Boekenblog 1 2022

Het eerste blog van 2022, vrij uitgebreid met 15 boeken, met speciale aandacht voor twee nieuwe schrijvers, de laatste twee van het blog!

Paula Hawkins – Een langzaam smeulend vuur
Emelie Schepp – Sub Rosa
Lina Bengtsdotter – De man die een vreemde was
Camilla Grebe – De schimmenjager
Alex Michaelides – De nimfen
Tess Gerritsen & Gary Braver – De studente
Chris McGeorge – Halverwege morgen
David Baldacci – Dodelijk spel & Daglicht
Carla Kovach – Dit heb je verdiend
Karin Fossum – Zwanenzang
Michael Connolly – De wet van de onschuld
Val McDermid – Hoe de doden spreken
Herve le Tellier – Anomalie
Juan Gomez-Jurado – De rode koningin

Paula Hawkins – Een langzaam smeulend vuur

De kwaliteit van ‘Het meisje in de trein’ keert niet terug in dit 2e  boek van Paula Hawkins. Geen boeiende situatie, geen verrassing, geen spanning. Eerder een wat traag en gaapverwekkend verhaal. Daarin draait het om drie vrouwen die allemaal een connectie hebben met het lichaam dat wordt aangetroffen op een woonboot. Laura bracht een nachtje met het slachtoffer door, Carla is zijn tante en Miriam is de woonboot-buurvrouw. Wie is de moordenares? Of ? Een langzaam smeulend vuur is bijna een geschikte titel… het gaat langzaam, het is smeulend… maar vuur? Nee.
Terug naar boven

Emelie Schepp – Sub Rosa

‘Sub Rosa’ is het 6e deel van de serie rondom Jana Berzelius. Leden van een criminele bende worden om de beurt geёlimineerd en Jana volgt, als officier van justitie, nauwgezet de ontwikkelingen die er tijdens het onderzoek zijn. Er is namelijk een connectie met haar duistere verleden en dat mag absoluut niet bekend worden. Dit gegeven speelt, wat mij betreft, een te aanwezige rol in het verhaal. Er wordt –tig keer naar verwezen en als lezer is eenmaal voldoende lijkt me. Het is een degelijk geschreven reeks met best wel boeiende ontwikkelingen die je in volgorde moet lezen, wil je het goed kunnen volgen.
Terug naar boven

Lina Bengtsdotter – De man die een vreemde was

Het 3e  boek van Lisa Bengtsdotter en eveneens het 3e boek met rechercheur Charlie Lager. Charlie heeft zo haar eigen stijl en voldoet misschien niet helemaal aan het profiel van een goede rechercheur. Dat is ze echter wel. Wederom draait het in het verhaal, net als in de eerste twee boeken, om een kind. Nu is de 9 maanden oude Beatrice ontvoerd en Charlie voelt de druk van de ouders, de pers en de tijd. We volgen Charlie in haar onderzoek en stapje voor stapje komt het tot een climax. Echt spannend is het niet. Het is een degelijke thriller en Charlie is wel een leuk personage om te volgen.
Terug naar boven

Camilla Grebe – De schimmenjager

Een boek met een bijzondere opbouw, die ik nog nergens eerder ben tegengekomen. 1944: Politievrouw Elsie gaat op zoek naar een moordenaar en heeft een dodelijke confrontatie met hem of haar. 1973: Britt-Marie is de dochter van Elsie en is haar moeder opgevolgd. Ook zij speurt naar (dezelfde?) moordenaar en overleeft het niet. 1983: Hanna Lagerlind (bekend uit Grebes vorige boeken) ontdekt het verband tussen de eerdere moorden en wil de zaak oplossen. We ontmoeten dus driemaal een personage en hun reactie op een moordzaak. Wel vreemd om te volgen, want het zijn abrupte eindes die worden vervolgd door een nieuw ‘begin’. Dat maakt het boek wel interessant, maar hierdoor is de jacht op de moordenaar natuurlijk wat beperkter en is er niet echt de spanning die je in de betere thrillers ontmoet.
Terug naar boven

Alex Michaelides – De nimfen

Het 2e boek van Alex Michaelides is net als bij Paula Hawkins… een stuk minder geslaagd. Het verhaal speelt zich af in en rond de Universiteit van Cambridge. Daar wordt, oud-studente en nu psychiater, Mariana te hulp geroepen door haar nicht als er een moord wordt gepleegd. Mariana heeft de dader al snel op het oog… professor Fosca, die een groep dames – de Nimfen – om zich heen heeft verzameld. Die Nimfen zijn in gevaar, zo lijkt het, want er volgen meerdere doden. Het is allemaal een beetje onwaarschijnlijk en niet echt spannend. Je aandacht verdwijnt op een gegeven moment (het zal allemaal wel), dus behalve wat Griekse mythologische bijles blijft er niet zoveel over.
Terug naar boven

