boekenblog 3 2020

Boekenblog 3, 2020

Een boekenblog met een iets andere opzet.  Het voor mij onmogelijk om nieuw uitgekomen boeken te lezen. Er zijn een tijdje terug een tiental boeken ‘op de post’ gedaan, maar voor zover ik weet bevinden die zich nog steeds in Nederland. Daarom ben ik maar een paar ‘oudjes’ gaan lezen. Ik las ze dus voor de tweede keer en eerlijk gezegd kon ik me 95% ervan niet meer herinneren. Het zijn een aantal bijzondere boeken….

Hyperion – Dan Simmons  (1990-447 blz.) & Aasgieren – Dan Simmons (1991-761 blz.)

Op de verre planeet Hyperion loert de Shrike. Door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Hij leeft in het dal van de tijdtombes. Zeven pelgrims, met in hun midden een verrader, maken de tocht naar de tijdtombes om een oplossing te vinden voor de gevaarlijke situatie die er is, maar elke pelgrim heeft ook een eigen agenda. Hyperion, waarvoor de schrijver de Hugo Award won, is deel 1 van een ‘space opera’…  een belevenis zich afspelend in een totaal andere wereld. ‘De ondergang van Hyperion’, ‘Endymion’ en ‘De opkomst van Endymion’ zijn de overige delen.

Schrijver Dan Simmons is zeker iemand die een vermeldenswaardige plek verdiend in het thrillergenre. Behalve bovengenoemde onderscheiding ontving hij verschillende andere ‘awards’ voor zijn verhalen. Zo ook voor ‘Aasgieren’. Hierin staan breinvampieren centraal. Dit zijn mensen die via paranormale krachten mensen kunnen manipuleren. Een prachtige combinatie van een thriller en horror.

Ik weet nog precies wanneer en waar ik het boek ‘Kinderen van de nacht’ in handen kreeg. Ik was met kinderen op schoolkamp en kreeg het als cadeau op 25 juni. Het is een spannend verhaal, waarin Simmons intelligent moderne inzichten omtrent immuniteitsaandoeningen met de historische Dracula vervlecht. Ik heb nog even overwogen om het schoolkampthema aan te passen, want kinderen die ’s nachts door de bossen dwalen en te maken krijgen met vampiers…

In ‘Nachtzomer’ staan een oud schoolgebouw en een oude klok centraal. Het schoolgebouw zal worden gesloopt, maar het laat zich niet zomaar slopen. De school heeft geheimen die volwassenen niet zien, maar kinderen wel (Doing). Als er opeens een kind verdwijnt, besluit een groepje vrienden het kwaad te bestrijden (Doing). Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Elm Haven. De spanning wordt prachtig opgebouwd en leidt tot huiveringwekkende scenes (Doing).

Bent u meer een Shakespeare-fan of geïnteresseerd in de Ilias van Humerus. Dan zijn ‘Ilium’ en ‘Olympus’ zeker de moeite waard om te lezen. Wederom een bijzonder epos, dat meer dan 5000 jaar beslaat (en bijna ook zoveel bladzijden). Fascinerende personages en veel actie, passie en heroïek. Zeer bijzonder om je in een dergelijk avontuur als lezer te begeven.

Het laatste boek dat ik van de auteur heb gelezen (alweer vijf jaar geleden) speelt zich af in het Victoriaanse Londen. In ‘Drood’ staan de vijf laatste levensjaren van Charles Dickens centraal. Moord, lijken, grafdelvers, geesten, de straten en steegjes van Londen, maar vooral de obsessie die Dickens ontwikkelde voor een man (?)… Drood.

Imagica – Clive Barker (1991-776 blz.)

In ‘Imagica’ is kom je in een fantasiewereld terecht een ongekend is. In deze wereld is de Aarde een van de vijf werelden waaruit Imagica bestaat. De aarde staat al geruime tijd een beetje los van de andere domeinen en daardoor is de belangstelling voor en de magie zelf er vrijwel verdwenen. Hoofdpersoon in het verhaal is Gentle, een schilder die bevriend is met Judith. Judith wordt achtervolgd door een moordenaar en weet maar net uit zijn greep te ontsnappen. Zij komt terecht bij Estabrook, een van de meesters. Los van elkaar beginnen Gentle en Judith een onnavolgbare speurtocht door de wereld van Imagica.

Schrijver Clive Barker combineert in zijn verhalen fantasie en horror. Hij is o.a. bekend van ‘Hellraiser’, dat hij zelf verfilmde. Hij schreef ook een jeugdboek… ‘De dief van altijd’, een prachtig verhaal dat ook zeer goed te gebruiken is als afscheidsmusical voor groep 8. Het is op onze website op de downloadpagina verkrijgbaar.

Genesis – W.A. Harbinson (1984-457 blz.)

Terwijl ik ‘Genisis’ voor de tweede keer in mijn leven las, werd het onderwerp van het boek opeens zeer actueel. Het Pentagon gaf beelden vrij van in 2004 en 2015 gemaakte opnames van UFO’s. Die staan centraal in het boek. Al lange tijd is er sprake van UFO-verschijnselen maar deze werden (en worden) vaak in ‘de doofpot’ gestopt. In het boek zetten twee onderzoekers allerlei waarnemingen en vreemde confrontaties op een rij. Zij sporen mensen op die geconfronteerd zijn met raadselachtige gebeurtenissen en dat levert een aantal spannende scenes op. Je vraagt je af, als je dat allemaal leest, wat ervan waar is…

De glazen boeken van de dromeneters – Gordon Dahlquist (2006-887 blz.)

De meeste historische romans hebben een link met de tweede wereldoorlog, over specifieke voorvallen, gekoppeld aan personen of de Jodenvervolging. Er zijn daarnaast veel boeken met een ‘bijbelse inslag’ (Da Vinci Code) en verder zijn  belangrijke personen en gebeurtenissen, die zich in het verleden hebben voorgedaan, voer voor schrijvers (de pest, Rasputin, Kennedy

‘De glazen boeken van de dromeneters’ is een zeer bijzonder boek. Het is gesitueerd in de Victoriaanse tijd in Engeland (1837-1901), maar is eigenlijk een sciencefiction verhaal (een zeer aparte combinatie). In deze dikke debuutroman ontmoeten drie vreemde medestanders elkaar: een jonge vrouw die net is verlaten door haar verloofde, een poëtische huurmoordenaar en een arts ,annex lijfwacht, van een buitenlandse Prins. Onafhankelijk van elkaar komen ze op het spoor van een geheime bende die tot doel heeft de wereldheerschappij te verwerven. Daartoe is een soort glazen boek ontwikkeld waarin ieders privé-herinneringen kunnen worden opgeslagen, waardoor mensen op bizarre wijze tot slaaf kunnen worden gemaakt. Je moet er maar opkomen…

De schrijver neemt je mee in een fantasierijke wervelwind van gebeurtenissen. Zeer de moeite waard.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *