Boekenblog 4 2021

Sneller dan verwacht het vierde boekenblog van 2021… twaalf boeken in de volgorde waarin ik ze gelezen heb, met daarbij een groot aantal zeer goede verhalen… met speciale vermelding van de ‘Broederschap-trilogie’ waarover ik eerder totaal niets gelezen had.

Daniel Cole – Mimic
Max Seeck – De trouwe lezer
Jo Nesbo – Koninkrijk
Kim Faber & Janni Pedersen – Hoogzomer
M.J.Arlidge – Niemand zeggen
Ingar Johnsrud – Zij die volgen. Zij die gaan. Zij die doden
Claire Mackintosh – Gegijzeld
Hans Rosenfeldt – Wolfzomer
J.D.Barker & James Patterson – De kustmoorden
Karin Slaughter – Valse getuige

Daniel Cole – Mimic

Daniel Cole schrijft thrillers, in ‘Mimic’ gaat het om de jacht op een serie-moordenaar, en voegt daar een grote hoeveelheid ‘humor’ aan toe. Humor tussen haakjes, want wat mij betreft slaat hij daarmee de plank mis, iets wat ik ook al schreef bij zijn vorige boek. De vele ‘grappige opmerkingen en situaties’ maken het verhaal minder spannend, minder echt. Je vraagt je dan ook af of je een soort satire aan het lezen bent of een donker misdaadverhaal. Bij andere lezers, zo zie ik terug bij recensies, slaat zijn stijl blijkbaar wel aan, bij mij dus niet.
Terug naar boven

Max Seeck – De trouwe lezer

‘De trouwe lezer’ is het debuut van de Finse schrijver Max Seeck en is een uitstekend geschreven thriller.

Centraal staat de illustere schrijver van bestsellers Roger Koponen. Het verhaal begint met de dood van zijn vrouw, mooi gekleed, met een grijnslach op het gezicht, gezeten aan een lege eettafel. Inspecteur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en als er meerdere slachtoffers vallen wordt duidelijk dat iemand de moorden kopieert die voorkomen in de trilogie over een heksenjacht, geschreven door Koponen. Nogmaals… een prima geschreven verhaal, spannend, in een lekker tempo. Aanrader!
Terug naar boven

Jo Nesbo – Koninkrijk

Naar een nieuw boek van Jo Nesbo kijk ik altijd uit. De serie met hoofdpersonage Harry Hole zijn van hoge kwaliteit en ook zijn ‘losse’ boeken mogen er zijn. Dat is echter minder het geval wat betreft ‘Koninkrijk’. Dat mist toch de echte spannende atmosfeer die zijn overige boeken kenmerken. ‘Koninkrijk’ is een soort vertelling van hoofdpersoon Roy Opgard over gebeurtenissen en belevenissen rondom een Noors bergdorpje. Daar keert zijn broer terug uit de Verenigde Staten en dat brengt verschillende ontwikkelingen op gang. Op zich best interessant om te lezen en goed vertelt, maar niet echt spannend.
Terug naar boven

Kim Faber & Janni Pedersen – Hoogzomer

‘Hoogzomer’ is het tweede boek van dit schrijversduo. Hun eerste boek heb ik gemist en staat op mijn lijst en ik hoop op dezelfde kwaliteit. Centraal in het verhaal staat inspecteur Martin Juncker, die gedegradeerd is naar de kleine plaats Sandsted. Hij is er nog maar net of hij krijgt de leiding over een onderzoek naar de moord op een advocaat. Charlotte, de ex van Martin raakt ook betrokken bij het onderzoek, net als oud-collega Signe. Het onthoofde lichaam dat vervolgens opdoemt brengt het onderzoek in een stroomversnelling. Het verhaal is prettig leesbaar, zit prima in elkaar en heeft de nodige spanning.
Terug naar boven

M.J.Arlidge – Niemand zeggen

De tiende Nancy Grace alweer. Voor degenen die met de boeken van Arlidge bekend zijn… je weet wat je krijgt. Covid-19 is al enigszins achter de rug en heeft geleid tot een flinke toename van geweld en bijbehorende zaken. Helen’s capaciteiten worden steeds meer in twijfel getrokken als de ene moord na de andere plaatsvindt. Dat komt mede door collega Hudson, die haar leiderschap ondermijnd en haar spreekwoordelijk een mes in de rug wil steken. Natuurlijk weet Nancy zich hieruit te slepen, want er komt ongetwijfeld een elfde deel. Nogmaals… je weet wat je krijgt.
Terug naar boven

Ingar Johnsrud – Zij die volgen. Zij die gaan. Zij die doden

In de plaatselijke boekhandel lagen wat boeken in de aanbieding, waaronder ‘Zij die gaan’, deel 2 van een trilogie. Mijn vrouw was meteen doortastend en bestelde deel 1 en 3. Ik mag wel zeggen… een zeer goede actie. De trilogie, die al een aantal jaren terug geschreven is, is uitstekend… veel beter dan ik had verwacht en vergelijkbaar (qua kwaliteit) met de Millennium-trilogie. Vreemd vind ik wel dat ik er nog nooit van had gehoord. Centraal in de trilogie staan inspecteur Fredrik Beier en de mogelijkheid om een variant van een besmettelijke ziekte als wapen te gebruiken. Dit idee werd al onderzocht door de Weense Broederschap vlak voor de tweede wereldoorlog. De trilogie kenmerkt zich verder door een prettige stijl, veel actie, verrassende wendingen, boeiende personages en spanning. Zeer goed werk!
Terug naar boven

Claire Mackintosh – Gegijzeld

Even bijkomen van de trilogie door een lange vliegreis, Londen-Sydney zonder tussenstop, 20 uur, te maken. Door privé-problemen besluit stewardess Mina zich, door te wisselen met een collega, zich tussen het personeel van de ‘Cabin-Crew ‘ te wringen. Misschien had ze dat beter niet kunnen doen, want al snel gebeuren er vreemde dingen aan boord . Zo vindt Mina een bericht aan haar gericht om  ‘de instructies te volgen als ze wil dat haar zoontje blijft leven’. Op zich wel een spannend gegeven, maar de reden waarom het vliegtuig gegijzeld wordt, is wat mij betreft een beetje te onrealistisch.
Terug naar boven

Hans Rosenfeldt – Wolfzomer

Hans Rosenfeldt werkt meestal samen met Michael Hjorth (De Bergman-reeks). Dat zijn al uitstekende boeken, maar dit solo-werk mag er ook zijn. In het lichaam van een dode wolf, nabij Haparanda… in Zweden, vlakbij de Finse grens, worden resten van een mens aangetroffen. Na onderzoek blijken de resten van een persoon die gerelateerd kan worden aan drugshandel. Inspecteur Hannah Wester duikt in de zaak. Zij weet (nog) niet dat er een tas met drugs + een flinke lading geld verdwenen is en dat de kille bendeleider een speciale afgevaardigde naar Haparanda heeft gestuurd. Zo ontwikkelt zich een prachtig verhaal met allerlei verrassende scenes, uitstekend gedaan!
Terug naar boven

J.D.Barker & James Patterson – De kustmoorden

En wederom een zeer goed boek, dat ongetwijfeld vooral door J.D.Barker is geschreven. Ik kan me niet voorstellen dat James Patterson in staat is om ook tot zulke complexe verbanden te komen (misschien heeft hij het nagelezen). Het is een boek dat je meteen bij de strot pakt en in hoog tempo verder snelt. Michael komt thuis en vindt in zijn badkuip het lichaam van een onbekende vrouw… of…? Al meteen raak je in de ban van een situatie die zeer mysterieus overkomt. Je hebt geen idee wat er werkelijk speelt en wat je moet geloven. Een heerlijke situatie die allerlei kanten opvliegt en in sneltreinvaart de ene wending na de andere voorschotelt, goed geschreven, fijne stijl… echt een pageturner.
Terug naar boven

Karin Slaughter – Valse getuige

En nog maar een uitstekend boek, Karin Slaughter op haar best. Een ijzersterk begin waarin Callie, die oppast op de 5-jarige Trevor. Als de vader van Trevor, Buddy, thuis komt, vergrijpt hij zich (zoals gewoonlijk) aan het jonge meisje… die dan echter ontdekt dat hij filmopnames van hun ‘samenzijn’ maakt. Ze grijpt een mes… en even later komt haar oudere zus, Leigh, haar helpen. Een schitterend begin, dat tijdens de Corona-crisis (die zeker aanwezig is, maar geen specifieke rol speelt) een gruwelijk gevolg krijgt. Leigh krijgt als advocaat het verzoek een serieverkrachter te verdedigen en al snel wordt duidelijk dat dit Trevor is. Een spannende en naar een gewelddadige climax toewerkende thriller met gave scenes.
Terug naar boven