september 2019

Boekenblog september 2019

Ik verwachtte een boeiende maand, aangezien een aantal – zo op het eerste gezicht – interessante boeken op het programma stonden. Dat viel toch wat tegen. Bovenaan zelfs een boek dat ik min of meer toevallig aanschafte… de andere… de nummers 2-5 hadden ook in een andere volgorde kunnen staan.

  1. Dert13n – Steve Cavanagh
  2. Cari Mora – Thomas Harris
  3. Huis vol leugens – Nicci French
  4. Reset – Blake Crough
  5. De ketting – Adrian McKinty
  6. Dwaalspoor – Jorn Lier Horst

‘Dert13n’ van de voor mij onbekende schrijver Steve Cavanagh was een aangename verrassing, misschien ook omdat boeken die ik ervoor las nogal tegen vielen. Hoofdpersoon is Eddy Flinn, een eigengereide advocaat, die Hollywoodster Robert Solomon, verdacht van de moord op zijn vrouw, gaat verdedigen. De echte moordenaar – het boek springt steeds heen en weer van de advocaat naar de moordenaar – zou wel eens in de jury van de rechtszaak kunnen zitten. Een echt ‘ouderwetse’  rechtbank-thriller met een paar leuke vondsten en een redelijke snelheid. Ik zag dat de schrijver al drie vertaalde boeken op zijn naam heeft staan, eens kijken of ik daar aan kan komen.

Thomas Harris is een beroemde thrillerschrijver, vooral bekend van ‘De schreeuw van het lam‘ en ‘Rode Draak’. ‘Cari Mora is echter een nogal ander verhaal. Cari is een jonge vrouw die het leegstaande huis van de overleden Colombiaanse drugskoning Pablo Escobar onderhoudt. Ergens in het huis bevindt zich – zo gaan de geruchten – een flinke hoeveelheid goud en bepaalde figuren willen dat in handen krijgen. In hoog tempo wordt de jacht op het goud beschreven, misschien wel iets te snel. Toch vond ik het wel grappig om te lezen, want het boek wijkt nogal af qua stijl en omlijsting.

Na de (dagelijkse) reeks rondom Frieda Klein hoopte ik op een verfrissende thriller van schrijversduo Nicci French, maar dat viel nogal tegen. Het gegeven is oké… Neve – getrouwd, kinderen – heeft een verhouding met een getrouwde man en als ze op een ochtend bij zijn appartement langs komt, vindt ze zijn lichaam. Ze wil niet dat hun geheime relatie bekend wordt en hierdoor belandt ze in een situatie die haar geest volkomen gaat overheersen. We volgen de strijd in haar hoofd tussen leugens, halve leugens en verdraaide waarheid. Best wel interessant, maar op een gegeven moment zit er geen snelheid in… je blijft hetzelfde in andere woorden lezen en de ontwikkelingen gaan traag (een beetje Frieda Klein in één boek). Niet waarop ik hoopte dus…

Blake Crough is vooral bekend van ‘Wayward Pines-reeks’ (Verloren, Verbeten, Verlaten), een Twin Peaks-achtige serie. ‘Reset’ beloofde veel qua onderwerp, maar was het niet helemaal. Centraal staat neurowetenschapper Helena Smith, een briljante persoon die op zoek is naar een manier om herinneringen opnieuw te beleven en eventueel te veranderen. Een zeer boeiend gegeven en je gaat zeker, terwijl je leest, een kijkje nemen bij je eigen geheugen. We volgen inspecteur Barry Sutton die het verschijnsel FMS (False Memory Syndrome) onderzoekt en hij komt Helena op het spoor. Op een gegeven moment wordt het ‘Resetten’ (opnieuw tot leven komen in een veranderde ‘herinnering’) te gortig. Je blijft heen en weer springen van nu naar eerder, waarbij het eerder nu is geworden. Een gemiste kans?

Ook het gegeven van ‘De ketting’ mag er zijn. Je kind wordt ontvoerd. Je kunt hem terugkrijgen door een bepaalde hoeveelheid geld over te maken en ook door een kind van iemand anders te ontvoeren. Dit is wat ‘de ketting’ inhoudt. Rachel Klein belandt in deze situatie en weet haar dochter – na een hoop gedoe- terug te krijgen. Het gebeurde blijft haar leven echter negatief beïnvloeden en ze opent de jacht op de personen die achter ‘de ketting’ zitten. Best boeiend om te volgen, maar het heeft het niet echt. Echt spannend vond ik het niet… moeilijk aan te geven was er mist, maar er mist wel iets. Ik ga het komende boek van de Ierse schrijver Adrian McKinty echter wel aanschaffen…

‘Dwaalspoor’ is het vierde deel van de serie rondom inspecteur William Wisting dat ik heb gelezen. In het huis van een voormalig smokkelaar bevindt zich een kluis en als familielid Sofie deze open weet te krijgen, blijkt er onder andere een pistool in te zitten. Een pistool dat is gebruikt voor twee moorden. Wisting onderzoekt een van die moorden en bemoeit zich ook met de andere. Een zich traag bewegende speurtocht met weinig verrassende elementen. Misschien moet de Noorse schrijver Jorn Lier Horst eens een ander personage uitproberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *