Een memorabel boekenblog met een aantal schitterende boeken en een paar ondermaatse… die een ware afsluiting van het jaar vormen.
Sandra Brown – Verleidelijk gevaar
Sofia Sarenbrant – Jaloezie
Harlan Coben – Win
James Patterson – Dubbelspel
Lisa Gardner – Als je me ziet
Robert Bryndza – Schaduwland
Stephen Ahnhem – X manieren om te sterven
J.D.Barker – De beller op lijn 4
Eva Garcia Saenza de Urturi – Aquitanie
Pascal Engman – Patriotten & Vuurland
Kim Faber & Jami Pedersen – Winterland
Stephen King – Billy Summers
Marc Raabe – Sleutel 17
Sandra Brown – Verleidelijk gevaar
‘Verleidelijk gevaar’ is niet het beste boek van Sandra Brown, maar ze weet altijd wel een degelijk verhaal neer te zetten dat lekker wegleest. Ardens vader maakte onderdeel uit van een viertal dat een geslaagde bankoverval pleegde. Haar vader verdween na de overval en de vraag is… weet Arden waar de buit is gebleven? Bepaalde figuren houden haar in de gaten en gelukkig voor haar komt ze een oude bekende, Ledge, tegen… die met haar op zoek gaat naar antwoorden en haar beschermd. Niet echt spannend, maar nogmaals gemakkelijk te lezen.
Terug naar boven
Sofia Sarenbrant – Jaloezie
Het tweede boek dat ik las van deze schrijfster en wat mij betreft behorend tot de ondermaatse. Hoofdpersonage is wederom rechercheur Emma Sköld die wakker wordt in een ziekenhuis. Daar heeft ze 5 maanden in coma gelegen (na een paardrijdongeluk) en daar ligt ze ook tijdens het verhaal. Haar vriend Kristoffer staat haar bij, maar de ex van Kristoffer heeft hele andere plannen. Weinig spanning, weinig actie, weinig verrassing… weinig de moeite waard.
Terug naar boven
Harlan Coben – Win
Win kennen de Harlan Coben lezers al lange tijd. Hij is de op de achtergrond aanwezige, problemenoplossende rijkaard… Windsor Horne Lockwood III… die meespeelt in de boeken met Myron Bolitar. In dit boek is hij zelf aan het woord… letterlijk, want hij is de verteller. Bij een moord doemen twee voorwerpen op en die vormen een schakel met Win en zijn familie. Over die familie komen we overigens heel wat te weten. Het is niet een echte Harlan Coben. Geen verrassende wendingen en ook geschreven in een andere stijl. Je krijgt wel het gevoel dat Coben zich vermaakt heeft tijdens het schrijven van dit boek. Of het verhaal geschikt is voor een Netflix-serie (zie Netflix file), dat betwijfel ik.
Terug naar boven
James Patterson – Dubbelspel
Alweer het 26e boek met inspecteur Alex Cross en het zal wel niet de laatste zijn, want veelschrijver James Patterson komt met het ene boek na het andere tevoorschijn. Twee lichamen in een auto, de ex van de Amerikaanse vice-president en een directeur van een highschool, vormen de start van dit verhaal. Cross kende ze allebei. Samen met Ned Mahoney en John Sampson duikt Cross in het leven van beiden en komen allerlei geheimen langzamerhand naar voren. Niet geweldig, vrij voorspelbaar, weinig spanning, geen verrassing.
Terug naar boven
Lisa Gardner – Als je me ziet
D.D.Warren treedt voor de 9e keer op in een verhaal van Lisa Gardner en waarschijnlijk is dit haar beste optreden. In het begin lijkt het niet zo bijzonder. In een afgelegen gebied waar een seriemoordenaar actief zou kunnen zijn geweest, worden menselijke botten gevonden. Een team met verschillende specialisten wordt er naartoe gestuurd en gaandeweg word je meegetrokken in sfeervolle en boeiende ontwikkelingen. Oftewel… het verhaal zit uitstekend in elkaar en het tempo waarin, soms verrassende, gebeurtenissen plaatsvinden neemt toe. Het leidt allemaal naar een spannende climax.
Terug naar boven
Robert Bryndza – Schaduwland
Robert Bryndza is nog een vrij nieuwe schrijver en hij heeft de vaart er goed in zitten. Het ene na het andere boek wordt gepubliceerd. ‘Schaduwland’ is het 3e verhaal met criminologe Kate Marshall. Tijdens een duik in een stuwmeer ontdekt Kate op de bodem het verstrikt zittende lichaam van een tiener. Als de jongen ook nog een uitstekende zwemmer blijkt te zijn, gaan alle alarmbellen bij Kate af. Zij gaat op onderzoek uit en er blijken eerder ook al personen in het stuwmeer te zijn verdwenen. Samen met haar partner Tristan achterhaalt Kate wat er speelt. Niet echt spannend, wel de moeite waard.
Terug naar boven
Stephen Ahnhem – X manieren om te sterven
Het tweede deel van een schitterend tweeluik. ‘Motief X, het eerste deel, gaf al een geweldige aanzet en ‘X manieren om te sterven’ maakt dat af. Heb je Motief X al een tijd terug gelezen, dan raad ik je aan om die eerst opnieuw te lezen. Dat deed ik niet en dan kost het je heel wat moeite om alles van het tweede deel meteen te doorgronden. Ooit las ik ‘De man met de dobbelstenen’ van Luke Rhinehart (1971), over een man die al zijn beslissingen liet bepalen door de ‘ogen’ van een dobbelsteen. Ahnhem geeft dobbelstenen in handen van een duivelse moordenaar, waar inspecteur Fabian Risk en zijn team jacht op maakt. Een uitstekend verhaal waar in hoog tempo (gruwelijke) gebeurtenissen plaatsvinden. Heerlijk om te lezen. Dikke aanrader!
