“De glazen boeken van de dromeneters“ Gordon Dahlquist

Een tijdje geleden nam ik u, via een aantal verrassende boeken,  mee naar de toekomst. Vandaag wil ik het verleden induiken. De meeste historische romans hebben een link met de tweede wereldoorlog, over specifieke voorvallen, gekoppeld aan personen of de Jodenvervolging. Er zijn daarnaast veel boeken met een ‘Bijbelse inslag’ (Da Vinci Code) en verder zijn  belangrijke personen en gebeurtenissen die zich in het verleden hebben voorgedaan voer voor schrijvers (de pest, Rasputin, Kennedy). Ik wil u een paar verhalen voorschotelen die mijzelf zeer hebben getroffen.

‘De glazen boeken van de dromeneters’ is een zeer bijzonder boek. Het is gesitueerd in de Victoriaanse tijd in Engeland (1837-1901), maar is eigenlijk een sciencefiction verhaal (een zeer aparte combinatie). In deze dikke debuutroman ontmoeten drie vreemde medestanders elkaar: een jonge vrouw die net is verlaten door haar verloofde, een poëtische huurmoordenaar en een arts annex lijfwacht van een buitenlandse prins. Onafhankelijk van elkaar komen ze op het spoor van een geheime bende die tot doel heeft de wereldheerschappij te verwerven; daartoe is een soort glazen boek ontwikkeld waarin ieders privéherinneringen kunnen worden opgeslagen, waardoor mensen op bizarre wijze tot slaaf kunnen worden gemaakt. Je moet er maar opkomen…

‘Kind 44’ van Tom Rob Smith speelt zich af in de dertiger jaren in de Sovjetunie, de tijd waarin Stalin met ijzeren vuist regeerde. De achtervolgingswaanzin die alom heerst, de willekeurige arrestaties, martelingen, deportaties en terechtstellingen. Het is uiterst beklemmend, haast niet voor te stellen. Op elk woord moest je letten, elke gedraging moest overwogen worden… een verschrikkelijke wereld.

Onze grote vriend Vlad III Dracula is alom bekend, vooral door het boek van Bram Stoker. In ‘De Historicus’ van Elizabeth Kostova komt u veel over het speciale figuur uit Transsylvanië te weten. Op een avond in Amsterdam vindt een meisje van zestien een vreemd boek in de bibliotheek van haar vader, samen met een stapeltje verontrustende brieven, geadresseerd aan “Mijn waarde en onfortuinlijke opvolger”. Middenin het ongebruikelijke boek is een draak afgebeeld. Zou het met Vlad de Spietser te maken kunnen hebben?

‘Het verloren labyrint’ van Kate Mosse is ook zo’n pareltje, een prachtige mix van wat zich in het heden afspeelt (een archeologische opgraving) en in het verleden (Carcasonne in 1209 aan de vooravond van een beestachtige kruistocht). De gruwelen van de kruistochtveldslagen tegen de Katharen worden heel mooi en sterk weergegeven. Alle blijkt uiteindelijk te gaan om de Heilige Graal…

Tot slot ‘De boekendief’ van Markus Zusak, zich afspelend aan het begin van de tweede wereldoorlog. Zeer bijzonder in allerlei opzichten. Een haast kinderlijke schrijfstijl, fragmentarische sprongen en de Dood als verteller. Meeslepend en dramatisch. Een boek dat u echt gelezen moet hebben.

<Terug