Boekenblog 2, 2024

Wederom 15 boeken met daarbij het schitterende ‘Stromend Graf’ van Robert Galbraith (J.K. Rowling).

Jens Lapidus – Mr. One
Jane Harper – Verstoten
Helen Fields – De schaduwman
Lisa Regan – Haar stille hoop
David Baldacci – Simpele leugens
Nicci French – Heeft iemand Charlotte Salter gezien?
Carla Kovach – Haar laatste fout
Robert Bryndza – Laatste adem / Duivelsbocht
Karin Fossum – Lotgevallen
James Patterson – Klopjacht
Chris Carter – Een voor een
Robert Galbraith – Stromend graf
Sara Stromberg – Sluw
Max Seeck – Rancune

Jens Lapidus – Mr. One

Een boeiend verhaal van Jens Lapidus. Isak is Mr. One, een soort leider binnen de drugswereld, en wil stoppen met zijn rol. Hij zet dit in gang, maar dan verdwijnt zijn zoon en keert hij terug in zijn positie. Er ontstaat een machtsstijd binnen de misdaadwereld van Stockholm, waarbij van allerlei kanten de ontwikkelingen volgen. Goed geschreven met verschillende wendingen in een lekker tempo.

Terug naar boven

Jane Harper – Verstoten

Het vijfde boek van Jane Harper… de derde met Aaron Falk. Harper plaatst haar verhalen in speciale (vaak afgezonderde) gebieden. Ditmaal is het een jaarlijks terugkerend festival, waar baby Kim een jaar eerder spoorloos verdween. Aaron gaat op bezoek bij zijn beste vriend tijdens het festival en daar is de verdwijning van de baby nog een belangrijk item. Hij start een onderzoek en komt allerlei zaken uit het verleden te weten. Stapje voor stapje komen we te weten wat er een jaar eerder is gebeurd. Prima geschreven, boeiend om te volgen.

Terug naar boven

Helen Fields – De schaduwman

Dit verhaal van Fields heeft niet een titel met het woord ‘Perfecte’ en behoort dus niet bij de Callanach & Turner-serie. Drie personen bevinden zich in een afgesloten ruimte, een plek waar ‘De schaduwman’ hen naar toe heeft genomen. Ze proberen op allerlei manieren te ontsnappen en rechercheur Connie Woolwine doet onderzoek naar de verdwijningen. We volgen haar onderzoek, de pogingen om te ontsnappen en maken kennis met de gedachtenwereld van de schaduwman. Redelijk, zou ik zeggen. Echt spannend wordt het niet of nauwelijks.

Terug naar boven

Lisa Regan – Haar stille hoop

Ik lees de boeken van Lisa Regan niet in volgorde (hoeft ook niet, lijkt me). ‘Haar stille hoop’ is haar 6e verhaal… ik heb er een paar gemist. Inspecteur Josie Quinn, die de hoofdrol speelt in al haar boeken, krijgt te maken met de verdwijning van een zevenjarig meisje. De ouders ontvangen telefoontjes van bekende personen, maar het is iemand anders die belt. Elk telefoontje leidt naar een nieuw dodelijk slachtoffer. Josie bijt zich vast in de ontwikkelingen en komt de moordenaar langzamerhand op het spoor. Een degelijk verhaal, niet spectaculair, te doen.

Terug naar boven

David Baldacci – Simpele leugens

Het zoveelste boek van David Baldacci en een ouderwets goede. Na veel boeken van hem te hebben gelezen, was er wel een trend van een dalende lijn, maar dit verhaal doorbreekt dat. Mickey werkt bij ProEye en krijgt een opdracht van een collega, althans dat denkt ze. Ze komt terecht in een soort landhuis, waar de tijd al om zich heen heeft gegrepen, en vindt het lichaam van een man… die later een teruggetrokken miljonair blijkt te zijn. Mickey raakt betrokken bij het onderzoek en speelt een belangrijke rol in de ontwikkelingen, waarbij ook onderzocht moet worden wie de opdracht aan haar gaf. Een goed geschreven verhaal met interessante delen die je erbij houden en intrigerend zijn.

Terug naar boven

Nicci French – Heeft iemand Charlotte Salter gezien?

De verhalen van Nicci French gaan er ook niet op vooruit. Hun beginverhalen waren beter dan de latere en dat geldt ook voor dit boek. Charlottes man is jarig en er is een feest, waar Charlotte niet verschijnt. Jaren later keren haar zoons en dochter terug naar de plek waar Charlotte verdween en waar later ook het lichaam van een dorpsgenoot werd gevonden. Als er in het dorp opnieuw een misdaad plaatsvindt, raakt ook rechercheur O’Connor erbij betrokken. Een soort cold-case-zaak ontrafelt zich… niet in een hoog tempo, maar rustig aan. Geen verrassend verhaal.

Terug naar boven

Carla Kovach – Haar laatste fout

Haar zesde boek met Gina Harte, die te maken krijgt met de moord op Holly, vriendin van de pas getrouwde bruid. En zij is niet de enige aanwezige tijdens de bruiloft die gevaar loopt. Er volgen nog meer moorden en Gina begint alle bruiloftsgasten en andere aanwezigen aan de tand te voelen. Zo wordt duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de ontwikkelingen. Ik kan de boeken van Kovach nog niet zo goed beoordelen, want ik vind ze vrij wisselvallig qua niveau. Dit was wel weer een van de betere.

Terug naar boven

Robert Bryndza – Laatste adem / Duivelsbocht

Twee boeken van Robert Bryndza, het vierde verhaal met Erika Forster en het vierde verhaal met Kate Marshall. In ‘Laatste Adem’ is Erika aanwezig als een lichaam wordt gevonden in een afvalcontainer. Ze vormt eigenlijk geen onderdeel van het onderzoek, maar raakt er meer bij betrokken als ze ontdekt dat de werkwijze van de moordenaar een aantal maanden eerder is toegepast. Een moordenaar die zijn slachtoffers lijkt te vinden via datingsites.

In ‘Duivelsbocht’ komt Kate na een onfortuinlijk zwemincident in het ziekenhuis terecht en daar ontmoet ze een oudere vrouw die haar vertelt over de verdwijning van haar kleinzoon, vele jaren terug. Samen met partner Tristan duikt Kate in die zaak, die nooit is opgelost.

Beide boeken zijn oké geschreven, niet superspannend maar voldoende qua betrokkenheid.

Terug naar boven

Karin Fossum – Lotgevallen

Karin Fossum schreef eerder best wel interessante verhalen, maar lijkt toch op de terugweg. ‘Lotgenoten’ is daar een goed voorbeeld van. Het gaat over een broer en (verslaafde) zus die beiden grote problemen hebben met hun moeder. Het verhaal is niet echt een thriller, ondanks de dood van vier dode Poolse gastarbeiders. Hoogtepunt is de dood van hun moeder. Voor thrillerfans (zoals ik) is het boek zeker de moeite NIET waard.
Terug naar boven

James Patterson – Klopjacht

‘Klopjacht’ is het 27e verhaal met Alex Cross. Ik had het eigenlijk wel een beetje gehad met de Alex Cross-boeken, maar dit verhaal brengt daar weer een beetje verandering in. Samen met zijn trouwe helper en vriend Sampson krijgt Cross (opnieuw) te maken met M., iemand waar Cross al lange tijd achteraan zit. Het boek is wat levendiger dan de laatste Cross verhalen en boeide me meer. Ik zag dat er alweer twee volgende Cross-verhalen zijn… wat schrijft de man veel.

Terug naar boven

Chris Carter – Een voor een

Chris Carter is een vrij nieuwe schrijver van uitstekende verhalen. Dit is zijn vijfde boek met rechercheur Robert Hunter die telefonisch erop wordt geattendeerd naar een bepaalde website te gaan. Daar krijgt hij een gruwelijke liveshow voorgeschoteld, waarbij kijkers kunnen stemmen over de manier waarop het in beeld zijnde slachtoffer kan sterven. Dit herhaalt zich een aantal keer en in de tussentijd is Hunter naarstig op zoek naar de gek die deze shows presenteert. Gruwelijk, zoals ook in de eerdere boeken, en meeslepend.

Terug naar boven

Robert Galbraith – Stromend graf

Wat (alweer) een GEWELDIG boek. Haar vorige (Inktzwart Hart) was al een schitterend boek, maar Gailbraith (J.K. Rowling) weet dat zeker te evenaren. Ook in dit verhaal zijn de dik 1100 bladzijden heerlijk om te volgen. Partner van Cormoran Strike, Robin, infiltreert in een sekte-achtige groep en we volgen haar infiltratie gedurende een bepaalde tijd. Ondertussen probeert Strike personen op te sporen en aan de tand te voelen, die eerder de sekte hebben verlaten. Een prachtige combinatie van gebeurtenissen… echt uitstekend vertelt. Een absolute aanrader!!!

Terug naar boven

Sara Stromberg – Sluw

Na ‘Stromend Graf’ even heel wat anders… een verhaal zich afspelend in Are, in het noorden van Noorwegen, waar het lichaam van een vrouw wordt aangetroffen. Journaliste Vera Bergstrom wordt door haar oud-werkgever overgehaald de zaak te onderzoeken. Vera grijpt deze kans met beide handen aan en duikt in het leven van de vrouw en komt daardoor zelf in gevaar. Tja… het verhaal wordt wat krakkemikkig verteld met best wel interessante gedeelten, maar ook saaie. De schrijfster was debutant van het jaar, maar dat is wel een beetje teveel van het goede.

Terug naar boven

Max Seeck – Rancune

Het derde boek van de enige Finse thrillerschrijver die ik ken en wederom een sterk verhaal. Zakenman Zetterborg wordt thuis levensloos aangetroffen. Yusuf moet de zaak proberen op te lossen, maar hij mist Jessica Niemi en neemt contact met haar op. De enige aanwijzing is een foto van Zetterborg met drie anderen, waarvan de gezichten zijn doorgekrast. Een boeiende speurtocht die op prima wijze wordt uiteengezet.

Terug naar boven