Terug naar boven
J.D.Barker – De beller op lijn 4
De overgang van het uiterst boeiende boek van Ahnhem naar ‘De beller op lijn vier’ verliep soepel, want ook dit boek wordt gekenmerkt door verrassende wendingen en veel actie. Jordan Brigs is bekend van de radio. Ze heeft overal een (ongezouten) mening over en ontvangt telefoontjes van luisteraars waarbij de onderwerpen alle kanten opvliegen. De beller die ze aan de telefoon krijgt op lijn 4 is echter van een andere klasse. Hij stelt Jordan voor een vreemde keuze…über of taxi… en als Jordan voor taxi kiest ontploffen vrijwel meteen allerlei taxi’s op de nabijgelegen weg. Zo ontspint zich een vreselijk spel waarbij vaker keuzes gemaakt moeten worden, die live gevolgd kunnen worden door de luisteraars. Een echt gave setting die vele verrassende gebeurtenissen tot gevolg heeft.
Terug naar boven
Eva Garcia Saenza de Urturi – Aquitanie
Na twee supersnelle en prima boeken had ik even rust nodig. Even wat anders. De schrijfster is bekend van de prachtige Trilogie van de Witte Stad en natuurlijk verwachtte ik een gelijkwaardig boek. Dat was echter niet het geval. Aquitaniё is een historische roman dat zich afspeelt in de 12e eeuw. Dat is even omschakelen. We volgen het wel en wee van Eleonora, de dochter van de hertog van Aquitaniё. Zij wordt zijn opvolger en bedenkt het sluwe plan om met de zoon van de grootste vijand, Lodewijk VI, te trouwen. Er volgen allerlei verwikkelingen, best wel aardig om te volgen, maar zo totaal anders… het is teveel onbekend terrein.
Terug naar boven
Pascal Engman – Patriotten & Vuurland
‘Femicide’ van Pascal Engman was een prima boek en daarom besloot ik bovenstaande, eerder gepubliceerde titels, op de kop te tikken. De vormgeving van beide boeken komt erg overeen… in hoog tempo wissel je van de verschillende personages die een belangrijke rol spelen in de verhalen. In ’Patriotten’ zijn het een kleine groep extreem-rechtse figuren die aanslagen op journalisten plegen om het publiek te waarschuwen voor de toename van de islamisering. In ‘Vuurland’ komt de geschorste inspecteur Vanessa Frank (ook aanwezig in Femicide) op het spoor van een groep die zich bezig houdt met orgaanhandel. Daarvoor worden vooral kinderen gebruikt… die worden opgepikt en vervoerd naar Vuurland. Beide boeken kunnen ermee door. Veel actie, wisselende gezichtspunten, lekker tempo.
Terug naar boven
Kim Faber & Jami Pedersen – Winterland
Ook hier las ik eerst het tweede boek van dit schrijversduo (‘Hoogzomer’). Centraal in beide verhalen staat de naar een klein plaatsje gedegradeerde inspecteur Marcel Juncker. Zijn voormalige partner Signe krijgt in Kopenhagen te maken met een zware explosie, terwijl Juncker zich bezig houdt met problemen in een nabijgelegen asielzoekerscentrum. Beide situaties blijken, gaandeweg het boek, bij elkaar te komen. Neonazi’s, vluchtelingen, angst voor het onbekende, vreemdelingenhaat… het zijn populaire thema’s in de actuele thrillers. ‘Winterland’ is misschien iets minder dan hun tweede boek, maar ik zal het duo zeker blijven volgen.
Terug naar boven
Stephen King – Billy Summers
In ‘Billy Summers’ volgen we een huurmoordenaar. Hij is de verteller van het verhaal. Billy’s baan is natuurlijk ‘not done’, maar het is wel zo dat hij alleen slechte mensen dood schiet. We volgen Billy als hij wordt ingehuurd voor een volgende opdracht (zijn laatste heeft hij besloten). De voorbereiding tot aan de aanslag neemt heel wat bladzijden in beslag en pas na de aanslag, als hij toevallig de veel jongere Alice ‘ontmoet’die door een aantal gasten seksueel is misbruikt, wordt het boek een stuk boeiender en levendiger. Het tweetal slaat op de vlucht, maar Billy heeft ook nog een appeltje te schillen met zijn opdrachtgevers. Geen echte King wat mij betreft, maar wel een leuk verhaal om te lezen… met ook nog een kleine flits van het Overlook hotel.
Terug naar boven
Marc Raabe – Sleutel 17
‘Sleutel 17’ is het eerste deel in een serie met rechercheur Tom Babylon. Deel 2 verschijnt in februari en het derde deel in juni. Met een groep vrienden ontdekt Tom op jeugdige leeftijd een met prikkeldraad omwikkeld lichaam. Rond het hoofd van het lijk hangt een sleutel met erin gekrast het getal 17. Diezelfde sleutel hangt, vele jaren later , om de nek van een vrouwelijke dominee die is opgehangen in de Dom van Berlijn. Samen met psychologe Sita Johanns raakt Tom, op allerlei manieren, betrokken bij deze bizarre moord en natuurlijk is er die sleutel. Had ik al verteld dat zijn zusje jaren geleden met diezelfde sleutel is verdwenen? Kortom, allerlei zaken die meespelen in deze uitstekend geschreven thriller.
Terug naar boven