Tess Gerritsen & Gary Braver – De studente

Alweer het 30e boek van Tess Gerritsen. Taryn was mooi en briljant en zwanger, maar toch springt ze van een balkon. Of niet… denkt rechercheur Frankie Loomis, die de zaak onderzoekt en bij wie alarmbellen gaan rinkelen. Veel aandacht heeft ze voor professor Dorian, die wel erg gecharmeerd leek van de knappe studente. Als lezer ontdekken we dat Taryn een dubbele agenda had en dat maakt de ontknoping zeer interessant. Het is geen boek vol actie en wendingen, maar toch wel een boeiend te volgen verhaal. De hoofdpersonages komen goed uit de verf en de ontwikkelingen leiden automatisch naar een niet te stoppen climax.
Terug naar boven

 

Chris McGeorge – Halverwege morgen

Het kostte me veel moeite om ‘Halverwege morgen’ van Chris McGeorge uit te krijgen. Dat was een flinke worsteling (al halverwege). De schrijver heeft een paar behoorlijk goede verhalen op zijn naam staan en mijn verwachting was dan ook dienovereenkomstig. Dat bleek dus een verkeerde inschatting. Misschien ligt het er mede aan dat het hoofdpersonage een 70-jarige vrouw is. Zij vangt toevallig een radiobericht op van een onduidelijke zender, waarin gebeurtenissen worden besproken die een dag later (!) daadwerkelijk plaatsvinden. Onze dame probeert dat te voorkomen als er ook moorden worden aangekondigd. Tja… Het is het niet. Het normale leven van de vrouw is totaal niet interessant en het gegeven neigt teveel naar flauwekul.
Terug naar boven

 

David Baldacci – Dodelijk spel & Daglicht

Twee Baldacci’s naast elkaar, niet achter elkaar gelezen, maar wel tegelijk besproken. Een prima verhaal en een minder prima verhaal.
‘Dodelijk spel’ is het 3e boek met Aloysius Archer en opnieuw is het een heerlijk verhaal, met veel actie, een zekere humor, een hoog tempo, goed beschreven scenes en een gave setting. Archer verblijft korte tijd in Reno en daar ontmoet hij danseres Liberty. Hij is op weg naar een nieuwe baan, als privé-detective. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming belanden ze beiden in een ingewikkelde situatie, waarbij zich zaken vooral in de nachtclub afspelen, waar Liberty (tijdelijk) is gaan werken. Lekker boek om te lezen!
Dat is wat minder het geval bij ‘Daglicht’. Daarin speelt FBI-agente  Atlee Pine (haar 4e boek) de hoofdrol. Zij wil in elk boek te weten komen wat er met haar tweelingzusje, die op zesjarige leeftijd werd ontvoerd, is gebeurd en ook in dit verhaal komt ze dat niet te weten. In ‘Daglicht’ werkt ze samen met CID-agent John Puller (bekend van de Puller-reeks, 4 boeken) die bezig is met een onderzoek naar drugshandel op een militaire basis. Het verhaal is een beetje houterig… er is geen fijne, vlotte, lekker leesbare ontwikkeling. Natuurlijk wel oké geschreven, maar het haalt het niet in vergelijking met het andere boek.
Terug naar boven

Carla Kovach – Dit heb je verdiend

Wederom een 2e boek van een auteur en ditmaal was ik er tevreden over. Melissa wordt thuis gewurgd aangetroffen. Ze had een man en ook een minnaar. Rechercheur Gina Hart richt zich daarom op deze twee personen. Zo ontdekt ze dat Melissa regelmatig door haar man is mishandeld, maar krijgt ze ook oog voor de vriendengroep van hem. Zelf krijgt Gina dan ook te maken met een aanval bedoeld om haar om te brengen. Voor de lezer is het dan al vrij duidelijk hoe de vork in de steel zit, maar het blijft interessant om de ontdekkingstocht van Gina te volgen. Een aantal boeiende scenes, lekker taalgebruik, geen overbodige prietpraat… een prima 2e boek.
Terug naar boven

