“Alex” Pierre Lemaitre

Vlak voor Kerst werd ik door Alex Laclé, de eindredacteur van de Amigoe, gevraagd om de column van Zee over te nemen. Per 11 januari. Dat gaf me weinig bedenktijd, dan wel voorbereidingstijd, maar u begrijpt dat ik een poging ga wagen om op mijn manier dagelijks een column te vullen.

De titels voor de komende columns heb ik al op papier staan. Het zijn de namen van de beste 150 spannende boeken die ik heb gelezen. Spannende boeken… boeken die je leest puur om te ontspannen en die je regelmatig meenemen naar gevaarlijke en beklemmende situaties. Boeken waarin je je verplaatst en waarin onverwachte wendingen voor verwarring en verrassing zorgen.

Nee… u hoeft niet bang te zijn. Niet elke column zal gaan over een spannend boek of een schrijver van spannende boeken. Vrijwel geen enkele denk ik, maar misschien kan op een gegeven moment een boek of schrijver zich stiekem aandienen. Ik zal voor de columns vooral de actualiteit in acht nemen, er zal ongetwijfeld aandacht zijn voor het onderwijs (u kent me van ‘Onderwijs Effect’) en ook sportieve gebeurtenissen zullen met enige regelmaat in de columns verschijnen. Maar misschien wordt het wel totaal anders… ik heb eigenlijk geen idee.

Als titel voor de columns heb ik gekozen ‘Thrill’. Na Zee leek Lee me wat te en nu kunt u elke dag een thriller lezen. Soms (je weet maar nooit) zal hij u misschien een ‘Thrill’ geven, maar de titel is vooral bedoeld om u bij elke column eraan te herinneren waarom lezen (van boeken) zoveel waarde heeft. Daar ga ik het daarom nu over hebben.

Ik ga ze gewoon op een rij zetten: Lezen is goed voor de zinsbouw en spelling, waardoor vooral het schriftelijke taalgebruik zal verbeteren. Je leert spelen met taal en ontdekt dat taal ‘rijk’ kan zijn, want je komt spreekwoorden, uitdrukkingen en woordspelingen (soms zelfs gedichten) tegen. Je ontmoet vreemde, nieuwe woorden en verrijkt daardoor je woordenschat. Je maakt kennis met de humor en de fantasie van de schrijver en je leert daardoor die ook zelf te gebruiken.

Naast deze extra waarden is er natuurlijk de leesbeleving, de kennis die je opdoet over allerlei thema’s (want spannende boeken geven niet alleen een kijkje in de misdaadwereld, maar de medische wereld kan ook, of  het verleden , of de toekomst, of waar gebeurde voorvallen, of mysterieuze zaken, of…), de verbetering van de spreekvaardigheid en het beter kunnen lezen en het doorgronden van andere teksten.

Lezen… heerlijk! Lekker ontspannen voordat je gaat slapen. Regelmatig komt het voor dat ik moet lachen (waarbij mijn vrouw vreemd naar me kijkt), krijg ik kippenvel op mijn armen en word ik meegesleurd in het avontuur dat ik meemaak.

‘Alex’ is hiervan een schitterend voorbeeld. ‘Het boek grijpt je bij je nekvel, waar de haren al van overeind stonden’, staat op de voorkant genoteerd en inderdaad is dat het geval. Alex is overigens een vrouw.

Veel leesplezier de komende Thrills.

<TERUG