“De dag van de jakhals“ Frederick Forsyth

Examenklas

‘Ai, een onvoldoende. Dan heeft hij toch iets te weinig aandacht aan de stof besteed. Elke SE-ronde is het puzzelen om de juiste balans te vinden tussen de vakken. Hij maakt vooraf altijd een tijdsplanning per vak en de ene keer lukt dat beter dan de andere keer’.

Leerling 5678 besluit niets tegen zijn ouders te zeggen. Er bestaat de mogelijkheid om voor het vak een herkansing te doen en hij wil daar gebruik van maken. Hij zal zich volledig op het vak concentreren en leraar M. laten zien dat hij tot meer in staat is dan die man denkt. Al snel heeft leerling 5678 geregeld dat hij de herkansing mag doen en diezelfde avond bijt hij zich vast in de vak-opdrachten. Het gaat hem zeker lukken een flink hoger cijfer te scoren. De volgende dag ontmoet hij zijn vriend, leerling 2468. Die heeft jarenlang bij hem in de klas gezeten, maar hij is op een gegeven moment overgeplaatst naar een andere klas.

“ Hoi 5678, weet je wat leraar M. over je gezegd heeft?”

Leerling 5678 kijkt zijn vriend aan en ziet aan diens gezicht dat hetgeen leraar M. heeft rondgebazuind niet zo positief zal zijn. Dat gebeurt wel vaker.

“ Hij vertelde bij ons in de klas dat je een dikke onvoldoende voor het SE hebt gescoord. Hij noemde specifiek jouw naam.”

5678 voelt de adrenaline door zijn lichaam spoelen, maar hij moet zich beheersen. Als hij zich laat gaan zal dat toch niets opleveren. Hij wil dit jaar slagen, vooral ook om weg te zijn van die school. Hij haalt een paar maal diep adem om weer een beetje tot rust te komen.

“Weet je wat hij nog meer zei?”

5678 weet niet of hij het… ja toch. Hij wil het weten. Het zal niet fijn zijn om te horen, maar hij wil het weten.

“Hij zei dat jij een hopeloos geval bent. Niet meer te redden. Je zult het diploma niet halen.”

Het verbaast 5678 niet. Die man begrijpt niets van zijn werk. Uitleg geven doet hij alleen aan de geselecteerde groep in de klas. ‘Deze kinderen scoren hoge cijfers en zijn het bewijs van mijn briljante manier van les geven’ aldus  leraar M. Leerling 5678 neemt zich voor de woorden van de leraar als een krachtige flow te gebruiken. Hij moet dit natuurlijk wel aan zijn ouders vertellen, maar zal er alles aan doen zijn vader ervan  te overtuigen om niet naar de leraar te stappen. Dat zal namelijk alleen maar averechts werken…

‘De dag van de jakhals’ geeft een nauwkeurige beschrijving van de voorbereiding en uitvoering van een moordaanslag op de Franse president Charles de Gaulle. Het boek werd in 2012 door thrillerkenners verkozen tot de belangrijkste thriller in de geschiedenis van het misdaadgenre. Velen denken dat het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten, net als de misselijkmakende ‘thrill’ van vandaag.

<Terug