Karin Fossum – Zwanenzang

Van Karin Fossum heb ik ondertussen 19 boeken gelezen en ik meende toch een wat dalende lijn te bespeuren… wat in tegenspraak is met ‘Zwanenzang’ (haar 19e). Opnieuw is rechercheur  Konrad Sejer aanwezig, maar (naar mijn gevoel) anders dan in eerdere optredens. Een aantal van elkaar losstaand lijkende gebeurtenissen leiden het verhaal in. Een tekening van een kind, een ontmoeting in een bosgebied en het lichaam van een tiener, Gritt, in datzelfde bos. Sejer richt zich natuurlijk op de moord, op Gritt, en komt steeds meer en meer te weten. Een goed geschreven staaltje speurwerk in een prettige stijl die me de voorgaande boeken van Fossum een beetje doen vergeten. Een soort nieuw elan? Even afwachten, haar nieuwe boek is er al… Ik heb hem net ontvangen.
Terug naar boven

Michael Connolly – De wet van de onschuld

Het 6e boek van Connolly met advocaat Mickey Haller. Als een cliёnt van Mickey dood in de kofferbak van zijn auto wordt gevonden, belandt hij in de gevangenis. Er staat hem een moordproces te wachten en natuurlijk neemt Mickey zijn eigen verdediging op zich. Samen met zijn trouwe medewerkers probeert hij te achterhalen wie hem er probeert in te luizen. Dit wordt allemaal duidelijk tijdens het proces en Connolly weet hoe hij dat stapje voor stapje moet weergeven. Echt een rechtbankthriller met mooie scenes in de rechtszaal… voor de liefhebber!
Terug naar boven

 

Val McDermid – Hoe de doden spreken

Het boek staat op ‘De boeken van Val McDermid in volgorde-site’ onder de noemer Carol Jordan & Tony Hill weergegeven, maar die twee spelen slechts zijdelings een rol in het verhaal. Sowieso zit Tony in de gevangenis en daarom kan hij natuurlijk nauwelijks een rol spelen, terwijl Carol op zoek is naar herstel van haar geest.  Het draait om lichamen van meisjes (en later mannen) die naast een gesloten klooster worden gevonden. Het oude team van Carol duikt in de zaak en langzaam wordt duidelijk wat er in vroegere tijden is gebeurd. Niet bijster boeiend. Allerlei bijzaken (Tony, Carol, interne problemen) draaien om de misdaadscene heen en daar wordt het verhaal niet beter van. Boeiende spanning ontbreekt, net als verrassingselementen. Tegenvallend!
Terug naar boven

Herve le Tellier – Anomalie


Wat een boek! Wat een zeer apart verhaal! Geen spectaculaire scenes of nagelbijtende spanning, maar een thema dat er mag wezen. Anamolie is kort gezegd een verschijnsel dat niet verklaard kan worden. We maken kennis met een aantal verschillende personages die als bindende factor hebben dat ze in een vliegtuig hebben gezeten dat een periode van hevige turbulentie meemaakte. Het vliegtuig (Air France 006) komt in prachtige zonneschijn uit de wolkenmassa, maar wordt wel begeleid door twee gevechtsvliegtuigen en gedwongen te landen op een militair vliegveld. Wat blijkt: Hetzelfde vliegtuig (Air France 006) met dezelfde inzittenden blijkt een aantal maanden eerder, na een evenzo turbulente periode, ook al te zijn geland. Een prachtig gegeven, waar ik verder niets over wil zeggen. Goed geconcentreerd lezen vanaf het begin lijkt me wel een waardevolle tip en kijk maar wat er gebeurt… Aanrader!
Terug naar boven

Juan Gomez-Jurado – De rode koningin


Zijn op Neflix de Spaanse series in een toppositie (zie Netflix-File), ook in de thrillerwereld beginnen Spaanse schrijvers mee te spreken. Hadden we eerder mevrouw Urturi met haar sterke drieluik, nu is er Juan Gomez-Jurado met een uitstekende thriller. Inspecteur Jon Guttierrez, een gemoedelijke goedzak, raakt in de problemen. Hij kan zich er enigszins uit redden door een bezoekje te brengen aan Antonia Scott, een eigenzinnige en zeer briljante dame wiens hulp bij uiterst ingewikkelde moordzaken nodig is. En daar is sprake van. Een jongen wordt in een huis van zijn ouders gruwelijk verminkt aangetroffen en even later wordt de rijkste dochter van Spanje ontvoerd. Antonia en Jon beginnen zich (op de achtergrond) met de zaak te bemoeien. Een boek waar alles inzit. Bijzondere personages, veel actie, hoog tempo, humor, lekker leesbaar. Een prachtig boek. Ik zie nu al uit naar deel 2 (binnenkort!).
Terug naar boven