boekenblog 4 2020

Boekenblog 4, 2020

En daar was eindelijk het bericht van het postkantoor… een pakje… een pakje met daarin 8 nieuwe boeken. Ik ben nu met het achtste boek bezig, maar gelukkig krijg ik maandag bezoek en de bezoeker neemt 18 boeken voor me mee. De volgende boekenblog zal neem ik aan sneller verschijnen…

Bovenaan deze boekenblog een gouden ouwe…

  1. Doodsangst – Greg Iles
  2. Nulpunt – John Lier Horst / Thomas Enger
  3. Niet verder vertellen – Lisa Gardner
  4. Wild – Harlan Coben
  5. De patient – Sebastian Fitzek
  6. In slaap gevangen – Camilla Grebe
  7. De Familie – Louise Jensen
  8. Verdraaid – Steve Cavanagh

‘Doodsangst’ van Greg Iles werd geschreven in 1997, dus eigenlijk voor de enorme technologische veranderingen die er nog gingen komen. Het draait om een exclusieve site Eros, waar seksueel getinte boodschappen en gesprekken de hoofdtoon voeren. Harper Cole is een soort toezichthouder die ontdekt dat zes Eros-klanten opeens niet meer actief zijn op de site. Zo ontstaat een boeiende en spannende speurtocht naar de persoon die hiervoor verantwoordelijk is en dat zou natuurlijk ook Harper Cole himself kunnen zijn. Echt een uitstekend boek met scenes die je bij de les houden. Vergeleken met de andere boeken van deze blog een verhaal dat er duidelijk boven staat.

Van John Lier Horst had ik al verschillende boeken gelezen, van Thoma Enger niet. Hun samenwerking levert een echte thriller op. Verschillende beroemdheden worden achter elkaar vermoord en rechercheur Alexander Blix ontdekt, geholpen door blogger Emma Ramm, dat aan elke moord een getal gekoppeld kan worden. De moordenaar is aan het aftellen. Een prima geschreven verhaal, niet met superspannende scenes of verrassende wendingen, maar een speurtocht waarin je meegesleept wordt. Lekker leesbaar, lekker tempo.

Het achtste boek alweer met rechercheur D.D.Warren in de hoofdrol, ook nu bijgestaan door ‘ surviver’ Flora (ze was 472 dagen ontvoerd) Dane. Evie, die 16 jaar eerder haar vader dood schoot, wordt nu aangetroffen bij haar man. Die heeft drie kogels in zijn lichaam en Evie heeft een pistool in haar handen. Ook de laptop van haar man heeft een kogelregen over zich heen gekregen. Wisselend komen we via DD, Flora en Evie stapje voor stapje te weten wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd. Geen spectaculaire situaties, maar wel een boeiend om te volgen.

‘Wild’ is alweer de 29e thriller van top-auteur Harlan Coben… wat minder dan menig ander boek van hem. Niet de verrassende wendingen die aanwezig zijn in verschillende andere verhalen. Het is een oke-verhaal. Hoofdpersoon Wilde werd als kind gevonden in een bosgebied. Over zijn verleden is weinig bekend (en kom je ook weinig over te weten). Wilde’s hulp wordt ingeroepen als er een kind, die veel wordt gepest, opeens verdwijnt. Is er sprake van een gevolg van die pesterijen of is er veel meer aan de hand? Dat is natuurlijk het geval … op zich prima te volgen en degelijk vertelt.

Een boek van Sebastian Fitzek staat meestal garant voor een bijzondere leeservaring. Dat is ook wel het geval in ‘De patiёnt’, maar het is misschien een beetje te gortig wat er allemaal gebeurt. Ik kan er ook niet uitgebreid over vertellen, want daarmee verraad ik teveel. Gegeven is dat een vader zich vrijwillig laat opsluiten in een psychiatrische inrichting. Hij wil de confrontatie daar aangaan met de moordenaar van zijn zoon. Wel toepasselijk… de gebeurtenissen worden al gekker en gekker.

Het derde boek van Camilla Grebe heeft net als de vorige een eigen stijl. Samuel, die in de problemen is geraakt door zijn connecties met een drugsbende, vlucht naar een afgelegen plek aan de Zweedse kust. Hij reageert op een vacature waarin de verzorging van een gehandicapte jongen centraal staat. Hij wordt aangenomen en hoeft de gehandicapte, door voor te lezen en muziek af te spelen, alleen gezelschap te houden. Gaandeweg zijn steeds meer personen naar hem op zoek. Zijn moeder, leden van de drugsbende en ook de politie, als er twee lichamen van jonge drugsdealers aanspoelen. En dan is er nog de moeder van het gehandicapte kind. Niet echt spannend, maar zeker de moeite waard.

De problemen van Laura stapelen zich op. Haar man is onverwacht overleden en financieel gaat het steeds slechter. Ze zoekt hulp, vooral ook om haar verhouding met haar 17-jarige dochter te verbeteren. Als enige optie blijft over om zich aan te sluiten De Familie, een afgezonderd levende commune. Daar lijkt het even beter te gaan, maar al snel wordt duidelijk dat er allemaal geheimzinnige zaken spelen. Een best wel goed geschreven verhaal met kleine verrassingen. Niet beter als het eerste boek van Louise Jensen. Op de een of andere manier is je betrokkenheid bij dit boek niet zo groot. Misschien is De Familie een beetje afgezaagd als je al veel varianten erop hebt gelezen.

Na drie uitstekende boeken te hebben gelezen van Steve Cavanagh was mijn verwachting natuurlijk hoog en uit het feit dat hij onderaan de ‘ranglijst’ staat kunt u wel afleiden dat dat behoorlijk tegen viel. Het boek markeert dan ook de laatste positie, niet omdat ‘Verdraaid’ het minst leuke boek is, maar ik er veel meer van had verwacht. Het gegeven is best wel gaaf… J.T. LeBeau… een zeer succesvolle schrijver van thrillers… niemand kent de persoon. Dat biedt boeiende mogelijkheden, maar helaas is het een vrij mager verhaal geworden. Ik hoop dat Cavanagh in zijn volgende boek ‘Fiftyfifty’ weer zijn ‘oude’ niveau bereikt (of nog beter!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *