot dusverre vier boeken vertaald met de titels: ‘Perfecte resten’, ‘Perfecte prooi’, ‘Perfecte dood’ en ‘Perfecte stilte’. Wel grappig. In alle boeken treedt het duo Luc Callanagh en Ava Turner op. In dit verhaal krijgen ze allereerst te maken met een brandend lichaam op de Schotse Hooglanden. Daarna volgt een ontvoerde vrouw en die blijkt niet de enige te zijn die is ontvoerd. Dit blijkt het eerste verhaal van de serie te zijn, eerder had ik al ‘Perfecte prooi’ al gelezen. Het derde boek volgt binnenkort. Dit boek was oké.
Terug naar boven

Riley Sager – Voor het donker thuis / B.A.Paris – De therapeut

Weer twee boeken naast elkaar, omdat ze een overeenkomstig uitgangspunt hebben… een huis waar het een en ander in is gebeurd.

Het vierde boek van schrijver Riley Sager viel me tegen, afgezet tegen zijn vorige boeken. De ouders van Maggie vluchtten 25 jaar geleden, samen met haar, uit een huis dat ze net hadden gekocht. Haar inmiddels overleden vader schreef een bestseller over de griezelige gebeurtenissen die zich in het huis hebben afgespeeld. Maggie erft het huis, Baneberry Hall, een keert er naar terug. Ze wil achterhalen wat er een generatie geleden daadwerkelijk is gebeurd. Dit brengt wel een horrorachtige sfeer met zich mee, maar tot een gave climax komt het verhaal niet.

In ‘De therapeut’ verhuist Alice, samen met vriend Leo, naar ‘The Circle’, een beveiligde en afgesloten woonwijk bestaande uit een klein aantal huizen. Alice probeert zo snel mogelijk contact te maken met de overige bewoners en doet dan een onverwachte ontdekking. In het huis waar zij zijn gaan wonen blijkt de vorige bewoonster te zijn vermoord. En Leo was daarvan op de hoogte. Haar overleden zusje, Nina, gaat ook een rol spelen, want de vorige bewoonster had dezelfde naam. Zo begint een spel van vertrouwen en wantrouwen… maar ook hier viel het einde me tegen.
Terug naar boven

C.J.Tudor – Brandende meisjes

In ‘Brandende meisjes’ speelt een vrouwelijke pastoor, die minder vroom is als je van tevoren denkt, de hoofdrol. Ze is overgeplaatst naar het gehucht Keeper’s Croft, waar 500 jaar terug acht protestanten als heks op de brandstapel belandden. De brandende meisjes, speciale poppetjes, herinneren aan die gebeurtenis. Pastoor Jacqueline en haar tienerdochter maken verschillende onvoorziene gebeurtenissen mee die voor een gevaarlijke atmosfeer zorgen. Een best wel boeiend en spannend verhaal dat ik beter vond dan de vorige drie boeken van C.J.Tudor.
Terug naar boven

Jerome Loudry – Toevluchtsoord

‘Toevluchtsoord’ van de mij onbekende Franse schrijver Jérôme Loubry begint als een vreemd en enigszins sprookjesachtig verhaaltje. Sandrine gaat naar een nogal mysterieus eiland en verhaalt over de mensen daar (die er niet weg kunnen?) en een vreselijke gebeurtenis die er heeft plaatsgevonden. Dan ontmoeten we in deel 2 inspecteur Bouchard en verandert het boek totaal. Op het strand is het lichaam van een vrouw ‘aangespoeld’, het is Sandrine. Ze leeft nog. Al snel kom je te weten wat een toevluchtsoord is. Dit wordt op een originele en beklemmende manier weergegeven en leidt tot een verrassende ontknoping. Echt een aanrader!
Terug naar boven