Schooljaar 18/19… waarnemingen

Het schooljaar zit er op, tijd voor een aantal waarnemingen… nieuwe trends.

Allereerst moet ik het hebben over zieke/ afwezige leraren. Ik kan me geen schooljaar herinneren dat er zoveel lessen uitvielen op de mavoscholen en op Colegio. Vaak is het de leerlingen (en mij dus ook) volstrekt onduidelijk waarom uren uitvallen, oftewel waarom een leraar (soms langdurig) afwezig is. Het zal ongetwijfeld een logische reden hebben (of…). Op een school zoals Colegio komt het dan voor dat de ene klas een vak wel krijgt en een andere klas niet. Dat is toch wel erg vreemd en mag eigenlijk niet gebeuren.

Een bijkomende factor, vooral op bepaalde mavo’s, is dat toetsen/proefwerken worden uitgesteld door afwezigheid van de leraar. Vaak meerdere malen achter elkaar voor dezelfde toets. Ik heb heel wat gemopper van leerlingen over dit gegeven mogen aanhoren. Echt motiverend werkt het niet, lijkt me.

Hoe het ziekteverzuim zich op de basisscholen verhoudt met de middelbare scholen is me niet bekend. Het zou me niet verbazen als dit gelijke tred met elkaar houdt.

Een ander interessant item is de nieuwe nationale toets voor de basisscholen… die een belangrijke rol kan spelen bij het advies voor de middelbare school. Op sommige scholen zijn de resultaten al bekend en meegedeeld, op andere niet. Ik ben heel benieuwd hoe die resultaten gaan werken en hoeveel kinderen een havoadvies via de toets behalen. Vraag is vooral wat er gebeurt met die kinderen die van de school een havoadvies hebben gekregen, maar dat niet via de toets scoren.

Welnu… ik weet het al. Ik kreeg net een bericht binnen van een vader. Zijn zoon had een havoadvies van de basisschool en scoorde voor de nationale toets geen havo. Zijn zoon kan terecht op Colegio in San Nicolaas, maar niet bij Colegio Arubano. Juist ja.

Een ander onderwerp is het invoeren van het Papiamento als instructietaal op de basisscholen. Hoe staat het daar mee? Het is denk ik een eenvoudige onderwijsverandering, want op vele scholen was Papiaments al de instructie- en omgangstaal. Oke… het moet misschien iets nauwkeuriger nu, volgens bepaalde regels, en Nederlands als extra taal moet in een nieuw jasje worden gestoken, maar verder. Vreemd is dat een leerling zich op een school (klas 5) aanmeldde – haar Spaans, Engels en Papiaments is oke – maar niet kon worden aangenomen… want haar Nederlands is te slecht. Snapt u het?

Volgens een bron is er eigenlijk geen verandering gaande. Skoa krijgt de informatie over de invoering van Papiaments via de media. Er is geen concreet overleg (geweest). Er zijn geruchten dat het idee ‘op de lange baan is geschoven’. Daarnaast zijn de meningen over de invoering ervan nogal verdeeld. Verschillende leerkrachten, en ook hoofden, zien dit helemaal niet zitten.

Breaking News: De minister kondigde pas geleden aan dat het SAM-project vanaf de eerste dag van dit schooljaar in werking treedt… Ik denk dat verschillende scholen geen idee hebben wat ze moeten doen.

Even een overstapje naar wereldoriëntatie. Een aantal leerkrachten van verschillende SKOA- basisscholen heeft een nieuwe opzet gemaakt voor wereldoriëntatie. De lessen en materialen daarvoor zijn totaal in het Nederlands!

Echt modern is die nieuwe opzet overigens niet. Er zijn wel een paar positieve verbeteringen, maar op andere scholen is al veel beter en moderner materiaal ontwikkeld… met duidelijke leerlijnen, moderne werkvormen en kindvriendelijk materiaal. Niemand wil het gebruiken… ook Directie Onderwijs, die vorig jaar aankondigde wereldoriëntatie thematisch te gaan uitwerken, niet. Geen idee of dat iets is geworden trouwens.

Nog even een aanvulling op mijn vorige artikel waarin ik schreef dat er geen aardrijkskunde examen was op Colegio, omdat niemand het examen kon maken (?). Welnu… voor het herexamen heeft men een toets samengesteld over alle SE’s… dus dat is in feite een examen. Kunt u het nog volgen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *