Wederom 15 nieuwe titels, met daarbij een aantal goed geschreven verhalen en een paar missers.
Liz Nugent – De donkere kant van Sally Diamond
Pascal Engman – X
Karin Slaughter – Waarom we logen
Teddy Wayne – De Winnaar
M.J. Arlidge – Leef je nog?
Rona Halsall – De bigamist
Riley Sager – De enige die overbleef
Lisa Gardner – Ik zie je overal
Peter James – Een date met de dood
David Baldacci – Het proces
Helen Fields – De laatste die sterft
Helen Fields – De kliniek
Jo Nesbø – Het nachthuis
John Grisham – Ultimatum
Michael Connolly – Eerherstel
Liz Nugent – De donkere kant van Sally Diamond
Een nogal apart verhaal, zeker geen echte thriller, maar wel met de nodige thirllerelementen. Sally heeft bepaald geen normale opvoeding en is, terwijl ze opgroeit behoorlijk, onder invloed van haar jeugdjaren. Ze verricht dan ook handelingen die niet door de beugel kunnen. Ze is sociaal ook niet ontwikkeld en heeft geen vrienden. Haar wereld verandert als ze die stapje voor stapje krijgt. Je maakt echt kennis met Sally en leeft met haar mee, zeker als de ontwikkelingen steeds ingewikkelder worden. Een verrassend boek. Het tweede boek van Liz Nugent verwacht ik bij boekenblog twee van dit jaar.
Terug naar boven
Pascal Engman – X
Pascal Engman heeft al een aantal goede verhalen op papier staan en ook X mag er zijn. Je duikt de wereld van topsporters binnen en maken kennis met een nogal gruwelijke vorm van matchfixing. Het begint als de vrouw van een topvoetballer wordt vermoord en daarna volgen andere nogal wrede zaken. Rechercheur Vanessa Frank, ook aanwezig in zijn andere boeken, maakt jacht op de organisatie die verantwoordelijk is voor de onverkwikkelijke zaken en vooral op de man die achter die organisatie zit.
Spannend, boeiend, lekker tempo. Wederom een goed verhaal!
Terug naar boven
Karin Slaughter – Waarom we logen
Alweer het zestiende verhaal met Will Trent en Sara Linton, die tijdens hun huwelijksreis verblijven in de McAlpineLodge. Mercy McAlpine leidt dit heerlijke gebiedje en op de avond dat Will & Sara met haar kennis hebben gemaakt is ze vermoord. Natuurlijk bemoeien Will en Sara zich met het moordgeval en ze ontdekken dat er allerlei familiegeheimen spelen… en ook dat iedere betrokkene in het gebied liegt. Zo vormt zich een lastige puzzel die opgelost moet worden. Een iets mindere Slaughter, ik miste de schitterende scenes die veelal onderdeel zijn van haar verhalen.
Terug naar boven
Teddy Wayne – De Winnaar
Een apart verhaal, zich afspelend in Cutters Neck… een omheinde woonwijk aan zee voor de rijken. Daar mag Connor gratis verblijven als hij tennislessen geeft. Connor voelt zich wel thuis in dit luxe wereldje en heeft al snel een aantal klanten, waaronder een wat oudere vrij die niet alleen tennisles wil, maar ook gebruik wil maken van andere diensten. Het wordt pas echt lastig als Connor verliefd wordt op een jonge vrouw, die de dochter blijkt te zijn van zijn andere ‘geliefde’. Een vrij duidelijke situatie, leuk verteld met een boeiende ontwikkeling.
Terug naar boven
M.J. Arlidge – Leef je nog?
De twaalfde Helen Grace die zich vastbijt in een onder verdachte omstandigheden verdwenen tienerdochter. Ze ontdekt al snel dat Naomi niet het enige meisje is dat als vermist staat geregistreerd en ze vergroot haar zoektocht. Dit leidt tot verschillende botsingen met de leiding en ze ontdekte ook corrupte zaken, waardoor haar onderzoek zich uitbreidt. Met behulp van haar vaste pionnen weet ze de zaak aan te pakken. Ik zou zeggen ‘Je krijgt wat je kunt verwachten’, misschien de reden waardoor velen deze verhalen van M.J. Arlidge zo waarderen. Ik heb dat wat minder.
Terug naar boven
Rona Halsall – De bigamist
Emma trouwt met Sam en lijkt de ware gevonden te hebben. Sam is echter vaak voor zaken op pad en ze krijgt raadselachtige telefoontjes. Op een dag belt ze naar zijn werk om hem te spreken, maar dan krijgt Emma Sam’s echte vrouw aan de lijn… en Sam heeft nog meer geheimen. Gegevens die tot boeiende en spannende ontwikkelingen zouden kunnen leiden, maar dat is niet het geval. De climax van het verhaal is vrij kort en niet echt krachtig… een tegenvallend boek.
