december 2018

Zoals u al kon verwachten werd december vooral een Willem Asman maand. Ik heb vier boeken van de Nederlandse schrijver gelezen. Geen van die boeken wist overigens de koppositie van december in te nemen.

December 2018

  1. Lazarus – Lars Kepler
  2. De jongen in de sneeuw – Samuel Bjørk
  3. Gwendys Knoppenkist – Stephen King & Richard Chizmar
  4. De Cassandra Paradox – Willem Asman
  5. Brittanica – Willem Asman
  6. Wondermans eindspel – Willem Asman
  7. Koninginnedag – Willem Asman

In ‘Lazarus’ hebben Joona Linna en Saga Bauer te maken met een oude bekende, de doodgewaande Jurek Walter. Deze verscheen in het vierde boek rondom Joona Linna (‘Slaap’). Dit is het zevende boek met hem.
Lazarus lees in je in een hoog tempo en dat komt ook door de prettige stijl. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, er zijn pakkende scènes en Jurek Walter blijkt een zeer lastig te doorgronden tegenstander.
De boeken van Lars Kepler (het Zweedse echtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril) zijn zeker aan te raden.

Na ‘Ik reis alleen’ en ‘De doodsvogel’ het derde boek van Noorse schrijver Samuel Bjørk, rondom het speurdersduo Holger Munch en Mia Kruger. Vreemde moorden en daarbij aanwezig steeds een achtergelaten camera met in de lens een nummer gekrast. Best wel boeiend om te volgen en natuurlijk is alles totaal anders dan het lijkt. Tip! Lees het boek in een vrij hoog tempo, zodat je goed in het verhaal blijft.

Ik kijk altijd met verwachting uit naar de nieuwe King, nieuwgierig naar wat hij je voorschotelt. In ‘Gwendys knoppenkist’ is dit een (te) kort, sprookjesachtig verhaal voor jong en oud. De kist met knoppen, die Gwendy van een aardige man met bolhoed krijgt, heeft nogal invloed op het leven van Gwendy en ook elders. In mijn badkamer heb ik twee lampen, waarvan er een op onregelmatige tijden uitfloept. Als er later precies zou gebeuren wat ik op het ‘uitfloepmoment’ dacht… zoiets is de werking van de knoppenkist. Het boek deed me in de verte denken aan ‘De dief van altijd’ van Clive Barker.
Het was mijn 82e boek van 2018.

De boeken van Willem Asman behandel ik tegelijk. Grappig is dat ik ze in de volgorde van waardering heb gelezen… de eerste vond ik de beste en de laatste de slechtste.

In ‘De Cassandra Paradox’ staat een mysterieuze tempel centraal, gelegen in Ecuador aan de voet van het Andes gebergte. De geheimzinnige krachten die er zouden spelen moeten via een geheime CIA-operatie onderzocht worden. Het verhaal is zeker boeiend om te volgen, ook al omdat er mensen door de krachten worden aangetast. Vooral op het einde is het wat lastig om goed te volgen.

‘Brittanica’ is vooral interessant als je geїnteresseerd bent in geschiedenis en in dit verhaal vooral de gebeurtenissen rondom de moord op Prins Ferdinand, die leidde tot de eerste wereldoorlog. Gebeurtenissen die toen speelden worden doorgetrokken in de 21e eeuw. Het is wel boeiend om de ontwikkelingen te volgen, maar echt spannend is het niet.

Vergelijkbaar met ‘Brittanica’ is ‘Wondermans eindspel’. Dit verhaal speelt zich af in een Afrikaans land waar het een grote chaos is en waar oud-politicus Jaap Vos (bijgenaamd Wonderman) opnieuw een (laatste) poging doet het land van zelfdestructie te redden. Wel interessant en bijzonder, maar niet geweldig.

Over ‘Koninginnedag’ kan ik kort zijn. Ik vond het de moeite van het lezen niet echt waard.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *