iPads

Ik wilde het artikel over iPad-projecten op Arubaanse scholen in de Amigoe van 26-02 jl. benutten om het beeld van het gebruik van iPads wat breder te maken. Ik denk namelijk dat er nu zoiets is gegroeid (of gaat groeien) van ‘als we overstappen op iPads in de klassen, dan is het goed’. Ik denk het niet.

In het artikel wordt gesproken over het proefproject op Colegio, waar honderd leerlingen (waarvan ik een paar van de  proefkonijnen ken) aan meedoen. Daarnaast wordt gesproken  over het iPad gebruik op Colegio Frere Bonifacius (CFB), waar iPads al meerdere jaren de boeken hebben vervangen. In 2015 kreeg CFB hiervoor de gouden onderwijsappel uitgereikt… en twee jaar later wilde men de school afdanken. Na een  protestaktie van de leerkrachten besloot de minister van Onderwijs daar een stokje voor te steken.

Zelf ben ik ook een voorstander van het gebruik van moderne technologie op school, maar niet als vervanger van boeken. Ik vind dat die technologie gebruikt moet worden voor datgene waarvoor het vooral geschikt is… informatiebron. Ik denk dat ze dan ook vooral geschikt zijn voor vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Geef de leerlingen speur-, onderzoek- en verwerkingsopdrachten. Schotel  ze leerzame spelletjes en quizen voor. Laat ze naar uitlegfilmpjes kijken e.d.

Een voorbeeld… Onderwerp: De eerste wereldoorlog

Een groep in een Havo 3 klas/klas 6 basisschool instrueert de andere kinderen in die klas. Zes kleine groepen moeten m.b.v. iPads de volgende thema’s onderzoeken: Oorzaken oorlog, start oorlog, verloop oorlog, nieuwe wapens, het keerpunt en einde oorlog. De verwerking vindt plaats m.b.v. een landkaart uit 1914. De leraar is toezichthouder, begeleider en inspirator. Dit levert dan op:

Dit overzicht geeft de leraar de mogelijkheid om de oorlog te verduidelijken en hij kan daarbij gebruik maken van de groepen die de verschillende begrippen kunnen toelichten.

Deze manier van werken (die totaal anders is dan braaf een methode volgen) impliceert echter deskundigheid en betrokkenheid van de leerkracht. Hij of zij moet zich erin verdiepen… er dus (veel) tijd in stoppen. Als er op de school een full time ICT’er is, dan is hij/zij natuurlijk de aangewezen persoon hiervoor. Gebeurt dat niet, dan vrees ik dat ‘we’ verkeerd bezig zijn.

Ik kwam een artikel tegen over een school die een paar jaar geleden was overgestapt op iPads en nu weer terugkeert naar het gebruik van de ouderwetse schoolboeken. De reden? Niet doordat methodes crashten, bij de lessen behorende filmpjes niet werkten, eventuele straling of teveel afleiding. Nee, heel simpel, de resultaten waren een stuk slechter. En het zou best eens kunnen dat dit mede komt omdat het concentratievermogen van kinderen door het vele gedoe met sociale media aan het afnemen is. Om dat te doorbreken draait alles om betrokkenheid en motivatie van de kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *