Boekenblog 2 2022

Het tweede boekenblog van 2022 is een beetje een achtbaanachtige… met (dus) hoogtepunten en dieptepunten. Speciaal te vermelden een thriller die zich afspeelt in het verre verleden ‘1793’.

Max Seeck – De ijskring
Ingar Johnsrud – De peetmoeder
Ken Follett – Nooit
Petra Hammesfahr – De bazin
Jens Lapidus – Paradijs
Fredrik Persson Winter – De das
Hjorth & Rosenfeldt – De oogst
Carla Kovach – Zo’n mooi meisje
Sebastian Fitzek – De weg naar huis
Jo Nesbø – De jaloezieman
Marc Raabe – Kamer 19
Niklas Natt Och Dag – 1793
Jerome Loubry – Verdoemd
Riley Sager – Overleef de nacht
J.D. Barker & James Patterson – Oorverdovend

Max Seeck – De ijskring

Het tweede boek van onze enige bekende Finse thrillerauteur met opnieuw Jessica Niemi in de hoofdrol. Ditmaal wordt zij opgezadeld met een aantal mysterieuze zaken… een foto van een vuurtoren, een bijzonder gedicht, twee spoorloos verdwenen influencers. Jessica ontdekt dat beide influencers een geheim deelden en betrokken waren bij duistere zaken. Overigens gebeuren er in Jessica’s geest ook vreemde zaken. Net als zijn eerste boek (‘ De trouwe lezer’) is dit verhaal uitstekend van kwaliteit. Vlot te lezen, plotwisselingen, enigszins spannende scenes. Nu al benieuwd naar het derde deel.
Terug naar boven

Ingar Johnsrud – De peetmoeder

Na de bijzonder goede ‘Broederschap-trilogie’ van Johnsrud, was ik zeer nieuwsgierig naar dit nieuwe verhaal. Kon de auteur een gelijksoortige spanning en klasse opnieuw bereiken? Nee, dus. ‘De peetmoeder’ viel erg tegen. Het is ook een totaal andere setting met veel minder gebeurtenissen. We volgen Stella die terugkeert naar Vike, een zeer afgelegen gehucht ergens in de Noorse bergen. Haar vader heeft zich daar opgehangen en heeft een erfenis nagelaten. Stella bevindt zich echter in een lastig parket, want ze heeft nog steeds contacten met de drugswereld, waarin ze op jongere leeftijd als danseres verzeild is geraakt. Het is het allemaal een beetje net niet. Je raakt niet echt betrokken bij de situatie en de ontwikkelingen zijn dus niet echt boeiend.
Terug naar boven

Ken Follett – Nooit

Even iets heel anders. Lang geleden heb ik verschillende boeken van Ken Follett gelezen (en ik heb nu 12 boeken in mijn boekenkast staan) en het werd tijd om eens te kijken hoe hij nu schrijft. Terrorisme staat centraal in dit boek en we volgen de ontwikkeling via verschillende personen. Een meesterspion, een vrouw op de ambassade van Tsjaad, een Chinese functionaris en de vrouwelijke president van de USA. Een verhaal met verschillende kanten. Veel diplomatiek gedoe, maar ook een spannende vluchtreis door de Sahara… dus nogal uiteenlopende zaken die wel voor afwisseling zorgen. Wel boeiend, maar soms ook zware kost. Moeilijk er een duidelijk oordeel over te geven. Wisselvallig dus.
Terug naar boven

Petra Hammesfahr – De bazin

‘De bazin was het laatste verhaal van Petra Hammesfahr, vooral bekend van het boek ‘De zondares’… verfilmd als Netflix-serie ‘The sinner’, dat ik nog moest lezen. Geen geweldig boek, maar wel een grappig gegeven. Bedrijfsleidster Betty zorgt voor een perfecte moord op haar man. Zij had er echter geen rekening mee gehouden dat commissaris Wassenberg, die de moord onderzoekt, smoorverliefd op haar wordt. Dat maakt de situatie een stuk complexer en zorgt voor beste wel boeiende ontwikkelingen. Toch haalt het verhaal het niet in vergelijking met ‘De zondares’.
Terug naar boven

Jens Lapidus – Paradijs

Jens Lapidus heeft een speciale manier van schrijven met straattaalgebruik waaraan je even moet wennen. In ‘Paradijs’ is dat niet anders. Het boek speelt zich af in de toekomst. Het Paradijs waarvan hier sprake is in dit boek is een min of meer afgesloten wijk waar het uitschot van Stockholm is verzameld. Minister van Binnenlandse Zaken, Eva Henriksson, besluit daar, ondanks de gevaren, een open bijeenkomst te houden… de verkiezingen komen er aan. Dat gaat helemaal fout, er wordt geschoten en de politica wordt ontvoerd. Een gevangene wordt overgehaald als een soort geheim agent het Paradijs binnen te gaan, om mee te helpen de ontvoerde vrouw te bevrijden. Een best goed geschreven verhaal, dat je meeneemt naar een totaal andere omgeving. Duidelijke personages, maffe figuren, spannende scenes, een vreemde wereld… een prima combinatie.
Terug naar boven

Fredrik Persson Winter – De das

Anika, werkzaam bij een bijna failliete uitgeverij, vindt op een dag een maniscript op de trap naar hun kantoor. Het heeft de titel ‘De das’ en het is een biografie van een seriemoordenaar. Het is een controversieel verhaal, want in de echte wereld is een seriemoordenaar actief die ‘de das’ wordt genoemd, aangezien hij zijn slachtoffers van onder de grond lijkt te benaderen. Dat lijkt een wat vreemd gegeven en dat is het ook, want het gegeven komt niet helemaal uit de verf. Het is een, wat mij betreft, te vreemde methode om regelmatig iemand te vermoorden en dat maakt het verhaal er niet beter op. Een tegenvallend boek.
Terug naar boven

Hjorth & Rosenfeldt – De oogst

Het zevende boek van de Bergmankronieken, zoals de serie wordt genoemd, en wederom een uitstekend geschreven aanvulling. Rosenfeldt, die onder meer het scenario schreef voor de geweldige serie ‘The Bridge’, maakt er met schrijfpartner Hjorth een uiterst boeiend verhaal van dat vooral in het tweede deel voor een spannende climax zorgt. Drie moorden achter elkaar doen rechercheur Vanja Lithner besluiten de hulp van psycholoog Sebastian Bergman in te roepen. Die werkt nog maar parttime en wil zich eigenlijk niet meer met recherchezaken bemoeien, maar hij neemt toch het besluit mee te werken en daardoor wordt ook iets uit het verleden weer actueel. Je moet eigenlijk de hele Bergman-reeks gelezen hebben om je echt thuis te voelen in het verhaal.
Terug naar boven

Carla Kovach – Zo’n mooi meisje

Het tweede boek van Carla Kovach (‘Dit heb je verdiend’) vormde een flinke verbetering t.o.v. haar eerste boek (‘Stil maar’), maar met ‘Zo’n mooi meisje’ zijn we weer terug bij af. De groeiende lijn werd, helaas, dus niet doorgetrokken. Een meisje valt, op een snelweg, uit een rijdend busje en overlijdt al snel. Even later wordt een ander lichaam van een meisje ontdekt, wiens kenmerken enorm overeenkomen met het andere meisje. Rechercheur Gina Harte duikt in de zaak en we volgen haar speurtocht naar het hoe en waarom. Het boek mist spanning en verrassing en is daardoor middelmatig. Hopenlijk levert haar volgende boek weer een stijgende lijn op.
Terug naar boven

Sebastian Fitzek – De weg naar huis

Sebastian Fitzek schotelt je meestal situaties voor die zeer origineel zijn. Dat is ook het geval bij ‘Op weg naar huis’. Centraal in het verhaal staat een telefoongesprek. Jules, vrijwilliger bij een speciale telefoondienst, die bedoeld is om vrouwen die ’s avond alleen op weg naar huis zijn, krijgt Clara aan de lijn. Clara wordt achtervolgd door een creep en daarnaast is ze doodsbang voor haar man. Gedurende het gesprek komt steeds beter in beeld wat er allemaal gaande is (of gaande lijkt te zijn) en je ontdekt ook dat Jules een erg vreemde rol speelt. Ik ga er niet teveel over vertellen, want je moet deze mysterieuze reis met allerlei verrassende ingrediёnten zelf meemaken. Een zeer apart boek!
Terug naar boven

Jo Nesbø – De jaloezieman

Geen echte Nesbø, want het verscheen onder het motto ‘koop een boek, krijg een boek’… een soort Boekenweekgeschenk dus. Een dun boekje, een kort verhaal… zich afspelend op het Griekse eiland Kalymnos. Daar wordt rechercheur Niklos Balli naar toe gestuurd als er een Duitse toerist verdwijnt. Hij is ‘de jaloezieman’, gespecialiseerd in zaken waarin jaloezie het motief is. Niet echt bijzonder… ik denk het meest aantrekkelijk voor bergbeklimmers… want dat speelt nogal een rol.
Terug naar boven

Marc Raabe – Kamer 19

Na het uitstekende ‘Sleutel 17’ volgt ‘Kamer 19’ met opnieuw rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns in de hoofdrollen. Tijdens de Berinale verschijnt er opeens een snuf-movie waarin een jonge vrouw wordt verkracht en vermoord. Het is de dochter van de burgemeester… maar is het echt gebeurd of gespeeld? Tom Babylon duikt in de zaak, maar hij kan niet voorkomen dat zijn verdwenen zusje, Viola, regelmatig door zijn geest flitst (‘Sleutel 17’!). Als opnieuw de dochter van een beroemdheid verdwijnt, komt alles in een stroomversnelling. Misschien iets minder dan zijn ijzersterke vorige boek, maar Raabe weet wederom de lezer een boeiende situatie voor te schotelen. En natuurlijk wil je ook weten wat er gebeurd is in kamer 19.
Terug naar boven

Niklas Natt Och Dag – 1793

Het bekroonde ‘1793’ speelt zich af in 1793 in Stockholm en omgeving. Het is even wennen aan begrippen die in die tijd normaal waren, maar dan word je meegesleept in een uitstekend geschreven verhaal. Als een gruwelijk verminkt lichaam uit een water wordt gevist, wordt jurist Cecil Winge, die ziek is (TBC) en niet lang meer te leven heeft, erbij betrokken. We maken kennis met de enorme rotzooi in de stad, de dronkenlappen, vrijbuiters, prostituees, samenzweringen, ziekten en nog veel meer. Winge wordt bijgestaan door tuchtwacht Mickel Cardell, die een deel van een arm mist maar een sterk en wilskrachtig personage is. De tijdgeest wordt prima in beeld gebracht en tussendoor speelt zich een spannende thriller af. 1794 ga ik binnenkort lezen en ik zag dat 1795 er ook aankomt. Een zeer verrassende serie denk ik, want deel 1 mocht er zijn.
Terug naar boven

Jerome Loubry – Verdoemd

‘Toevluchtsoord’, het vorige boek van Jerome Loubry, was misschien wel het beste boek van 2021. Dan wordt het lastig om aan de verwachting van de lezer te voldoen en dat is hem met ‘Verdoemd’ ook niet echt gelukt. De setting is totaal anders. Het verhaal speelt zich af in en rond Port-au -Prince (Haiti) en Voodoo speelt een belangrijke rol. Kleine origami doodskisten worden aangetroffen bij de lichamen van rijke echtparen. Inspecteur Belage onderzoekt de zaken, maar weigert de link met voodo serieus te nemen. Dat had hij beter wel kunnen doen. Een oud, gesloten weeshuis ‘Het vrolijke graf’ komt centraal te staan in het onderzoek. Je komt wel even in een andere wereld terecht en Loubry zorgt wel voor een paar verrassende wendingen, maar de echte verbazing, die zijn vorige boek zo sterk maakte, is er niet. Zeker wel de moeite waard hoor.
Terug naar boven

Riley Sager – Overleef de nacht

Het vijfde boek van Riley Sager en net als de vorige vier… best een leuk gegeven, goed opgebouwd, maar niet echt spannend. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in een auto. Charlie, wiens vriendin vermoord is door de campusmoordenaar, wil (tijdelijk?) weg van de universiteit en besluit ’s nachts mee te rijden met Josh, die dezelfde kant op gaat. Ze kent Josh niet en ontdekt al vrij snel dat hij niet is wie hij lijkt te zijn. Is hij de campusmoordenaar? Een best wel spannende setting, maar dat krijgt niet echt een vervolg, want er vindt een wending plaats die de situatie nogal verandert. Een gemiste kans?
Terug naar boven

J.D. Barker & James Patterson – Oorverdovend

Tja… de boeken van J.D.Barker verdienden tot nu toe een zeer goed cijfer door de snelheid en verrassende gebeurtenissen/wendingen. ‘Oorverdovend’ voldoet daar niet helemaal aan. Een raadselachtige explosie, vele doden, zeer vreemd gedrag van ‘nog levenden’. Een groep wetenschappers wordt er heen gestuurd om te achterhalen wat er aan de hand is. Of is dat allang bekend? Twee zusjes worden opgespoord die de explosie hebben meegemaakt en die spelen een belangrijke rol bij de vraag wat er speelt en vooral… wat er tegen te doen… want er vinden meerdere explosies plaats. Een wel erg duister verhaal, waarbij we moeten hopen dat het nooit waarheid wordt. Het is allemaal vreemd en interessant, maar echte spanning is er niet. Daarvoor is het te onwaarschijnlijk, denk ik.
Terug naar boven