APFA… schandalig

Deze keer een andere Onderwijs Effect dan van u van mij gewend bent. Geen kritische kanttekeningen over kinderen die op een paar tiende punten niet over gaan, maar een geheel ander artikel… niet zozeer van belang voor de kinderen…  hoewel? Indirect wel.

Ik ken een mevrouw (een juffrouw!) die vorig jaar de pensioenleeftijd had bereikt en is gestopt met werken op de basisschool. Na een tijd in Nederland gewerkt en gewoond te hebben, keerde zij terug naar Aruba. Bijna twintig jaar heeft zij met veel inzet en betrokkenheid gewerkt op een paar scholen die vallen binnen de SKOA en de SPCOA. Ze werd op die scholen zeer gewaardeerd door de kinderen, de ouders van de kinderen en haar collega’s.

In oktober vorig jaar nam zij contact op met het pensioenfonds APFA. Ze werd vriendelijk ontvangen en haar werd een redelijk pensioen voorgeschoteld, een pensioen dat overeenkwam met de pensioenoverzichten die zij tot en met 2013 van APFA had ontvangen. Daarna niet meer overigens.

In december vorig jaar werd zij gevraagd op bezoek te komen bij het APFA-gebouw en daar kreeg zij opeens iets totaal anders te horen. Er werd haar verteld dat er een aantal onduidelijkheden waren. SKOA had slechts voor een jaar het pensioengeld afgedragen en SPCOA niets. Haar pensioen, zo werd gezegd, bedroeg (bedraagt!) 700,- per JAAR.

Maar, zo werd ook gezegd, er zou MET SPOED een brief naar de SKOA worden geschreven en er zou nog wel een redelijke oplossing kunnen worden gevonden. Dit was december 2017.

We zitten nu in juli 2018 en de spoedbrief is er nog steeds niet. De contactpersoon van APFA werd een aantal keer gemaild… de reacties waren… ‘Ja, bijna klaar’ (maart). Ze ging naar APFA toe en daar werd haar verteld dat de persoon die haar zaak ‘behartigde’ haar zou bellen voor een afspraak. Dat was in april. Natuurlijk belde de desbetreffende persoon niet. Vervolgens werd door haar een aangetekende brief gestuurd, naar de financieel directeur van de APFA en de directeur herself, waarin zij de situatie naar voren bracht. Totaal geen reactie.

Ik heb hier maar een woord voor: Schandalig.

Ik raad iedereen aan die aangesloten is bij APFA zeer goed op te letten. In advertenties waarin ze proclameren een zeer goede instantie te zijn geven ze bijvoorbeeld aan dat er jaarlijks een overzicht verstuurd wordt. Leugens, want de juffrouw heeft jarenlang geen overzicht ontvangen. En als je meer dan een half jaar erover moet doen om een spoedbrief te schrijven, dan vraag je je toch af wat de kwaliteiten van de werknemers zijn. Ik schrijf zo’n brief in een kwartier.

Nu lees ik regelmatig dat politici (van welke partij dan ook) een grote waarde hechten aan het feit dat Arubanen die in Nederland gaan studeren/werken terugkeren naar Aruba. Ik snap dat en ik denk dat het voor Aruba zeker goed is. Maar als je dan omgaat met een persoon die terugkeert op de manier waarop hiervoor is beschreven, dan komt er zeker niemand terug. Bijna twintig jaar met hart en ziel je inzetten voor kinderen op scholen op Aruba wordt gewaardeerd met een pensioen van 700,- per jaar!

Schandalig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *