Boekenblog 2 2021

13 boeken gelezen vanaf mijn vorige boekenblog. Mijn ‘ nieuwe boekenvoorraad ‘ is alweer flink geslonken, maar er is (gelukkig) een flink aantal boeken onderweg vanuit Nederland. Ik heb daar een fantastische ‘dealer’. Wederom weergegeven in de volgorde waarin ik ze las.

Ian Rankin – Een web van leugens
JamesPatterson & Brendan Dubois – De first lady
James Patterson – Hinderlaag
Lars Kepler – Spiegelman
Paul Tremblay – Overlevingslied
Robert Gailbraith – Kwaad bloed
S.J. Watson – Flashback
Chris McGeorgde – Op slot
Ruth Ware – Een voor een
Tana French – Zondagskind
James Patterson – De villa
Preston & Child – Gevaarlijke stroming
David Klass – Geen weg terug

Ian Rankin – Een web van leugens

Het was lang geleden dat ik een boek van Ian Rankin had gelezen. ‘Cold Case’, zijn vorige boek, dateert van 2012. Maar inspecteur John Rebus leeft nog. Hij speelt wel steeds meer een rol op de achtergrond. Hij is tenslotte al een jaartje ouder. Als het lichaam van een privé-detective in een auto in een bosgedeelte wordt gevonden, start er een onderzoek naar wat er jaren eerder – tijdens het onderzoek naar zijn verdwijning – fout is gegaan. En dat is heel wat… en Rebus had een belangrijk aandeel in dat onderzoek. Geen spetterende scenes, geen spectaculaire wendingen… meer een gedegen thriller, wel vergelijkbaar met zijn vele, eerdere boeken.
Terug naar boven

JamesPatterson & Brendan Dubois – De first lady
James Patterson – Hinderlaag

Twee boeken van veelschrijver James Patterson. Hij nadert de 100 al, met zijn gepubliceerde werken. Van ‘The first lady’  was mijn verwachting niet zo groot, maar het is best een aardig boek. De First Lady van de USA verdwijnt opeens. Niet geheel duidelijk is of ze is ontvoerd of zelf voor haar verdwijning heeft gezorgd. Dit als reactie op het gedrag van de President, die er een minnares op nahoudt. Speciaal agente Sally Grissom moet achterhalen wat er aan de hand is.
In ‘Hinderlaag’ speelt Alex Cross voor de 25e keer de hoofdrol. Bij het slachtoffer van een moord zit er op het lichaam van de dode een briefje voor Cross vastgeprikt. De moordenaar daagt Cross uit en wijst hem op cold cases waar Cross mee te maken heeft gehad. Niet bijzonder… Een beetje teveel ‘ bekend terrein’.
Terug naar boven

Lars Kepler – Spiegelman

Een wat grotere afbeelding past wel bij dit boek, verreweg het beste verhaal van de dertien van deze blog. Alweer het achtste boek met Joona Linna in de hoofdrol, die te maken krijgt met het dode lichaam van een vrouw die 5 jaar eerder verdween. Een psychisch gestoorde man heeft meer informatie, maar hij is zo verward dat men een poging waagt hem onder hypnose meer te laten vertellen. Dan verdwijnt er opnieuw een jonge vrouw. Langzaam wordt de situatie duidelijker. In een hoog tempo geschreven, wisselende actiescènes, spanning, lekker leesbaar. Het boek heeft alles van een goed verhaal moet hebben.
Terug naar boven

Paul Tremblay – Overlevingslied

Nog niet genoeg van Covid?
In ‘Overlevingslied’  speelt een andere pandemie de hoofdrol… Een variant van hondsdolheid met een zeer korte incubatietijd. Eenmaal besmet, dan volgt waanzinnig gedrag en een vrij snelle dood. We volgen Nathalie en Ramola gedurende hun gevaarlijke  tocht om aan het besmettelijke virus te ontsnappen. Dat Nathalie zwanger is en dat haar man net is vermoord draagt alleen maar bij aan het chaotische beeld dat wordt geschetst. De vormgeving van het boek past daar ook uitstekend bij… Met de grijze gedeelten en bladzijden met 1 of een paar zinnen. Het is niet zo dat ik heb zitten huiveren tijdens het lezen, maar het maakt wel nieuwsgierig naar andere boeken van Paul Tremblay.
Terug naar boven

Robert Gailbraith – Kwaad bloed

Tot nu toe waren de vier boeken van Robert Gailbraith (alias Harry Potter-Rowling) met privé-detective Cormoran Strike en assistente Robin Ellacot me wel bevallen, maar dat kan niet gezegd worden van het 5e deel. Het verhaal beslaat verschillende jaren en ik kreeg gedurende het lezen het gevoel dat ik er ook jaren over zou doen. Meer dan 1000 bladzijden om te achterhalen wat er met een vrouw is gebeurd, die in 1974 spoorloos verdween. Er is maar een woord toepasselijk voor het boek: langdradig. Er worden nog wel een paar, zogenaamd spanning brengende, zaken bijgesleept… Maar dat maakt het eigenlijk nog meer een worsteling om er door te komen. Een complete misser!
Terug naar boven

S.J. Watson – Flashback / Chris McGeorge – Op slot / Ruth Ware – Een voor een

Drie boeken naast elkaar van verschillende schrijvers, zo geplaatst omdat ze een vergelijkbaar kenmerk hebben.
Bij alle drie boeiende thema’s en een best goed opgebouwde spanning, maar een einde dat daar niet helemaal bij past. Een beetje ‘te kort door de bocht’ , te gemakkelijk… dus jammer.

S.J. Watson – Flashback

In ‘Flashback’ neemt S.J.Watson ons mee naar het kustplaatsje Blackwood Bay, waar Alex een documentaire wil maken. Daar stuit ze al snel op het feit dat er in het verleden jonge meisjes zijn verdwenen en dat wordt al snel een deel van haar focus. Ook wordt duidelijk dat Alex om een hele andere reden naar het plaatsje is gegaan. Boeiend om te volgen hoe bepaalde zaken bij elkaar komen en best wel intrigerend, maar…

Chris McGeorge – Op slot

‘Op slot’ is het derde boek van Chris McGeorge en hij weet, net als in zijn vorige twee boeken, weer een apart thema te vinden. Het verhaal speelt zich af in een supermoderne gevangenis waar Kara Lockhart, onterecht, levenslang moet vertoeven. Ze is er nog maar net, als haar celgenote met een kogelwond in het voorhoofd wordt aangetroffen. Kara weet dat zij niet de dader is en probeert te achterhalen wat er allemaal speelt. Alweer best wel uitdagend om te volgen, maar…

Ruth Ware – Een voor een

Ruth Ware heeft ondertussen ook al een aantal ‘lekker leesbare’ boeken geschreven (6) en ‘Een voor een’ past daar prima bij. Het speelt zich af in een chalet bij een mooi skigebied waar een bedrijfsuitje plaatsvindt. Dat er meer aan de hand is, wordt al snel duidelijk… Zeker als de gasten een voor een verdwijnen, dan wel dodelijk worden aangetroffen. Ook hier goed opgebouwde spanning en een nogal (te) spectaculaire ontknoping, dus…
Terug naar boven

Tana French – Zondagskind

Ik kreeg weer een vrij dik boek voor mijn kiezen waarin de ontwikkelingen   kruipend plaatsvinden. Er zijn wel een paar leuke gesprekscènes, maar dat is het ook wel. Mocht er sprake zijn van enige spanning, dan verdwijnt die wel doordat je je door de tekst heen moet ploeteren. Centraal staat de vondst van een lijk in de tuin van een huis waar Toby, zijn nicht en neef + vrienden verschillende zomers doorbrachten. Het lijk blijkt een bekende… Wie heeft hem vermoord?
Terug naar boven

James Patterson – De villa

De derde Patterson van deze blog alweer. Een groep ‘Rangers’ dringt een huis binnen ergens in een klein gehucht in de Verenigde Staten en schiet alle aanwezigen, waaronder een klein kind dood’. Een elite-onderzoeksteam van het leger gaat op onderzoek uit. Best wel een aardig gegeven, want die Rangers lijken toch echt de daders… Maar langzamerhand komen er andere zaken boven tafel die een ander beeld geven. Niet bijzonder qua actie en spanning, wel de moeite waard. Geen idee waarom het boek de titel ‘De villa’ heeft gekregen.
Terug naar boven

Preston & Child – Gevaarlijke stroming

Voor de 19e keer verschijnt speciaal agent Pendergast ten tonele in een boek van schrijversduo Preston & Child… en zoals zo vaak zorgt hij met zijn onnavolgbare stijl en uiterlijk voor de nodige verrassingen. Hij wordt benaderd om een kijkje te gaan nemen op Captiva Island, want daar spoelen meer dan honderd schoenen aan met erin gedeelten van onderbenen. Constance, zijn mysterieuze vrouwelijke  ‘assistente’ en Junior Agent Coldmoon komen hem een handje helpen. Het spoor leidt uiteindelijk naar een geheime militaire basis. Goed geschreven in een lekker tempo en met leuke wendingen.
Terug naar boven

David Klass – Geen weg terug

‘Geen weg terug’ van de mij onbekende schrijver David Klass is weer eens wat anders. De ‘Green Man’, zoals hij al snel bekend wordt, ziet maar een oplossing om de aantasting van de aarde, die al geruime tijd plaatsvindt, aan de kaak te stellen. Hij pleegt aanslagen op bedrijven die een grote bijdrage leveren aan de vernietiging van de natuur. Velen hebben begrip voor zijn handelingen. De jonge agent Tom Smith komt hem op het spoor en zo ontstaat er een klopjacht op de Green Man. Best wel aardig geschreven  en natuurlijk een actueel thema.
Terug naar boven