Terug naar boven
Riley Sager – De enige die overbleef
Kit gaat als thuishulp werken op Hope’s End, de plek waar Lenora Hope verblijft. Zij overleefde jaren eerder als 17-jarige een moordpartij en de mensen in de omgeving denken dat zij die moorden heeft gepleegd. Lenora kan vrijwel niet communiceren en Kit probeert contact te krijgen met behulp van een ouderwetse typemachine. Daarop schrijft Lenora op een dag: ‘Ik zal je de waarheid vertellen’, maar dat blijkt toch niet helemaal het geval. Een goed geschreven boeiend gehaal, dat je echt nieuwgierig maakt naar de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan en die nog gaan komen. Prima verhaal!
Terug naar boven
Lisa Gardner – Ik zie je overal
Het derde verhaal met Frankie Elkin, de vrouw die undercover naar een afgelegen eiland nabij Hawaii gaat om op zoek te gaan naar de zus van Kaylee Pierson. Kaylee is een ter dood veroordeelde, die achttien slachtoffers heeft gemaakt en zij heeft Frankie voor de undercoveroperatie gevraagd. Op dat eiland zijn bepaalde bouwwerkzaamheden en het is lastig om er te komen (en ook om er te vertrekken). Er ontspint zich een avontuurlijk scenario met spannende scenes en verrassende wendingen. Zoals vaak weer een prima boek van deze schrijfster.
Terug naar boven
Peter James – Een date met de dood
Het was alweer een tijdje geleden dat ik een boek van Peter James met Roy Grace had gelezen. Mannen die via een datingsite een geliefde hebben gevonden, ontdekken dat ze misleid zijn. Daarnaast hebben ze flink wat geld gespendeerd om het contact met hun geliefde te houden. Als lezer ontdek je al snel dat als iemand de fraudeur(s) probeert te ontmaskeren, ze ten dode zijn opgeschreven. Roy Grace komt ze op het spoor en weet ze uit te schakelen. Wel een interessant onderwerp, maar zeker geen geweldig boek.
Terug naar boven
David Baldacci – Het proces
Met een los verhaal van David Baldacci keren we terug naar 1968, een tijd waarin er ook al raciale spanningen in de USA gaande waren. Twee advocaten proberen een zwarte verdachte van een moordzaak te helpen. Ze krijgen daarbij veel weerstand, ook al omdat een van de advocaten blank is.
Ze komen allerlei zaken op het spoor die botsen met de bewijsvoering van het O.M. Een wat ander boek van Baldacci, die volgens mij niet veel process-boeken schreef. De achtergrond is wel interessant, maar het verhaal is wat langdradig.
Terug naar boven
Helen Fields – De laatste die sterft
‘De laatste die sterft’ is een losstaand verhaal, zich afspelend op de Isle of Mull, een klein eiland bij Schotland. Daar is de familie Clark pas komen wonen, als hun tienerdochter verdwijnt. Privédetective Sadie Levesque wordt ingeschakeld om haar op te sporen. Sadie vindt het lichaam van het meisje in een grot en begrijpt dat er meer aan de hand is op het eiland. Geheimen uit het verleden komen naar boven en Sadie komt ook zelf in gevaar. Wel een goed geschreven verhaal, waarin het eiland een geschikte omlijsting vormt.
Terug naar boven
Helen Fields – De kliniek
‘De Kliniek’ is waarschijnlijk wel het beste boek van Helen Fields. De kliniek is een streng beveiligde inrichting voor geesteszieke criminelen, waar een baby opeens verdwijnt. Connie Woolwine (bekend uit ‘De Schaduwman’) wordt er heen gestuurd door middel van een gevaarlijke undercoveroperatie. We maken kennis met de meest gestoorde criminelen en er ontspint zich een boeiende climax. Echt het beste boek van haar.
Terug naar boven
Jo Nesbø – Het nachthuis
Een verrassende Jo Nesbø met een ouderwets horrorverhaal, waarin een 14-jarige de hoofdrol speelt. Richard ziet zijn vriend op een onverklaarbare wijze verdwijnen in een telefooncel, waar Tom wordt opgezogen door de hoorn. De politie gaat niet op onderzoek uit, dus dat doet Richard zelf maar. Hij ontdekt diep in het nabijgelegen bos een vreemd gebouwd huis en daar ziet hij beweging. De horrorscenes stapelen zich op en alles blijkt toch niet wat het lijkt. Een grappig en verrassend verhaal.
Terug naar boven
John Grisham – Ultimatum
Een waardeloos boek van Grisham met Mitchell McDeere (‘Advocaat van de duivel’) in de hoofdrol. Nou ja… een echte hoofdrol is het niet. Het verhaal is een beschrijving van gebeurtenissen, zonder enige spanning. Er is geen directe actie, maar een opeenvolging van beschouwingen. Zonde van het papier.
Terug naar boven
Michael Connolly – Eerherstel
De zevende Mickey Haller (ook bekend van de prima Netflix-serie), waarin hij het op zich neemt een vrouw te verdedigen die haar man heft vermoord… een politieagent. Mickey wordt geassisteerd door oudgediende Harry Bosch. Mickey ontdekt al snel twijfelachtige zaken in het eerdere politieonderzoek en wordt op allerlei manieren tegengewerkt. Een interessante en boeiende ontdekkingstocht naar de waarheid. Sterk geschreven, zoals zo vaak.
Terug naar boven