Het is u misschien nog niet opgevallen maar er is een wederopstanding gaande wat betreft het exploreren van de ruimte. Als kind maakte ik de eerste pogingen mee van de mens om een reis in het heelal te maken. We hadden thuis net een televisie aangeschaft op het moment dat Neill Armstrong voet op de maan zette. Een toch wel heel bijzondere gebeurtenis. Op school vertelde de leerkracht ons over de wedstrijd tussen Rusland en de USA… over de Spoetnik, het hondje Laika en de eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin.
De andere Apollo-vluchten volgden (waarbij Apollo 13 voor een spannende tijd zorgde) en na de ruimtesondes en satellieten volgden de spaceshuttles. De live uitzending van de explosie van de Challenger maakte zeer veel indruk op me en eveneens de dodelijke terugkeer in de dampkring van de astronauten van de Columbia. Hierna is het bijna twintig jaar vrij rustig geweest, met de Hubbletelescoop misschien als meest intrigerend.
‘Limiet’, waarin de gebeurtenissen zich in een hoog tempo afwisselen, speelt zich af in 2025. Sinds de ontdekking van de maangrondstof helium-3 voeren de Chinezen en de Amerikanen een verbeten wedloop om de exploitatie van deze krachtige energiebron. Ik las het spannende en fantasierijke boek zo’n vijf jaar geleden en dacht… wie weet… ooit?
Nu zag ik pas een reportage op de tv met als thema ‘de rechten in de ruimte’. Daarin was sprake van bedrijven die zich volledig richten op exploitatie van asteroïden. Tussen Mars en Jupiter liggen er zo’n 580.000 in de asteroïdengordel. De voorbereiding is al in volle gang en het zou me niet verbazen als binnen niet al te lange tijd de eerste interceptors op weg gaan naar een asteroïde. Men gaat dan bijvoorbeeld op zoek naar platina. In bepaalde asteroïden schijnt zich meer platina te bevinden als men ooit op aarde heeft gevonden.
In Nederland is de organisatie Mars One opgericht met als doel om in 2023 een nederzetting op Mars te bouwen. Het is wel een enkele reis voor de vier astronauten die deze vlucht maken, maar er volgt aanvulling in latere vluchten. Uiteindelijk moet de nederzetting zelfvoorzienend zijn.
Ook in een land waarvan je het niet van zou verwachten zijn plannen om naar Mars te gaan. De Verenigde Arabische Emiraten willen, in samenwerking met Rusland, Frankrijk en Engeland, in 2020 een sonde op Mars laten landen… een eerste stap naar ‘echte reizen’ naar Mars. Het land zou wel eens een zeer belangrijke speler in de ruimte-exploratie kunnen worden, want er is evenveel geld aanwezig als zandkorrels.
De NASA richt zich wederom op de maan. Daar wil men een maanbasis bouwen, waarbij ze meteen een stuk van de maan zullen kolonialiseren. De vluchten ernaar toe vormen een voorbereiding op de volgende stap: Mars
Het moederschip waarmee de Amerikaanse miljardair Richard Branson commerciële ruimtevluchten wil houden is er al en binnen een jaar kan een eerste vlucht plaatsvinden. Ook de bouwers van de raket SpaceX, die pas geleden keurig landde waar hij moest landen, willen een verbeterde raket voor commerciële doeleinden gebruiken. Hoe de situatie momenteel is op Curaçao, waar een Nederlands bedrijf de honneurs wil waarnemen, is me niet geheel duidelijk.
En hoe zit het nu met die rechten in de ruimte? Wanneer kunnen we daar de eerste oorlog verwachten? Dat zal nog wel even duren, maar uiteindelijk zullen er ruimtegevechten gaan plaatsvinden… tussen Star-Wars-achtige ruimteoorlogsschepen van verschillende naties of binnen de populatie op een planeet.
Vreemde wezens, die mensen.