Boekenblog 1 2021

Het blijft voor mij lastig om aan nieuwe boeken te komen. Bekende sites, zoals Bol.com en Amazon, verzenden geen boeken naar Aruba. Ze leveren niet aan het buitenland en daar wordt Aruba blijkbaar toe gerekend. Dat ‘we’ bij het Koninkrijk horen en dat er dagelijks een KLM landt doet er dus niet toe. In deze boekenblog 14 boeken, waarbij 2 oudjes… wederom in chronologische volgorde weergegeven.

Schindlers List – Thomas Keneally
De Bourn sanctie – Robert Ludlum
Lift – Linwood Barclay
C.J.Tudor
Bevroren goud – Tom Stilton
Het laatste leven – Mohlin & Nyström
Over haar lijk – Sarah Pinborough
Perfecte prooi – Helen Fields
De Katharina code – Jorn Lier Horst
Zonder gezicht – Robert Bryndza
Fifty Fifty – Steve Cavanagh

Schindlers List – Thomas Keneally

‘Schindlers List’ van Thomas Keneally hoort eigenlijk niet bij de boeken die ik normaliter lees. Het is geen thriller, maar meer een gedocumenteerd boek over de Duitser die tijdens de 2e wereldoorlog op ingenieuze wijze probeerde te voorkomen dat verschillende Joden in een concentratiekamp terecht zouden komen. De schitterende film is veel beter en spannender, maar toch is het boek wel aardig om door te nemen. Bepaalde zaken die in de film nauwelijks of niet aan de orde komen, spelen wel een rol in het boek.
Terug naar boven

De Bourn sanctie – Robert Ludlum

Sinds de dood van Robert Ludlum, alweer 20 jaar geleden, nam schrijver Erik van Lustbader (vooral bekend door zijn reeks Japans getinte boeken) het over en hij ging vrolijk verder met een van de bekendste Ludlum-personages, Jason Bourne. In dit boek wordt weer een beroep gedaan op de identiteit Bourne om een oude Russische vijand en een islamitische terrorist te bestrijden. Het is best wel aardig geschreven, maar eigenlijk te bekend terrein. Voor echte fans wederom een goed vervolg, voor mij niet zo.
Terug naar boven

Lift – Linwood Barclay

Na zijn uitstekende vorige boek, ‘Niemand hoort het’, was mijn verwachtingspatroon misschien iets te optimistisch. ‘Lift’ leek me voldoende mogelijkheden te geven om ook van dit boek een horrorachtige ervaring te maken… Maar soms kom je van de koude kermis thuis. Het verhaal bracht niet de zenuwslopende spanning waarop ik hoopte. Het verhaal speelt zich af in New York (wel een toepasselijke stad!) waar een lift saboteur zorgt voor een aantal gruwelijke ongelukken die paniek in de stad veroorzaakt. Twee rechercheurs en een journalist maken jacht op de saboteur en in de finale speelt de hoogste woontoren van de stad daarbij een beslissende rol.
Terug naar boven

C.J.Tudor

De drie, los van elkaar staande, boeken van C.J.Tudor las ik achter elkaar. Het was een nieuwe schrijver voor mij en je krijgt dan wel een indruk van de kwaliteit. ‘De Krijtman’ was oké, ‘De terugkeer’ minder en ‘De Anderen’ vond ik het beste. Zijn vierde boek (‘Brandende meisjes, 16 februari’) zal ik daarom ook in bezit proberen te krijgen.

In de drie boeken spelen kinderen een belangrijke rol. In ‘De Krijtman’ maak de 12-jarige Eddie een vreselijk ongeluk mee op een kermis en vanaf dat moment doemen krijttekeningen op in het verhaal. In ‘De terugkeer’ verdween Joe’s zusje toen hij 15 jaar was. Zijn zusje keerde terug, maar was niet meer dezelfde. In ‘De anderen’ ziet Gabe het gezicht van Izzy, zijn 5 jarige dochter, kort opdoemen bij het achterruit van een auto. Daarna is ze spoorloos verdwenen.
Terug naar boven

Bevroren goud – Tom Stilton

Het zesde boek met Olivia Ronning & Tom Stilton, ook bekend via Netflix en tv (‘Springvloed’). In ‘Bevroren goud’ gaat Olivia op weg naar een plaats delict in een bergachtig gebied. De helikopter waarin ze reist komt in slecht weer terecht en stort neer. Zo gauw Tom Stilton, die zich nog altijd in Thailand ophoudt, hoort van de verdwijning van Olivia reist hij naar Zweden. Samen proberen ze dan te achterhalen waarom en door wie het lichaam in de bergen is vermoord. Niet beter dan de andere verhalen van het schrijversduo, maar ook niet slechter. Overigens komt in mei een nieuw boek uit geschreven door Molly & Rolf Börjlind.
Terug naar boven

