“De oversteek” Justin Cronin

Ook in de wereld van de spannende verhalen is er sprake van trends… een thema dat door verschillende schrijvers vrijwel op hetzelfde moment wordt gehanteerd. Over een van die trends wil ik u het een en ander vertellen. Het betreft hier ‘een wereld die door bepaalde oorzaken vrijwel geheel is vergaan en waarin een groep overlevenden zich moet zien te redden’.

In ‘De oversteek’ zijn we honderd jaar verder, na een volkomen misgelopen experiment van de Amerikaanse regering. Het heeft een vernietigend effect op de menselijke beschaving en slechts een ommuurde kolonie weet stand te houden in een wereld vol gemuteerde griezels. Uit het niets verschijnt een jonge vrouw en samen met haar begint een groep aan de oversteek… naar de plek waar het allemaal begon. IJzersterk geschreven en meeslepend. Ik raad u aan het tweede deel (Twaalf) direct erna te lezen.

Het basisidee van ‘Silo’ (Hugh Howey) is dat in een verre toekomst de mensen ondergronds leven. De buitenlucht is zwaar vergiftigd en in de slag om ‘survival’ leeft de mensheid als een georganiseerde mierenkolonie in een silo (terranauten). De sleur wordt doorbroken als de sheriff van de Silo een taboe doorbreekt: Hij gaat naar buiten. Zijn dodelijke beslissing brengt een reeks dramatische gebeurtenissen op gang. In het tweede deel (‘Schakel’) van deze trilogie krijg je inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de Silo’s (ja, er zijn meer) en pas op het einde van het boek komen de personages van het eerste deel ter sprake. In het derde deel (‘Stof’) stapelen de verschillende ontwikkelingen zich op. Het is in het begin van de serie even wennen (doorbijten), maar op een gegeven moment krijgt het verhaal je in haar greep.

In ‘Verloren’, ‘Verbeten’ en ‘Verlaten’, wederom een trilogie dus, zit je vrijwel meteen in het verhaal. Een ‘special agent’ reist naar het dorpje Wayward Pines om daar twee verdwenen collega’s op te sporen. Hij is er net gearriveerd als hij betrokken raakt bij een auto-ongeluk en als hij daarvan hersteld is ontdekt hij: Hij kan geen contact krijgen met de buitenwereld… En: Hij kan er niet uit. Het dorp is omringd door een onder hoogspanning staand hekwerk. In Wayward Pines blijkt zich een speciaal geselecteerde groep mensen te bevinden. Een uiterst beklemmende situatie waarbij je je steeds afvraagt hoe het ooit goed zou kunnen aflopen? Auteur: Blake Crouch.

De ‘Hongerspelen’-trilogie past ook in dit rijtje. De boeken en de verfilmingen zijn ondertussen zo bekend geworden, dat ik aanneem dat u er wel enigszins of uitgebreid van op de hoogte bent.

‘De Kooi’ (Josh Malerman) staat op zich. Na een opeenstapeling van bizarre gebeurtenissen stopt de tv ermee, de radio zwijgt, internet valt uit… De mensen durven niet mee naar buiten en op die momenten dat ze toch naar buiten gaan, dan dragen ze een blinddoek. Er is iets in de lucht… in de omgeving dat je niet mag zien, want als je het (?) ziet dan ben jij (en degene die je ontmoet) ten dode opgeschreven. Malories kinderen zijn nog nooit buiten geweest en ze worden getraind om geblinddoekt te leven. Ze leeft samen met een kleine groep in een woning waarvan de ramen zijn afgedekt en de deuren zijn vergrendeld. En dan zijn daar nog de vogels…

De boeken zijn allemaal zeer de moeite waard, lijken nog ‘sciencefiction… maar…

<Terug