“Vals akkoord“ Meg Gardiner

‘Ze had een goede periode. Ze had al vier weken niet gedronken.’ Het leven van Amy Whinehouse in een notendop, nadat ze een wereldberoemde ster was geworden. Pas geleden zag ik een documentaire over Amy Whinehouse. Ik had eigenlijk niks met haar en ben ook niet echt een fan van haar muziek, maar ik werd meteen getriggerd toen ik toevallig op de uitzending terecht kwam. Het doet je wel wat als je ziet hoe het leven van iemand met een speciaal talent op gruwelijke wijze de vernieling in kan gaan. Een mix van boulimia, drugs, alcohol en die verschrikkelijke paparazzi is geen leven en Amy heeft het dan ook niet zo lang volgehouden. Tijdens een van haar laatste optredens (in Belgrado) stond ze stomdronken op het podium en zong geen woord… een soort allerlaatste noodkreet, een roep om hulp… die niemand echt oppakte. Bijzonder is dat ze een dag voor haar dood haar, door haar leefwijze kwijtgeraakte, beste vriendin belde en klonk als de oude, de echte, Amy.

Mooi zijn ook de woorden van zanger Tony Bennet die zegt: ‘Het leven leert je hoe je het moet leven, als je lang genoeg leeft’. Daar zit wel iets in. Hoe je moet leven hangt wel af van erg veel factoren. Hoe je kunt leven (financieel)? Hoe je wilt leven (ambitie)? Waar je bent geboren? Hoe je jezelf hebt ontwikkeld? Wat je in je leven hebt meegemaakt?… en zo zijn er nog allerlei invloeden. Veel mensen streven ernaar om aan anderen te kunnen laten zien ‘hoe geweldig ze zijn’. Er is een innerlijke drang daartoe bij ieder mens… een soort waardering waardoor je je op je eigen schouders kunt kloppen. Dit kan natuurlijk op veel manieren. Het kan gaan ten koste van anderen, beter is natuurlijk als je het puur voor jezelf doet.

Amy sloot zich automatisch aan bij de ‘club van 27’, een benaming die gegeven werd na de dood van Kurt Cobain (Nirvana) in 1994 en waartoe bekende sterren als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Brian Jones behoren. Bij alle leden van de club heeft de doodsoorzaak op deze jonge leeftijd te maken met een losbandige levensstijl waarbij drugs en alcohol een bepalend onderdeel vormen. Ik kreeg het idee bij het zien van de documentaire dat Amy eigenlijk niet echt beroemd wilde worden, maar dat ze dat door haar speciale manier van zingen nou eenmaal werd. Ze kreeg ‘de hele wereld’ over haar heen en kon daar uiteindelijk niet mee omgaan.

In ‘Vals akkoord’ wil zangeres Tasia McFarland, een extravagant en labiel persoon, op spectaculaire wijze een start maken met haar comeback-tour.  Hangend aan een kabel (en in haar handen een geladen pistool!) suist de popster naar het podium, waar haar band al met een instrumentaal intro is begonnen en waar vuurwerk voor een rookgordijn zorgt. Dan wordt ze in haar hoofd getroffen door een kogel en knallen twee helikopters die boven het stadion vliegen tegen elkaar. Schrijfster brak door met de verhalen rond forensisch psychiater Jo Beckett (waarvan dit het derde deel is). Thrillers in een lekker tempo geschreven.

<Terug