Het laatste leven – Mohlin & Nyström

‘Het laatste leven’ kreeg de prijs voor het beste thrillerdebuut van 2020. Het Zweedse schrijversduo Mohlin & Nyström schotelt een boeiend verhaal voor, waarbij een FBI-agent, na een infiltratie in een drugskartel, een nieuwe identiteit moet aannemen. Hij reist naar Zweden, zijn geboorteland, en richt zich op een cold case-zaak: de verdwijning van een tienermeisje, waarbij zijn halfbroer een verdachte rol speelt. Een prima geschreven verhaal, niet met spectaculaire wendingen, maar boeiend om te volgen. Hun volgende boek zal een soort vervolg zijn, hij staat gepland voor dit jaar.
Terug naar boven

Over haar lijk – Sarah Pinborough

Van Sarah Pinborough is dit het 3e boek dat ik heb gelezen. Van haar vorige boeken kan ik me weinig herinneren, maar ik denk dat ‘Over mijn lijk’  wat langer blijft hangen. Niet omdat het zo’n spannend verhaal is, maar het wijkt toch wel af van andere boeken die ik lees. Op een wat afgelegen plek leven personen van de rijkere klasse bij elkaar. Hoofdpersonage Maggie moet zich in allerlei bochten wringen om te voldoen aan de rol die ze moet spelen. Dan verschijnt de jonge Keisha die getrouwd is met een oude miljonair… om binnen niet al te lange tijd zijn geld op te strijken. Maggie wordt behoorlijk beїnvloed door Keisha en er ontwikkelt zich een thrillerachtig scenario.
Terug naar boven

Perfecte prooi – Helen Fields

‘Perfecte prooi’ is het 2e boek van Helen Fields. Haar eerste boek ‘Perfecte resten’ heb ik gemist (maar staat op mijn boekenlijst). Fields houdt van perfecte titels, want haar 3e boek (mei) heet ‘Perfecte dood’.
In ‘Perfecte prooi’  proberen twee moordenaars elkaar de loef af te steken. Hoe gruwelijker de moord, hoe beter. Hun tweestrijd wordt geregeld via een site op het Dark Web. Twee rechercheurs maken jacht op de moordenaars (en de website-beheerder) en ontdekken dat graffititeksten die op verschillende plekken in de stad opduiken een rol spelen. Een best wel goed geschreven thriller die me nieuwsgierig maakt naar de andere boeken van Fields.
Terug naar boven

De Katharina code – Jorn Lier Horst

‘De Katharina code’ is alweer het 7e boek van Jorn Lier Horst met in de hoofdrol inspecteur William Wisting en zijn dochter (journaliste) Line. In dit verhaal duikt Wisting opnieuw in een verdwijningszaak van een kwart eeuw geleden. Hij wordt daarin bijgestaan door een rechercheur van Georganiseerde Misdaad, die een verband heeft gelegd met een andere zaak. Het boek is wel aardig geschreven, maar het ontbreekt aan verrassing. Die is er niet, dus je weet al snel hoe de vork in de steel zit. Tegenvallend!
Terug naar boven

Zonder gezicht – Robert Bryndza

Ik schreef bij mijn vorige Bryndza-recensie dat hij misschien moet overstappen op een ander personage en dat heeft hij ook gedaan. Hoofdrolspeelster is nu Kate Marshall, een jonge detective. Wat mij betreft had het net zo goed Erika Foster uit de eerste 6 boeken van Bryndza kunnen zijn. Ik kreeg bij het lezen niet het gevoel dat er een totaal ander personage aanwezig was. Kate, die worstelt met een trauma uit het verleden, maakt jacht op een copycat- seriemoordenaar die behalve dat hij eerdere moorden na-aapt ook contact heeft met de originele psychopaat. Een oké-verhaal, niet bijzonder.
Terug naar boven

Fifty Fifty – Steve Cavanagh

‘Fifty Fifty’ is wel het beste boek van dit boekenblog. In tegenstelling tot zijn vorige boek, dat zwaar tegenviel, is dit weer een uitstekende rechtbankthriller van Cavanagh. Heerlijk de scenes in de rechtszaal, waar Eddie Flynn op schitterende wijze getuigen aanpakt. Dat levert een paar memorabele momenten op. In het boek draait het om twee zussen wiens vader is vermoord. Beide zussen wijzen de ander aan als de moordenares. Verzin er nog maar een. Toch is het een erg boeiend boek om te lezen, met (dus) verrassende scenes en ook wel verrassende wendingen. Aanrader!
Terug naar boven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *